Oroszország hírei

Még hat európai ország csatlakozott az oroszellenes szankciókhoz

66

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

További hat európai ország csatlakozott az Európai Unió által Oroszország ellen bevezetett szankciókhoz – közölte Federica Mogherini az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. A tagjelölt országok közül Montenegró és Albánia, az Európai Szabadkereskedelmi Társulás országai Izland, Norvégia és Lichtenstein, valamint még Ukrajna csatlakozott az oroszellenes nyilatkozathoz. Az EU június 22-én jelentette be, hogy meghosszabbítja a büntetőintézkedéseket Oroszország ellen. A moszkvai válasz sem marad el.

- Hirdetés -

Brüsszelben üdvözölték a felsorolt országok döntését. Az Európai Unió 2016 január 31-ig meghosszabbította a gazdasági szankciókat Oroszország ellen. Válaszul Moszkva meghosszabbította az élelmiszer embargót.

A Moszkva elleni szankciókat a Krím félsziget és Oroszország (népszavazást követő) újraegyesülése és a Kelet-Ukrajnában kialakult válság miatt vezették be. Ezekre válaszul Moszkva 2014 augusztusában gazdasági embargót rendelt el az Európai Unió, az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada és Norvégia számos termékére.

- Hirdetés -

Több milliárd eurós kár az uniónak

Egy osztrák gazdaságkutató intézet szerint a korlátozó intézkedések miatt Németországban csaknem félmillió munkahely kerülhet veszélybe. Az Oroszország elleni szankciók mintegy 100 milliárd euró veszteséget okozhatnak az Európai Uniónak, és több mint 2 millió munkahelyet veszélyeztethetnek Európában – összegezte legfrissebb jelentésében a WIFO osztrák gazdaságkutató intézet.

A tanulmányt ismertető Die Welt című német lap emlékeztetett Vlagyimir Putyin orosz államfőnek arra a többszöri figyelmeztetésére, hogy “az Oroszország elleni szankció valójában Európának fog fájni”.

Szlovén nem a szankciókra

Miro Cerar, Szlovénia miniszterelnöke Dmitrij Medvegyevvel, Oroszország miniszterelnökével folytatott megbeszélése után azt nyilatkozta, hogy nem támogatják az oroszellenes szankciókat és azok azonnali eltörlése mellett szólalnak fel – írja Novorosszia hírügynöksége.

Pulóverek

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet