Oroszország hírei

A lengyelek amerikai segítséggel hiúsítanák meg az Északi Áramlat-2 gázvezetéket

Russia Baltic Pipeline
95

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Lengyelország az Egyesült Államok politikai támogatására számít az orosz-német Északi Áramlat-2 gázvezeték projekt elleni küzdelemben.

- Hirdetés -

Varsó és Washington szerint az Északi Áramlat-2 gázvezeték aláássa Európa biztonságát és energetikai stabilitását – hangsúlyozta szombaton Varsóban Rex Tillerson amerikai külügyminiszter. A közös sajtóértekezleten bírálta az orosz-német projektet Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter is.

Az amerikai és a lengyel diplomácia vezetői azután nyilatkoztak, hogy Tillerson Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tárgyalt biztonságpolitikai és engergiabiztonsági együttműködésről.

A lengyel külügyminiszter egyúttal felszólította amerikai partnereit, hogy vegyenek részt Lengyelország energiabiztonságának javításában.

- Hirdetés -

Északi Áramlat-2

Az Északi Áramlat-2 földgázvezetéket várhatóan 2019 végén helyezik üzembe. Az Északi Áramlat-2 projekt lényege, hogy két új – a már meglévő vezetékpárral azonos -, évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek kiindulási pontja az oroszországi Viborg, és a németországi Greifswaldig tart.

Az új vezetékpár kiépítésével Oroszország kiiktatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.

Sífelszerelések

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet