Oroszország hírei

Jobbik: a kormány kérjen kártérítést és tárgyaljon Oroszországgal

173

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy kérjen kártérítést Brüsszeltől az orosz embargó miatt, Oroszországgal pedig kezdeményezzen közvetlen tárgyalást. Gyöngyösi Márton, a parlament külügyi bizottságának jobbikos alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján aránytalanul nagynak nevezte a magyar exportőrök kárát az élelmiszeripari és mezőgazdasági termékeket érintő embargó miatt. Szakértőkre hivatkozva csaknem százmilliárd forintos kárról beszélt, amely a kivitel negyedét adó kis- és közepes vállalkozásokat is sújtja.

- Hirdetés -

A görögök, a finnek, a lengyelek és a franciák már Brüsszelhez folyamodtak kártérítésért, és Magyarországnak is ezt kell tennie – hangoztatta a frakcióvezető-helyettes. Gyöngyösi Márton kétoldalú tárgyalások megkezdését, a magyar-orosz kormányközi bizottság összehívását is sürgette, mondván: Magyarországot azért éri a szankció, mert az Európai Unió által rákényszerített álláspontot kellett képviselnie.

A gazdasági háború nem fog itt megállni, további exportlehetőségektől is megfoszthatják az országot, emellett Magyarország a paksi bővítés és a Déli Áramlat miatt is érdekelt a helyzet tisztázásában – tette hozzá. A jobbikos politikus kijelentette: arra van szükség, hogy Magyarország ne az uniós és washingtoni diktátumok szócsöve legyen, hanem építsen ki saját nemzeti stratégiát.

- Hirdetés -

Gyöngyösi Mártont kérdezték az iraki lázadásról is. Mélyen elítélte a történteket, ugyanakkor bírálta, hogy a “nyugat és hozzá köthető média szélsőséges iszlám szervezeteknek nyújt anyagi és katonai támogatást”, ami szerinte ide vezetett. Az ISIS nem a semmiből lett, hanem Szíriában szövődött az Asszad elnök rendszere elleni konfliktusból – emelte ki az ellenzéki politikus.

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet