Oroszország hírei

Sojgu: Oroszország megerősíti csapatait és haderejét a stratégiai irányokban

45

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Oroszország megerősíti csapatait és haderejét a stratégiai irányokban – közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca pénteki állománygyűlésén. Sojgu bejelentette, hogy módosították a tárca idei munkatervét azoknak a döntéseknek megfelelően, amelyeket “az ország vezetése hozott a fegyveres erők harci képességének növeléséről, tekintettel az Oroszország körül kialakult katonapolitikai helyzetre.”

- Hirdetés -

A miniszter nem részletezte, mit jelentenek a stratégiai irányok. Valerij Geraszimov vezérkari főnök mindazonáltal január közepén arról beszélt, hogy az orosz hadsereg alapvetően a tavaly Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten, a NATO-tagállamok közé ékelődő Kalinyingrádi területen és az Északi-sarkvidéken erősíti harci képességeit. Vlagyimir Putyin államfő tavaly év végén hagyta jóvá az új orosz katonai doktrínát, amely szerint Oroszországra alapvető veszélyt jelent az európai rakétavédelmi rendszer fejlesztése, valamint a NATO tagállamok katonai erejének közeledése az orosz határokhoz.

A megújított katonapolitikai irányelvek a további fenyegetések között említik az Oroszországgal és szövetségeseivel szembeni területi követeléseket, a belügyeikbe való beavatkozást, valamint katonai erő alkalmazását a velük határos országokban. Szergej Sojgu pénteken kijelentette, végrehajtják az elnök, a hadsereg főparancsnoka által kiszabott feladatot, és nem engedik meg, hogy katonai erőfölény alakuljon ki Oroszországgal szemben.

- Hirdetés -

Sojgu idézte Putyin korábbi kijelentését, miszerint Oroszország nem szándékozik hosszú távú fegyverkezési versenybe bonyolódni, mindazonáltal kész az ország védelmi képességét biztosítani “az új körülmények közepette” is. Hozzátette, hogy 2020-ra az állami fegyverkezési programnak megfelelően 70 százalékban korszerű fegyverzetekkel látják el az orosz hadsereget.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a hadászati atomfegyverek minőségi állapota növelésére kell összpontosítani, és létre kell hozni a kozmikus haderőt Oroszországban.

Sífelszerelések

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet