Oroszország hírei

Új jószomszédi megállapodást kötött az orosz és a kazah elnök

18

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

A jószomszédi és szövetségesi viszonyról kötött a 21. századra szóló új megállapodást Oroszország és Kazahsztán. Az egyezményt hétfőn írta alá Jekatyerinburgban Vlagyimir Putyin orosz és Nurszultan Nazarbajev kazah államfő. Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója rendkívül fontos politikai dokumentumnak nevezte az egyezményt, amely szavai szerint a két szomszédos ország stratégiai partnerségét erősíti. Jekatyerinburgban több együttműködési megállapodás született a két ország minisztériumai és régiói között.

- Hirdetés -

Igor Szecsin, a Rosznyefnyt állami kőolajcég vezetője pedig kazah partnereivel folytatott fontos megbeszéléseket az Ural-hegység menti nagyvárosban. A Rosznyefty Kazahsztánon keresztül készül kőolajat szállítani Kínába. Oroszország és Kazahsztán között szoros a gazdasági és politikai együttműködés. Moszkva, Asztanával és Minszkkel együtt hozta létre 2010-ben az orosz-kazah-fehérorosz vámuniót, amelybe a Kreml mindenáron be akarta vonni Ukrajnát is. Oroszország azonban sikertelenül próbálta rávenni Ukrajnát, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás helyett a vámuniót és a három volt szovjet tagköztársaság szövetségét, a hivatalosan 2012. január elsejétől létező Egységes Gazdasági Térséget válassza.

Kijev várhatóan november végén Vilniusban, a keleti partnerségi csúcstalálkozón írja alá az Európai Unióval a társulási megállapodást és csatlakozik az uniós szabadkereskedelmi övezethez. Moszkva Asztanával közösen dédelgetett célja az úgynevezett Eurázsiai Unió létrehozása, amely Közép-Európa keleti peremétől a Csendes-óceánig húzódna, délen pedig az Afganisztánnal határos Pamír hegységig terjedne.

- Hirdetés -

Az orosz államfő tavaly májusban, harmadik elnöki beiktatását követően kijelentette, hogy ezt a szövetséget 2015-re szeretné tető alá hozni. Korábban nem egyszer hangoztatta, hogy Oroszország világpolitikai pozícióját elsősorban az Eurázsiai Unió keretein belül kell erősíteni. A Kreml tájékoztatása szerint alig két év múlva, 2015. január elsején az Egységes Gazdasági Térség tagjai a szövetség új szintjére lépnek, létrehozva az Eurázsiai Gazdasági Szövetséget.

Sportórák és navi eszközök

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet