Oroszország hírei

Putyin: a Gazprom engedménnyel adta a földgázt az ukrán földalatti tározók feltöltésére

70

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

A Gazprom az orosz vezetés tudomásával engedményt adott a földgáz árából Ukrajnának a földalatti gáztározók megtöltéséhez – közölte kedden a Prime orosz üzleti hírügynökség Vlagyimir Putyin államfő kijelentésére hivatkozva. Az orosz elnök az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének Bali szigetén rendezett csúcstalálkozóján azt mondta, hogy a földgáz ezer köbméterét 260 dollárért adták Ukrajnának. A Prime emlékeztetett rá, hogy Kijev korábban csak 14 milliárd köbméter gázt akart a földalatti tározókba tölteni, de az orosz állami gázcég azt követelte, hogy ukrán partnere 19 milliárd köbméterre növelje ezt a mennyiséget, hogy elegendő gázzal rendelkezzen az energiahordozóból az Európai Unió tagállamainak fennakadás nélküli ellátásához. Erre Kijev 17-20 milliárd köbméterre korrigálta tervét és az Ukrtranszgaz szeptember végi tájékoztatása szerint akkorra már 15,3 milliárd köbméter földgázzal rendelkeztek az ukrajnai földalatti tározókban.

- Hirdetés -

Az orosz államfő az APEC csúcstalálkozó végén tartott sajtótájékoztatón azt is hangoztatta, hogy nemrég ezer köbméterenként még 400 dollárba került a földgáz Ukrajnának, és ez az ár jelenleg 390-380 dollár körül mozog. Ilyen körülmények között adtak engedményt a szomszédos országnak a földalatti tározók feltöltésére. A Gazprom, amely az európai gázszükséglet 25 százalékát biztosítja, a múlt kedden közölte, hogy a cég jelentősen megnövelte exportját az európai uniós államokba: az idei első kilenc hónapban ugyanis 118,35 milliárd köbméter földgázt exportált oda, 15,5 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Az idén az orosz gázóriás 152 milliárd köbméter földgázt tervez szállítani az uniós országoknak. Tavaly az export mennyisége 139 milliárd köbmétert tett ki és a télen ismét akadozott a nyugat-európai gázellátás. Moszkvában akkor az ukrán partnereket vádolták meg azzal, hogy megcsapolják az orosz gázt továbbító tranzitvezetéket. Szakértők szerint viszont a Gazpromnak nem volt elegendő földgáza az exportigények kielégítésére.

- Hirdetés -

Sportórák és navi eszközök

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet