Oroszország hírei

Rövidhírek Oroszországból

49

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

PutyinAz Északon és Távol-Keleten látogatást tévő Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kamcsatkán részt vett  egy tudományos kísérletben, amelyiknek keretében a szürke bálnákat kutatják a tudósok. A kihalás szélén álló állatok a közelmúltban megjelentek a Kamcsatka-félsziget környéki vizekben. A tudósok felajánlották Putyinnak, hogy egy speciális nyílt lőjön ki egy bálnába, hogy bőrmintát lehessen venni és vizsgálatot végezni. A tengeri kirándulásról visszatért miniszterelnök elmondta: „Hihehetlenül izgalmas volt. Háromszor célt tévesztettem és csak negyedszerre sikerült célba találnom.” Putyin elismeréssel szólt a tudósoknak az állatvilág fenntartása érdekében kifejtett erőfeszítéseiről és a távol-keleti ökoturizmus fejlesztése mellett szállt síkra – olvasható a Rosszijszkaja Gazetában.

- Hirdetés -

Dmitrij Medvegyev elnök leellenőrizte, mi a helyzet az orosz iskolák új tanévhez való felkészültsége terén – írja a Rosszijszka Gazeta. Az államfő kiemelt figyelmet szentelt az erdőtűz sújtotta térségek iskoláinak. Az oktatásügyi miniszter értesülései szerint az erdőtűzben két iskola égett el Rjazany megyében. Az oktatási intézményeket újból felépítik, az iskolások pedig egyelőre ideiglenesen berendezett épületekben fognak tanulni. Az új iskolákat a legmodernebb szabványoknak megfelelően kell építeni – hangsúlyozta az elnök.

Az autókonszernek optimistán tekintenek az orosz piacra, jegyzi meg a  Kommerszant lap, a moszkvai nemzetközi autószalon megnyitójáról tudósítva. A kiállítás az A kategóriába tartozik, amelyhez csupán 5 nemzetközi autószalont sorolnak: a detroitit, genfit, londonit, párizsit és frankfurtit. A szervezők több mint 2 millió érdeklődőre számítanak. A Vremja Novosztyej napilap rámutat, hogy az orosz autógyártás élvonalasa, az AvtoVAZ egy 7-üléses egyterű Lada-2190 és egy Lada-Priora gépkocsit mutatott be, amelyikbe be van szerelve a GLONASSZ orosz navigációs rendszer.

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet