Oroszország hírei

Vietnam együttműködne az orosz-fehérorosz-kazah vámunióval

72

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Vietnam együttműködést tervez az orosz-fehérorosz-kazah vámunióval, Oroszországot a délkelet-ázsiai ország feltáratlan kőolaj- és földgázmezői érdeklik – írta kedden Vlagyimir Putyin orosz államfő vietnami látogatására időzítve a Vedomosztyi című orosz napilap. Az orosz elnök vietnami látogatásának egyik témája a szabadkereskedelmi övezet létrehozása az orosz-fehérorosz-kazah vámunióval. A felek tavaly óta tárgyalnak, s még másfél-két évre szükség van ahhoz, hogy a megállapodást tető alá hozzák – írta a befolyásos orosz üzleti-gazdasági újság. Az orosz-vietnami áruforgalom értéke tavaly 3,66 milliárd dollárt tett ki (mintegy 813 milliárd forint). Moszkva azt reméli, hogy a szabadkereskedelmi övezet létrehozatalát követően, 2015-re ez a forgalom megduplázódik.

- Hirdetés -

Valerij Nyesztyerov, az orosz Sberbank (Szberbank) elemzője rámutatott: a vietnami gazdaság növekszik, az idén 5,3 százalékos GDP-növekedést érhet el, és az ország kedvező fogyasztói piaccal rendelkezik. Ami pedig Oroszország számára még fontosabb, a délkelet-ázsiai ország hatalmas feltáratlan kőolaj- és földgáztartalékokkal rendelkezik. Az orosz államfő Hanoiban elmondta, hogy a Gazprom és a Petrovietnam orosz kőolaj- és földgázlelőhelyek kiaknázását is közösen tervezik megvalósítani. A Gazpromnyefty pedig részt vesz az egyik vietnami kőolaj-feldolgozó vállalat korszerűsítésében.

Oroszország közreműködik a vietnami atomenergetika fejlesztésében, szakemberek képzését, és egy tudományos műszaki központ létrehozását is beleértve. Moszkva növelni kívánja a vietnami hadseregnek szánt korszerű haditechnikai berendezések kínálatát is. A Vedomosztyi emlékeztetett: az ázsiai térségben nem egyedül Vietnam érdeklődik az orosz-fehérorosz-kazah vámunióval való együttműködés iránt. Októberben az indiai kormányfő, miután az orosz államfővel tárgyalt Moszkvában, bejelentette, hogy országa szabadkereskedelmi övezetet kíván létrehozni a vámunióval.

- Hirdetés -

Sportórák és navi eszközök

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet