Oroszország hírei

Kreml: a NATO agresszíven egyre közelebb terjeszkedik Oroszország határaihoz

123

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Oroszországnak jogában áll szavatolni határai biztonságát, amelyekhez az “agresszív” NATO egyre közelebb terjeszkedik – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője keddi moszkvai sajtótájékoztatóján.

- Hirdetés -

Peszkov így kommentálta azokat a nyugati sajtójelentéseket, amelyek szerint Oroszország Iszkander típusú ballisztikus rakétákat és Sz-400 típusú harcászati légvédelmi rakétarendszereket telepít az orosz Kalinyingrádi területre.

A szóvivő úgy fogalmazott, hogy “Oroszország minden megtesz, ami csak szükséges, hogy bebiztosítsa magát”, miközben a NATO a határai felé terjeszkedik.

Dmitrij Peszkov nem adott választ arra a kérdésre, hogy vajon az említett rakétarendszereket már a kalinyingrádi exklávé területére telepítették-e, és Moszkva állandó jelleggel akarja-e azokat ott állomásoztatni.

- Hirdetés -

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi tárca szóvivője kedden közölte: az igazi biztonsági fenyegetést nem Oroszország jelenti, hanem az, hogy Európa nem a kontinensről származó fegyverekkel és katonákkal telik meg. A szóvivő példaként az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek Romániába és Lengyelországba telepítését, valamint a főként amerikaiakból álló NATO-egységeknek a balti államokba és Lengyelországba vezénylését és amerikai tengerészgyalogosok tervezett norvégiai állomásoztatását nevezte meg.

sz-400_triumf

Konasenkov ezzel John Kirby amerikai külügyi szóvivő (volt ellentengernagy) azon kijelentésére reagált, amely szerint aláássa Európa biztonságát az orosz Sz-400-esek és Iszkanderek Kalinyingrád környékére való telepítése.

“Nem kell valakinek ellentengernagynak lenni annak az egyszerű dolognak a megértéséhez, hogy az európai biztonság elleni minden fenyegetés az elmúlt tíz évben követett amerikai katonapolitika következménye” – hangoztatta az orosz tábornok.

Hangsúlyozta, hogy Kalinyingrád Oroszország része, így annak biztonságát az orosz vezetés hivatott biztosítani.

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet