Oroszország hírei

Vlagyimir Putyin ma 61 éves – népszerűsége töretlen

9

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Vlagyimir Putyin ma ünnepli 61. születésnapját. Az orosz elnök egyszerű munkáscsalád gyermekeként 1952 október 7-én született Szentpéterváron. A nyugati országok bírálatainak ellenére Oroszországban továbbra is töretlen a népszerűsége. Borisz Jelcin elnök 1998-ban kinevezte a KGB utódszervezete, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat élére, a következő évben az elnöki Biztonsági Tanács titkárává is, majd 1999 augusztusában kormányfővé. Jelentős szerepe volt az Oroszországban sorozatban terrorakciókat elkövető csecsenföldi szeparatisták elleni  újabb háború megindításában, és ez növelte népszerűségét.

- Hirdetés -

Jelcin 1999. december 31-én váratlanul lemondott, és így Putyin lett a megbízott államfő, majd 2000. márciusában meg is választották elnöknek a szavazatok közel 53 százalékával. Négy évvel később, 2004-ben már 71,3 százalékkal választották újra államfővé.

{gallery}Vlagyimir Putyin:::1:0{/gallery}

- Hirdetés -

Kattintson a képre a galériához

Elnökként azon volt, hogy véget vessen a posztszovjet Oroszországon eluralkodott káosznak, és elnöksége idején hosszú felvirágzást élt meg az ország a kőolajár emelkedésének köszönhetően. Támogatói szerint rendet teremtett és sok ember életkörülményein javított Elnöksége idején a GDP az 1999-es 200 milliárd rubelről 2008-ra 1500 milliárdra nőtt, a jövedelmek – legalábbis összegüket tekintve – megtízszereződtek.

Oroszország Putyin nagy büszkeségére visszafizette külső adósságait, és tartalékalapokat hozott létre a kőolajár zuhanásának esetére.

Sífelszerelések

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet