Oroszország hírei

Az USA vezette koalíció nemzetközi jogsértést követett el Szíriában – Putyin

317

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Az Egyesült Államok és szövetségesei polgári és katonai létesítményekre mért légicsapást, ezzel megsértve az ENSZ Alapokmányát és a nemzetközi jogot – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök, reagálva az amerikai-brit-francia beavatkozásra.

- Hirdetés -

“Oroszország a leghatározottabban elítéli a támadást Szíria ellen, ahol orosz katonák segítik a törvényes kormányt a terrorizmus elleni harcban” – mondta.

Washington agressziót indított “egy olyan szuverén állam ellen, amely a terrorizmus elleni harc frontvonalán áll” – nyilatkozta az orosz elnök.

Putyin hangsúlyozta, hogy a multinacionális légicsapást az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem szankcionálta és azt az ENSZ Alapokmányával és a nemzetközi joggal ellentétesen hajtották végre.

- Hirdetés -

Sőt, a szíriai válság jelenlegi eszkalációja romboló hatással van a nemzetközi kapcsolatok egész rendszerére – tette hozzá.

Az erőszak alkalmazásával Washington csak egy újabb menedékkérő hullámot indít Szíriából és az egész régióból – mondta az orosz elnök.

Oroszország összehívta az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését, hogy megvitassák az Egyesült Államok és szövetségeseinek agresszív akcióit.

Orosz védelmi tárca: a szíriai légvédelem 71 manőverező robotrepülőgépet semmisített meg

A szíriai légvédelem 71-et megsemmisített az arab ország ellen bevetett 103 manőverező robotrepülőgép közül – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.

A tárca korábban közölte, hogy az amerikai-brit-francia támadás elhárításában az orosz légvédelem szíriai eszközei nem vettek részt.

A moszkvai minisztérium szerint a csapásnak sem katonai, sem polgári áldozatai nem voltak.

A Szíria elleni nyugati agresszó alapjául az április 7-i dúmai incidens szolgált, amelyben a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők vegyi fegyvert vetettek be. Az orosz védelmi minisztérium ezeket az állításokat hiteltelennek nevezte, a szíriai orosz békéltetőközpont pedig hétfőn közölte, hogy szakemberei nem találták nyomát vegyi támadásnak. Az OPCW ellenőreinek szombaton kellett volna megkezdeniük a munkát a helyszínen.

Pulóverek

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet