Oroszország hírei

Szíria az újjáalakuló – Oroszország vezette- Unióba tart(ana)

40

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

SzíriaA damaszkuszi látogatásán lévő belorusz miniszterelnök, Szergej Szidorszkij megerősítette: Szíria komolyan fontolgatja, hogy csatlakozik ahhoz a vámunióhoz, melyet korábban Oroszország, Belorusz, illetve Kazahsztán hozott létre a volt Szovjetunió romjain. Basar Al-Asszad elnök szerint a szabadkereskedelmi zónába való belépésük sok tekintetben megoldaná országa komoly import-export gondjait.

- Hirdetés -

 

A szándék nem lepte meg sem Moszkvát, sem pedig a zóna másik két tagját. Mintegy egy hónappal korábban a Vámunió Bizottságának jogi igazgatója, Natalia Szljuszar, a szervezet Kazahsztánban megrendezett kongresszusán már jelezte a damaszkuszi szándékot, illetve azt, hogy Szíria hivatalosan kérte tőle a csatlakozás feltételeit tartalmazó dokumentumok átadását.

- Hirdetés -

A www.vz.ru ugyanakkor kissé valószínűtlennek tartja, hogy Moszkva, illetve Asztana (Kazahsztán) szívesen látná Szíriát az unióban, ugyanis mindkét kormány elsődleges szempontként kezeli, hogy mielőtt csatlakozhasson a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO), az Egyesült Államok viszont a terrorizmust támogató államok listáján tartja számon Szíriát. (A Hezbollah, Irán által pénzelt síita erő vezetői ma is Damaszkuszban élnek ) Ráadásul Moszkva sürgeti, hogy Ukrajna is csatlakozzon mielőbb a vámunióhoz, ám ez az ország már tagja a WTO-nak, ami Szíria Hezbollah-kötődései miatt tovább komplikálja a helyzetet.

Mindazonáltal igen beszédes, hogy Damaszkusz milyen irányba keresi a kitörést a gazdasági válság következményeinek elhárítása, és részleges elszigeteltségének oldása miatt.

Forrás: www.vz.ru

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet