Oroszország hírei

Sojgu: a korszerű orosz fegyverekkel sikerült stabilizálni a helyzetet

185

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Sikerült stabilizálni a szíriai helyzetet az orosz hadművelettel, amely módot adott új rakéták bevetésére és korszerű fegyverek sivatagi körülmények közötti kipróbálására – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter csütörtökön Moszkvában.

- Hirdetés -

A tárcavezető az orosz katonai beavatkozás első évének tanulságait egy haditechnikai konferencián összegezte.
Rámutatott, hogy a precíziós, nagy távolságról bevethető fegyvereknek és a hatékonyságát bebizonyító haditechnikának köszönhetően sikerült stabilizálni a szíriai helyzetet, és sikerült az ország területének jelentős részét felszabadítani a “terroristák” ellenőrzése alól. A miniszter szerint a szíriai tapasztalatok hozzájárulnak majd az orosz haderő jövőbeni fegyverzetének kifejlesztéséhez.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő korábban azt mondta, a 2015. szeptember 30-án megkezdődött katonai beavatkozás fő eredménye az, hogy a “terroristáknak” nem sikerült bevenniük Damaszkuszt. Emlékeztetett rá, hogy Vlagyimir Putyin elnök nem határozta meg, mikor lesz majd vége a szíriai orosz katonai akcióknak, amelyek célját a terrorellenes harcban határozta meg.

Az RBK orosz gazdasági lap számításai szerint a szíriai intervenció 58 milliárd rubeljébe (több mint 250 milliárd forintjába) került az orosz költségvetésnek, amiből a legnagyobb tétel a harci repülők és manőverező robotrepülőgépek bevetését fedezte. Az orosz légierő 13 ezer bevetést hajtott végre Szíriában, ami 50 milliárd rubelbe került, és a közel-keleti országban 56 Kalibr típusú manőverező robotrepülőgépet vetett be 2,8 milliárd rubel értékben.

- Hirdetés -

A hadművelet során Oroszország elveszített egy Szu-24-es bombázót – amelyet a török légierő lőtt le -, valamint egy Mi-8, egy Mi-28N és egy Mi-35-ös típusú helikoptert. A veszteségek értéke 3,34 milliárd rubel.

A személyi állomány ellátása 2,1 milliárd rubelt emésztett fel. Az elesett katonák családjai 60 millió rubelt kaptak. A hivatalos adatok szerint az orosz fegyveres erők mintegy 20 tagja esett el Szíriában. MTI

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet