Oroszország hírei

Putyin megtorlást rendelt el

124

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Vlagyimir Putyin orosz elnök hazája vezető katonai tisztségviselőivel tanácskozva elrendelte pénteken, hogy az orosz erők “nagyon szigorúan” lépjenek fel, ha támadás éri őket az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcuk közben Szíriában.

- Hirdetés -

Putyin egyúttal azt is közölte, hogy az orosz fegyveres erők fegyvert és lőszert szállítanak, és légi támogatást nyújtanak mérsékelt szíriai felkelőknek az iszlám szélsőségesek ellen a reguláris szíriai erőkkel együtt folytatott küzdelmükben. “Bármilyen fegyveres erőt, amely fenyegeti az orosz egységeket vagy a földi infrastruktúránkat, azonnal meg kell semmisíteni” – jelentette ki az államfő a moszkvai védelmi minisztériumban tartott értekezleten.

A szíriai orosz kontingenst további repülőgépekkel és védelmi fegyverzettel erősítették meg – tette még hozzá. A szíriai orosz hadjárat célja Oroszország megvédése a szíriai szélsőségesektől, mert ők “egyértelműen veszélyt jelentenek” Oroszországra – jelentette ki.

- Hirdetés -

Putyin szerint az orosz légierő segít összefogni a szíriai kormányerők és a Szíriai Szabad Hadsereg erőfeszítéseit, és az utóbbinak immár több egysége együtt harcol a terroristák ellen Homsz, Hama, Aleppo és Rakka tartományokban. “Mi a levegőből támogatjuk őket, csakúgy, mint a szíriai hadsereg (a kormányerők), és segítjük őket fegyverrel, lőszerrel” – mondta Putyin. Állítása a mérsékelt szíriai felkelők, vagyis a Szíriai Szabad Hadsereg támogatásáról változást jelenthet Oroszország szíriai hadviselésében, mivel Moszkva – számos nyugati vád szerint – eleinte elsősorban a mérsékelt szíriai ellenzékre mért légicsapásokat, nem pedig az Iszlám Államra.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt mondta, hogy az orosz légierő már 4 ezer bevetést hajtott végre Szíriában, amióta – szeptember végén – megkezdte ottani harci tevékenységét. Elmondása szerint az orosz harci repülőgépek 8 ezer terrorista célpontot pusztítottak el.

Sojgu felhívta a figyelmet arra, hogy az Iszlám Állam befolyása növekszik Szíriában: a dzsihadista szervezet az ország területének már a 70 százalékát uralja, harcosainak száma az Irakban lévőkkel együtt 60 ezer körül lehet, és félő, hogy az általuk képviselt erőszak átterjed a volt szovjet Közép-Ázsiára.

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet