Oroszország hírei

Meghosszabbították az orosz élelmiszerembargót 2016 augusztusáig

64

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő aláírta azt a rendeletet amely értelmében egy évvel, 2016 augusztus 5-ig meghosszabbítják az egyes nyugati országokból származó élelmiszerek importjára vonatkozó korlátozásokat. Lapértesülések szerint szigorítanak is az embargón.

- Hirdetés -

Medvegyev kijelentett, hogy az ellenintézkedéseknek nem politikai, hanem gazdasági okai vannak. Sajtóértesülések szerint a nyugati halkonzervek, édesipari termékek és vágott virágok importját is betiltanák.

„A kormány az intézkedések meghosszabbításának kérelmével fordult hozzám” – közölte Putyin az orosz média tájékoztatása szerint. „Ahogyan a kormányfő (Medvegyev) javasolta, mától kezdve egy évvel meghosszabbítjuk az ellenintézkedéseinket. Úgy vélem, ez jó ösztönző hatással lesz a hazai mezőgazdasági termelőkre” – tette hozzá.

- Hirdetés -

A Ria Novosztyi orosz állami hírszolgálat beszámolója szerint Putyin az erről szóló rendeletet mihamarabbi nyilvánosságra hozatalára szólította fel a kormányt.

Az európai uniós országok hétfőn vita nélkül jóváhagyták azt a megállapodást, miszerint jövő év január 31-éig meghosszabbítják az Oroszország ellen elrendelt gazdasági szankciókat. Ezek értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt (egyébként kettős rendeltetésű) termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia Oroszországba való exportálását.

Kölcsönösen

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn kijelentette, a Kreml a kölcsönösség elve alapján válaszol az uniós szankciók meghosszabbítására. „Többször is megerősítettük: a szankciók viszonzásában a hozzáállásunk alapja a kölcsönösség elve” – hangsúlyozta az illetékes.

Az Moszkva elleni szankciókat a Krím félsziget és Oroszország (népszavazást követő) újraegyesülése és a Kelet-Ukrajnában kialakult válság miatt vezették be. Ezekre válaszul Moszkva 2014 augusztusában gazdasági embargót rendelt el az Európai Unió, az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada és Norvégia számos termékére.

Ajánló: Elképesztő károkat okoznak az Európai Uniónak az Oroszország elleni szankciók

Sportórák és navi eszközök

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet