Oroszország hírei

Magyar-orosz-ukrán megállapodás a nukleáris anyagok szállításáról

15

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Az ukrán parlament ratifikálta szerdán a nukleáris anyagok Magyarország és Oroszország között Ukrajnán keresztül történő szállításáról szóló új megállapodást. Az új szabályozásokat tartalmazó egyezményt tavaly október 17-én írta alá Kijevben Rónaki József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, orosz részről Nyikolaj Szpasszkij, a Roszatom orosz atomenergia-ipari vállalat alelnöke, ukrán részről pedig Olena Mikolajcsuk, az ukrajnai állami atomhivatal vezetője. Az új dokumentum a 1992. december 29-én aláírt, de azóta elavulttá vált megállapodást váltja fel.

- Hirdetés -

A parlamenti előterjesztés indoklása szerint az új egyezmény szabályozza a biztonsági követelményeket, a felek ez irányú felelősségét, megfelelő szerződéses és jogi feltételeket teremt a környezet védelmének szavatolására, valamint arra, hogy Ukrajna tranzitországként elsőbbséget élvezzen a nukleáris anyagok szállításában. A dokumentum értelmében a nukleáris anyagokat vasútvonalon, átrakodás nélkül szállítják. Az elhasznált nukleáris üzemanyag-szállítmányokat fegyveres őrök védik a menet teljes útvonalán. A friss nukleáris üzemanyag és egyéb speciális szállítmányok védelmét a felek saját jogszabályi előírásaik alapján látják el. Ukrajnában ez utóbbi szállítmányokat is fegyveres őrök védik majd, míg áthaladnak az ország területén.

Az egyezmény a kilencedik napon lép életbe azután, hogy mindhárom országban eredményesen befejeződött a ratifikációs eljárás. A megállapodás 10 évre szól, ami újabb tíz évre automatikusan meghosszabbodik, ha a felek egyike sem jelzi legalább 12 hónappal a lejárta előtt, hogy fel kívánja bontani.

- Hirdetés -

Pulóverek

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet