Putyin csökkentette az orosz belügyi tárca állományát, a leépített rendőrök a nemzeti gárdához kerülnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök 10 százalékkal csökkentette a belügyminisztériumhoz tartozó személyi állományt, beleértve a központi apparátus keretállományának létszámát is, a leépített rendőrök Oroszországi Föderáció Nemzeti Gárdájához (Roszgvargyija) kerülnek át.

A kedden kiadott, október 1-jén hatályba lépő rendeletmódosításban Putyin a belügyi tárcának a szövetségi költségvetésből fenntartható létszámát – az épületek őrző és kiszolgáló személyzetét nem számítva – 904 871 főben állapította meg. A központi apparátusnak 6714 státusa maradt.

Az új rendelkezés a 2014. május 5-én kiadott elnöki rendeletet módosította, amely 1 millió 3 ezer 232 főben szabta meg a belügyi alkalmazottak létszámának legfelső határát.

A belügyi tárca közölte, hogy 163 ezer leépített rendőr az Oroszországi Föderáció Nemzeti Gárdájához (Roszgvargyija) kerül át. Az idén márciusban létrehozott fegyveres szolgálat, amelynek létszáma eléri majd a 340 ezer főt, alkalmazottjait október 1-től veszi önálló erőszakszervezetként állományba.

A Viktor Zolotov parancsnoksága alatt álló gárdába olvasztották be a belügyi alakulatokat, valamint a rendőrség különleges és őrző egységei.

A Roszgvargyija egységei az elnök és Zolotov igazgató irányítása alatt álló katonai alakulatokká válnak, és kikerülve a belügyminisztérium helyi (területi és köztársasági) szerveinek fennhatósága alól, és katonai körzetekbe tagozódnak be.