Oroszország hírei

Kreml: a nemzetközi feszültség nem befolyásolja az orosz kormányalakítást

156

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

A nemzetközi konfliktushelyzetek nem befolyásolják az oroszországi folyamatokat, így a kormányalakítást sem – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában újságíróknak.

- Hirdetés -

Peszkov szerint a vasárnap újraválasztott Vlagyimir Putyin elnöknek, aki hétfőn telefonhívásokat fogadott, következetes, a belső ügyekre összpontosító programja van az ország fejlesztésére. Ezzel kapcsolatban korábban utasításokat adott ki, amelynek alapján megkezdődik egy útiterv előkészítése. A szóvivő elmondta, hogy az elnök a beiktatását követően fog dönteni a kormány új összetételéről.

A kérdésre, hogy vajon a Szkripal-üggyel – Szergej Szkripal volt orosz titkosügynök és lánya Angliában történt megmérgezésével – kapcsolatos, Moszkvával szemben megfogalmazott brit vádak összefogásra ösztönözték-e az oroszokat, a szóvivő hangsúlyozta, hogy szerinte az orosz társadalom azok nélkül is “maximálisan konszolidált” volt, az ország fejlesztési tervei körül. Mint mondta, a választás eredménye ezt bizonyította.

Peszkov hangsúlyozta, hogy a Szkripal-üggyel kapcsolatban Londonnak előbb-utóbb vagy alá kell majd támasztania “megalapozatlan” vádjait, vagy bocsánatot kell kérnie Moszkvától.

- Hirdetés -

Úgy vélekedett, hogy adott esetben nem “a Nyugattal fenntartott viszony kiéleződéséről” van szó, hanem “nehezen megmagyarázható, érthetetlen indítékú és alaptalan” oroszellenes rágalmakról a brit vezetés részéről.

Valenytina Matvijenko, az orosz felsőház elnöke a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az elnökválasztás eredménye bebizonyította az Oroszországgal szembeni (nyugati) szankciópolitika eredménytelenségét és annak megváltoztatásához fognak vezetni. Úgy vélekedett, hogy Putyin a kampány alatti nyomásgyakorlás ellenére “méltóságteljesen viselkedett”, ami “kivívta az állampolgárok tisztletét”, a manipulálási kísérletek pedig tiltakozást váltottak ki a részükről. MTI

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet