Oroszország hírei

Janukovics politikai manőverezésbe kezdett Ukrajna uniós társulási szerződésének aláírása előtt

22

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Viktor Janukovics ukrán államfő politikai manőverezésbe kezdett Ukrajna európai uniós társult tagsági szerződésének aláírása előtt – állapította meg az Izvesztyija című orosz lap keddi cikke. Az ukrán elnök váratlan és a sajtó elől elhallgatott múlt szombati moszkvai látogatását szakértők azzal hozzák összefüggésbe, hogy “a baráti ország vezetője kételkedik az Európai Unióval november 28-án a vilniusi keleti partnerségi csúcson aláírni tervezett társulási szerződés kilátásaiban”. Viktor Janukovics azért is járhatott az orosz fővárosban, mert nem lehet megállapodni az EU-val legfőbb politikai ellenfele, Julija Timosenko börtönből való kiengedéséről és gyógyíttatásáról – írta az orosz újság. Az Izvesztyija úgy tudja, hogy a közeljövőben telefonon is beszél majd egymással az orosz és az ukrán államfő.

- Hirdetés -

A lap szakértőkre hivatkozva azt is tudni véli, hogy Vlagyimir Putyin és Viktor Janukovics múlt szombati tárgyalásán azt vitathatták meg, hogy amennyiben Kijev mégsem csatlakozik az Európai Unióhoz, akkor Moszkva milyen gazdasági segítséget nyújt Ukrajnának. Az Izvesztyijának az orosz-ukrán tárgyalások felől tájékozott, név nélkül nyilatkozó forrás úgy vélte, hogy Ukrajna elutasíthatja az uniós társult tagságot, ha Oroszország engedményeket tesz. Alapvetően a gázszállításokról van szó. Az ukrán Naftohaz hétfőn beszüntette az orosz földgáz vásárlását, az ukrán állami cég még az augusztusban leszállított energiahordozó árával is tartozik a Gazpromnak, az orosz állami gázcégnek.

Az orosz lap emlékeztetett arra, hogy a jövő hétfőn Brüsszelben tanácskoznak az uniós tagállamok külügyminiszterei, és Ukrajna társult tagsága lesz a terítéken. Addig a kelet-európai államnak teljesítenie kell az EU valamennyi feltételét, mégpedig szabadon kell engedni Julija Timosenkót. Alekszej Martinov orosz politológus szerint az ukrán vezetés számára az Európai Uniós tagság nem az Európába vezető utat jelenti, hanem eszközt ad neki Oroszország zsarolásához. Elsősorban az energiahordozók és a vámdíjak érdeklik Viktor Janukovics elnököt és Mikola Azarov kormányfőt, akik tudják, mennyire fájdalmas pont Moszkva számára Ukrajna európai integrációja.

- Hirdetés -

Sífelszerelések

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet