Oroszország hírei

Isztambulban írhatják alá a megállapodást a Török Áramlatról

74

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

A hétfőn Isztambulban kezdődő orosz-török kereskedelmi és gazdasági együttműködési kormányközi bizottság ülésén írhatják alá a Török Áramlatról szóló megállapodást – értesült a TASZSZ orosz hírügynökség vasárnap a török Hürriyet információira hivatkozva.

- Hirdetés -

Moszkva és Ankara Isztambulban írhatja alá a Török Áramlat projektről szóló megállapodást, az október 10 és 12 között sorra kerülő orosz-török kereskedelmi és gazdasági együttműködési kormányközi bizottság ülésén – mondta Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter a török Hürriyet című lapnak.

A kormányközi megállapodás tervezete elkészült – mondta. A még fennálló kérdésekkel kapcsolatban, Oroszország aktív tárgyalásban áll a török féllel. Van rá esély, hogy a megállapodás aláírásra kerül – tette hozzá Novak.

Az orosz államfő 2014. december elején Ankarában jelentette be, hogy Oroszország eláll a Déli Áramlat gázvezeték megépítésétől, és Törökország felé viszi az orosz gázt.

- Hirdetés -

torokaramlat3
A Török Áramlat nyomvonala. Forrás: Gazprom

A vezeték 650 kilométer hosszan halad a korábbi Déli Áramlat projekt nyomvonalán, majd Bulgária helyett Törökország európai része felé veszi az irányt a 250 kilométeres új nyomvonalon.

A projekt teljes költségét 11.4 milliárd euróra becsülik.

Vlagyimir Putyin is Törökországba utazik

Törökországban tárgyal egymással Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök – közölte az orosz elnöki hivatal kedden.

A Kreml tájékoztatása szerint Putyin október 10-én kezdi meg törökországi látogatását, ahol részt vesz egy isztambuli energetikai konferencián és találkozik Erdogan elnökkel. Jurij Usakov elnöki tanácsadó tájékoztatása szerin Putyin beszédet mond a konferencián és kétoldalú találkozón vesz részt.

Oroszország és Törökország arra törekszik, hogy javítson kapcsolatain, amely azután romlott meg, hogy tavaly novemberben a török légierő lelőtt egy orosz vadászgépet a szíriai határ közelében. Az incidens után fagyossá vált a két ország kapcsolata. Vlagyimir Putyin orosz államfő egy sor gazdasági és katonai szankcióval büntette Törökországot. Az orosz elnök később elfogadta Erdogan július végi bocsánatkérését és megkezdődött a két ország közötti kapcsolatok normalizálódása.

Putyin és Erdogan az incidens után először augusztus 9-én találkozott egymással Szentpéterváron, ahol a török államfő elmondta, hogy Ankara helyre szeretné állítani kapcsolatait Moszkvával. Erdogan “kedves barátomnak” nevezte az orosz elnököt.

Sífelszerelések

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet