Oroszország hírei

Oroszország állandó bázist létesít Tartúszban és tárgyalásokat folytat Egyiptommal

201

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Állandó haditengerészeti bázist fog létesíteni Oroszország az általa jelenleg is használt szíriai kikötőben, Tartúszban – jelentette be hétfőn Moszkvában Nyikolaj Pankov orosz védelmi miniszterhelyettes.

- Hirdetés -

Pankov az orosz Szövetségi Tanács (a szövetségi törvényhozás felsőháza) külügyi bizottságának ülésén közölte: az erre vonatkozó dokumentumokat már előkészítették, és a kérdésről tárcaközi egyeztetés folyik. Reményét fejezte ki, hogy a dokumentumokat hamarosan ratifikációra lehet majd előterjeszteni.

Tartúszban az orosz hadiflotta jelenleg anyagi és műszaki ellátó bázist tart fenn. Szíriában emellett, a Latakia tartománybeli Hmejmím katonai repterén orosz harci gépek állomásoznak.

A védelmi tárca helyettes vezetője a hmejmími orosz légitámaszpont határozatlan ideig és ellentételezés nélkül való használatáról megkötött egyezmény pénteki ratifikálásakor közölte, hogy Moszkvában fontolóra vették a Kubában és a Vietnamban használt egykori szovjet-orosz bázisokra való visszatérést is.

- Hirdetés -

Az Izvesztyija című napilap hétfői száma az orosz védelmi minisztériumhoz közel álló forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Moszkva tárgyalásokat folytat egy vagy több egyiptomi katonai objektum, egyebek között a Szidi Barrani-i légitámaszpont bérbevételéről is.

Az újságot tájékoztató forrás szerint a tárgyalások “meglehetősen sikeresen folynak”, és kölcsönös egyetértés esetén a bázisbérlés 2019-ben kezdődhet. Szidi Barranit 1972-ig bérelte a szovjet légierő.

A lap úgy tudja, hogy a tárgyalások jelenlegi állása szerint Oroszország tengeri úton szállítaná Egyiptomba a szükséges hadfelszerelést, és a bázison állandó katonai személyzet tartózkodna, amelynek létszáma a kezdeti időszakban csekély lenne. A lap egy másik forrása szerint a támaszpontra “geopolitikai feladatok megoldásához lenne szükség, a térség súlyos instabilitásának körülményei között”.

Szergej Csepa, az orosz Állami Duma (alsóház) külügyi bizottságának elnökhelyettese a pénteki vitában felszólalva Oroszország nemzeti érdekének nevezte, hogy Latin-Amerikában, Délkelet-Ázsiában és Afrikában orosz katonai bázisok létesüljenek.

Szergej Sojgu védelmi miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy Moszkva katonai bázisokat kíván létrehozni Kirgizisztánban, Tádzsikisztánban és Örményországban.

A Kommerszant című napilap 2014 nyarán jelentette, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok megromlása nyomán orosz-kubai tárgyalások kezdődtek arról, hogy orosz katonák térjenek vissza Havanna Lourdes nevű elővárosába, ahol korábban szovjet, majd orosz elektronikus lehallgatóközpont működött.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2001-ben jelentette be a kubai és a vietnami bázis bezárását.
Vietnamban állomásozott az orosz haditengerészet 17. műveleti hajóraja. A Cam Ranh-i kikötő tette lehetővé a Csendes-óceáni Flotta számára a Csendes-óceán déli része és az Indiai-óceán feletti ellenőrzést.

Moszkva és Hanoi 2013-ban arról állapodott meg, hogy Cam Ranhban közös bázist hoz létre tengeralattjárók kiszolgálására, később pedig a két fél megegyezett az orosz hadihajók kikötőhasználatának leegyszerűsítéséről. Cam Ranhban 2014 óta szervizelik a Tu-95MSZ típusú bombázógépeket utántöltő Il-78-as repülőket. MTI

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet