Oroszország hírei

Medvegyev: Nem adják ki a Litvinyenko-ügy gyanúsítottját

18

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

MedvegyevDmitrij Medvegyev orosz államfő hétfőn a David Cameron brit miniszterelnökkel folytatott találkozón újra hangsúlyozta, hogy Moszkva nem adja ki a Litvinyeko-ügy gyanúsítottját, de javasolta vendégének, hogy ne politikai, hanem jogi alapon vizsgálják a kérdést, és ne hagyják, hogy a nézeteltérések akadályozzák a kapcsolatok fejlődését. Később Cameron találkozott Vlagyimir Putyin kormányfővel és orosz jogvédőkkel is. Medvegyev a megbeszélés után újságíróknak kifejtette: a legnagyobb eredménynek azt tekinti, hogy a két ország fontos lépést tett abba az irányba, hogy a kapcsolatok konstruktívak és gyümölcsözőek legyenek, ez jelentős esemény a kétoldalú kapcsolatokban, és elősegíti az általános európai folyamatok fejlődését is.


Ugyanakkor az orosz elnök hangsúlyozta: a kapcsolatok megromlását 2006-ban előidéző Litvinyenko-gyilkosság gyanúsítottját Moszkva továbbra sem adja ki – ezt az orosz alkotmány nem teszi lehetővé -, s javasolta, hogy London ne politikai, hanem jogi alapon vizsgálja a kérdést, és hogy ne hagyják, hogy ez a nézeteltérés akadályozza az egyéb kapcsolatok fejlődését. Mi több: felvetette, hogy a két országnak folytatnia kell a jelenleg szünetelő együttműködést a titkosszolgálatok és az igazságszolgáltatás terén is, első sorban a terrorizmus elleni harc hatékonysága érdekében.
Cameron kiemelte, hogy London álláspontja a kérdésben változatlan, és ezúttal sem történt közeledés. Azt is mondta azonban, hogy országa kész megvizsgálni a szervezett bűnözés elleni küzdelemben való együttműködés kérdéseit.
A politikusok jelenlétében egyetértési nyilatkozatot írt alá a Roszatom és a brit Rolls-Royce konszern a békés atom területén való együttműködésről, s Medvegyev és Cameron nyilatkozatot írt alá a modernizációban való együttműködésről.
Cameron személyében hat év óta első ízben látogatott brit miniszterelnök Oroszországba. Medvegyevvel már többször is találkozott, de Vlagyimir Putyin kormányfővel még soha, hétfőn azonban erre is sor került.
A két ország kapcsolatai 2006-ban romlottak meg, amikor Londonban megölték Alekszandr Litvinyenko volt orosz titkosszolgálati tisztet, és Moszkva elzárkózott a gyanúsított kiadatásától.
Nemrég kiderült, hogy a brit vezetők tudatosan kerülték a Putyinnal való találkozást az elmúlt négy évben, és megfigyelők a mostani találkozót nem csupán az orosz kormányfő befolyásával hozzák összefüggésbe, hanem azzal is, hogy még nem foglalt állást a jövő tavaszi elnökválasztással kapcsolatban, s nem tudni, újra államfő lesz-e.
Putyin a találkozón kiemelte, hogy egyelőre szerények a brit beruházások az orosz gazdaság termelő ágazataiba, bár tavaly Nagy-Britannia az első helyen állt a folyó befektetések terén. 
Cameron hétfőn délután jogvédőkkel is találkozott, akik újságíróknak elmondták: a megbeszélésről részleteket nem kívánnak közölni, de nem is az a fontos, ami elhangzott, az amúgy is ismert, hanem maga a találkozó ténye, amely kifejezésre juttatja, hogy a brit kormányfő aggódik az emberi jogok oroszországi helyzete miatt.

- Hirdetés -

Sífelszerelések

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet