Oroszország hírei

Putyin aláírta a Török Áramlat építéséről szóló törvényt

92

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a Török Áramlat gázvezeték építéséről szóló törvényt – írja a TASZSZ hírügynökség.

- Hirdetés -

A megállapodás törvénybe iktatásáról az orosz parlament alsóháza, a Duma január 20-án döntött, míg a felsőház, a Föderációs Tanács február 1-jén ratifikálta a gátvezetékről szóló egyezményt.

A Török Áramlat projekt keretében a Fekete-tengeren keresztül építenek gázvezetéket Törökország európai része felé, egészen Görögország határáig.

A tengerfenéken 910 kilométer, míg Törökország szárazföldi területein 180 kilométer hosszú lesz a gázvezeték. Korábbi becslések szerin a projekt költsége eléri 11.4 milliárd eurót.

- Hirdetés -

Újraélesztett projekt

Oroszország felfüggesztette az építési munkálatokat azután, hogy a török légierő két éve november 24-én lelőtt egy orosz vadászbombázót Szíriában.

A tárgyalások tavaly nyáron indultak újra, miután Recep Tayyip Erdoğan török elnök bocsánatot kért az incidens miatt, augusztusban pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök és a török államfő megállapodott a projekt újjáélesztéséről.

Orbán Viktor magyar kormányfő Vlagyimir Putyinnal közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy Magyarország a Déli Áramlat projektben lett volna érdekelt, azonban az a vezeték az Európai Unió intézkedései miatt nem épülhet meg.

Pulóverek

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet