Oroszország hírei

Moszkvának nem elég a holland bocsánatkérés az orosz diplomata megtámadásáért

25

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Moszkva nem elégszik meg a holland bocsánatkéréssel a hágai orosz nagykövetség diplomatáját ért támadásért – jelentette ki csütörtöki tájékoztatóján az orosz külügyminisztérium szóvivője. Alekszandr Lukasevics azt is hangsúlyozta, hogy az orosz-holland kapcsolatok nem szenvedik meg azt, ami a két ország diplomatáival történt. “Egészében véve politikai párbeszédünk nagyon lendületes Hollandiával, és arra számítunk, hogy a mostani ideiglenes nehézségek ellenére olyan döntések születnek, amelyek révén ez (a lendület) megmarad, és nem engedik meg, hogy romoljanak a kapcsolataink sem politikai, sem gazdasági területen” – fogalmazott a szóvivő. Az orosz külügyi szóvivő azt is közölte, hogy megkapták a holland rendőrség részletes jelentését, de azt várják el Hágától, hogy a felelősöket szigorúan megbüntessék, anyagi és erkölcsi kártérítést nyújtsanak az incidenst elszenvedő orosz diplomatának.

- Hirdetés -

Október első hétvégéjén a hágai orosz nagykövetség tanácsosát, Dmitrij Borogyint diplomáciai védettsége ellenére a helyi rendőrség emberei lakásában megbilincselték, megütötték, és előállították azzal az indokkal, hogy a szomszédok bejelentése szerint bántalmazza a gyermekeit. A hágai külügyminisztérium csak néhány nappal később kért elnézést és ismerte el, hogy a rendőri intézkedés megsértette a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezményt. Frans Timmermans holland külügyminiszter ugyanakkor közölte, hogy a rendőröket nem büntetik meg, akik “szakmai kötelességük alapján jártak el arra a helyzetre reagálva, amelyről tájékoztatták őket”.

Kedden Hollandia oroszországi nagykövetségének első beosztott diplomatáját támadta meg lakásában két ismeretlen, aki villanyszerelőnek adta ki magát. Onno Elderenboscht megkötözték, és sértő feliratot rajzoltak a lakásban lévő tükörre. Alekszandr Lukasevics elmondta, hogy Oroszország “őszinte sajnálkozását fejezte ki” a történtek miatt. Szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter telefonon tájékoztatta holland kollégáját az ügyben folyó vizsgálatról. A két ország magas beosztású diplomatáit ért, meglehetősen szokatlan incidenseket megelőzte, hogy a hágai kormány október elején választott bíróság előtti eljárást kezdeményezett a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet Oroszországban elfogott, holland felségjelzésű hajója ügyében.

- Hirdetés -

Az orosz hatóságok a hajón utazó 30 környezetvédő aktivista ellen (köztük hollandok is voltak) kalózkodás címén emeltek vádat. A Greenpeace önkéntesei a Pecsora-öbölben lévő Prirazlomnaja orosz olajfúró toronynál, szeptember 18-án az északi-tengeri orosz kőolajbányászat ellen tiltakoztak.

Pulóverek

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet