Oroszország hírei

Magyar építőipari beruházások Oroszországban EXIM-finanszírozással

28

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

A Market Építő Zrt. 100 millió euró összegű finanszírozási megállapodást írt alá kedden a Raiffeisen Bank Zrt. által vezetett és az UniCredit Bank Hungary Zrt., valamint a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) Zrt. részvételével megalakult banki konzorciummal egy jelentős, Oroszország területén megvalósuló sportcsarnok-együttes kivitelezésének finanszírozására. Az Eximbank által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a szükséges finanszírozáshoz az Eximbankkal integrált keretek között, EXIM elnevezés alatt működő Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) Zrt. költségvetési hátteret biztosít. A pénzügyi megállapodás az oroszországi Lipeck megye által kiírt tender alapján, összesen 65 000 négyzetméternyi, egy multifunkcionális sportcsarnokból, egy jégcsarnokból, valamint egy uszodából és gyakorlójégpályából álló komplexum megépítését teszi lehetővé.

- Hirdetés -

Az orosz megrendelő kedvező döntésében meghatározó szerepet játszott a Market Építő Zrt. építőipari tapasztalata és referenciái. Az ügyletnek köszönhetően további komoly lehetőséghez jut számos magyar kis- és középvállalkozás is. A kedvezményes exportfinanszírozási kamat mellett a Market Építő Zrt. vállalta, hogy jelentős részben magyarországi vállalkozások áruit és szolgáltatásait használja fel az építkezéshez. Az Eximbank közleménye alapján a már megkezdett és két éven belül megvalósuló építkezés a magyar kormány “keleti nyitás” politikájának is kézzelfogható eredménye, egyúttal mérföldkövet jelenthet a hazai vállalkozók oroszországi piacra jutását illetően is.

A speciális finanszírozási struktúra előnyökkel jár az orosz fél számára is, mert a megrendelő hosszú, öt éves fizetési haladékot kap, miközben a Market Építő Zrt. a teljesítések alapján havonta a benyújtott számlák ellenértékéhez jut. Az ügylet tapasztalatai elősegítik, hogy a jövőben hasonló nagyságrendben megvalósulhassanak kedvezményes kamatozású exportfinanszírozások a Mehib biztosítása mellett úgy, hogy a hitelt a külföldi vevő – kölcsönös előnyök mentén – hosszú évek alatt fizeti vissza. Nagy Viktor, az EXIM vezérigazgató-helyettese – a közlemény szerint – a megállapodás aláírása kapcsán elmondta: a kiemelkedő teljesítményre képes magyar vállalkozások az EXIM kedvezményes finanszírozási konstrukciói révén versenyképes ajánlatot tudnak adni külföldi tendereken. Feltételként ugyanakkor vállalják, hogy jelentős részben magyar alvállalkozókat és beszállítókat vonnak be a megvalósításhoz – idézi a közlemény Nagy Viktort.

- Hirdetés -

Sífelszerelések

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet