Oroszország hírei

WikiLeaks: Németország Oroszország trójai falova

59

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

WikilakesRadoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter egy amerikai külügyi illetékesnek azt mondta, hogy “Németország Oroszország trójai falova Európában” – derült ki a WikiLeaks portál által kiszivárogtatott egyik titkos diplomáciai táviratból. A Gazeta Wyborcza című lengyel lap hét végi cikke szerint a táviratot az Egyesült Államok varsói nagykövetségéről adták fel 2008. április 23-án, egy héttel azután, hogy Sikorski magánmegbeszélést folytatott Paula Dobriansky amerikai külügyi államtitkárral. Megvitatták a fehérorosz ellenzéknek nyújtandó segítség ügyét, az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának összetételét és a hónap elején Bukarestben rendezett NATO-csúcsértekezlet döntéseit. Lengyelország minden igyekezete ellenére a bukaresti csúcson nem vonták be Ukrajnát és Grúziát a NATO-tagság “előszobáját” jelentő tagsági akciótervbe (MAP), bár nyitva hagyták annak lehetőségét, hogy majdan ők is csatlakozhatnak az észak-atlanti szövetséghez.
Sikorski úgy értékelte, hogy ez is siker, mert a két ország a szükséges reformok végrehajtása után mégis beléphet a NATO-ba. Ugyanakkor bírálta Németországot. “Keserűen megjegyezte, hogy amikor Lengyelország 2004-ben EU-tag lett, sokan azzal vádolták, az Egyesült Államok trójai falova Európában. De a NATO-ban egy másik trójai faló van. Bukarestben Németország függetlenítette magát az Egyesült Államok Ukrajna és Grúzia tagságára vonatkozó álláspontjától”.
Sikorski azt mondta, hogy a jelek szerint Németország ez ügyben lepaktált Oroszországgal, amelynek fejében a német konszernek több százmilliárd eurós üzleteket köthetnek Oroszországban.
Sikorski éles szavai meglepőek, mert Donald Tusk kormánya gyorsan feloldotta a Kaczynski-kormány alatt “befagyott” kapcsolatokat Németországgal – írta a Gazeta Wyborcza. Ez Sikorski érdeme is volt. A külügyminiszter egyik első útja Berlinbe vezetett, és két héttel a Dobrianskyval folytatott megbeszélés előtt magánbirtokán látta vendégül Frank-Walter Steinmeier akkori német külügyminisztert. A titkos távirat szerint azt mondta neki – és ezt Dobrianskynak is megismételte -, hogy “Lengyelország Ukrajnát 2020-ig az EU-ban szeretné látni”. Steinmeiernek nem volt ellenvetése, bár Németország ez ügyben általában szkeptikus álláspontra helyezkedik.
A lengyel lap megszólaltatott egy meg nem nevezett német diplomatát, aki szerint kár, hogy Sikorski szavai nyilvánosságra kerültek. “Lesznek majd nálunk olyan idióták, akik azt mondják, ezekkel a lengyelekkel nem minden OK. A hátunk mögött bepanaszolnak bennünket az amerikaiaknak” – mondta a forrás, aki szerint nem tisztességes azzal vádolni Németországot, hogy lepaktált Oroszországgal. “Az egész világgal kereskedünk, és Oroszországgal szemben mind óvatosabbak vagyunk. Remélem, hogy Sikorski 2008 óta megváltoztatta a véleményét” – mondta.
Mint a lengyel lap írta, Sikorski talán azért engedett szabad utat haragjának, mert tanúja volt Bukarestben, amikor Vlagyimir Putyin Ukrajnát “mesterséges szezonális államnak” nevezte, és a németek nem reagáltak az orosz miniszterelnök kijelentésére. Sikorski azt mondta Dobrianskynak, hogy ez botrány. És hogy Putyin mondatát továbbította az ukrán védelmi miniszternek, hogy legyen érve a költségvetési vitában.
“Az a törekvés, hogy Ukrajna saját társadalmának ellenkezése dacára NATO-tag legyen, üres ábránd volt. Ma talán már Washington is látja, hogy Bukarestben jó döntés született” – mondta a német diplomata a Gazeta Wyborczának, amely a varsói külügyminisztériumot is megkérdezte, de az elhárította az ügy kommentálását.

- Hirdetés -

Pulóverek

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet