Oroszország hírei

Szaakasvili: nem lesz újabb háború

36

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

SzaakasviliMihail Szaakasvili grúz elnök megígérte, hogy nem indít újabb háborút Dél-Oszétia és Abházia ellen. Mindezt egy interjúban mondta az elnök a Reuters-nek. 2008 augusztus 8-án indított támadást Grúzia a szakadár Dél-Oszétia ellen, amikor a tartomány fővárosának Chinvalinak a jelentős részét a földel tették egyenlővé. Oroszország a régióban élő jelentős lélekszámú állampolgárai segítségére sietett és 5 napon keresztül harcolt a grúz hadsereggel. Az összecsapásokban sok civil és katona is életét vesztette.

- Hirdetés -

{loadposition billboard}Szaakasvili az interjúban elmondta, hogy Oroszország továbbra is azt szeretné ha nem ő lenne Grúzia elnöke. A két ország tavalyi háborús konfliktusa után Oroszország elsőként ismerte el a független Abháziás és Dél-Oszétiát. Válaszlépésként Tbiliszi megszakította a diplomáciai kapcsolatot Moszkvával és kijelentette, hogy a két transzkaukázusi köztársaság továbbra is Grúzia részét képezi. Később grúz tisztségviselők lépéseket tettek azért, hogy a 2014-es téli olimpiát ne az oroszországi Szocsiban rendezzék, hanem egy “biztonságosabb” helyen. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azonban nem találta megalapozottnak a grúz indoklást és kijelentette, hogy nem kíván a két ország között zajló politikai vitában részt venni.

 

A nyugati országok, beleértve a NATO-tagországokat is élesen bírálták Oroszországot amiért az elismerte a két szakadár köztársaság függetlenségét. Pár hónappal később néhány európai politikus elismerte, hogy Grúzia a felelős a konfliktusért és azért hogy ilyen feszültség alakult ki a térségben.

 

Kapcsolódó cikkek:

- Hirdetés -

Grúzia újra megtámadja Dél-Oszétiát és Abháziát? 

Orosz határőrök védik Dél-Oszétiát 

Grúz háborús bűnöket leplez le a brit BBC 

Grúzia megakadályozná az első orosz téli olimpia rendezését 

Pulóverek

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet