Oroszország hírei

Hírek Oroszországból – röviden

41

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

- Hirdetés -

Dmitrij Medvegyev találkozott az U2 vezetőjével: A U2 ír rock együttes és vezetője, Bono rokonszenvet ébresztenek azzal, hogy szervesen ötvözik a zenét és a közéleti tevékenységet – jelentette ki  Dmitrij Medvegyev, amikor  Szocsi fekete-tengeri üdülővárosban találkozott  a zenésszel. Az együttes új albumát világturné keretében mutatja be. Bono elmondta, hogy a csoport  társadalmi tevékenysége  olyan problémákra irányul, amelyeket csak közös erőfeszítésekkel lehet megoldani. Ilyen az AIDS vagy a gyermekbénulás.  Az elnök és a rock zenész a korrupciót tartja a legélesebb  társadalmi problémának -írja a Nyezaviszimaja Gazeta.

Orosz halászat

Oroszországban a halászok az idén kiváló munkát végeztek, jelentősen növekedett a halfogás. Ezt Vlagyimir Putyin kormányfő jelentette ki Petropavlovszk-Kamcsatkszkijban, az ország távol-keleti részében tett útja során. A Nyezaviszimaja Gazeta rámutat, hogy nem véletlen az a figyelem, amit a halászatnak szentel a kormányfő. A szakértők szerint az idén, amikor az időjárás következtében gyenge a termés, a hatóságok növelni akarják a haltermékeket a boltok pultjain. A lap közli, hogy az ágazat számos problémáját rendezték. Így egyebek között a part menti kisebb hajók számára növelték a kitermelési övezetet.

- Hirdetés -

Moszkva és Washington – közös ökológiai projekt

Moszkva és Washington a kétoldalú kapcsolatok történetében első ízben valósít meg közös ökológiai  projektet. A Kommerszant írja, hogy  Oroszországban a  Csukcs-félsziget keleti részén, illetve Alaszka /USA/ területén alakítják ki a nemzetközi természetvédelmi parkot. A park orosz része akár 2 millió hektár is lehet. A “Bering-örökség” nevű park  kialakításában még 1990-ben megállapodtak, de csak most kezdtek a megvalósításhoz. A park arra hivatott, hogy hozzájáruljon a régió különleges ökológiai rendszerének  megőrzéséhez. Ezzel egyidejűleg Moszkva javasolta az amerikai félnek, hogy Csukcsföld és Alaszka valamennyi lakosára terjesszék ki a vízummentességet, amely most csak a régiók őslakosaira érvényes.

Amur megyében űrrepülőtér épül

Az ország távol-keleti részén Amur megyében épül fel a Vosztocsnij űrrepülőtér. Ezt Anatolij Perminov, a Roszkoszmosz  vezetője közölte. Elmondta,  hogy az építkezés 2011-ben kezdődik. Az új űrrepülőtérről   az új  generációhoz tartozó pilótairányítású és teherűrhajókat , az orbitális űrállomásokhoz szükséges modulokat, tudományos berendezéseket és külföldi műholdakat lövik majd fel. Most a kozmikus fellövések zömét a Bajkonur űrrepülőtérről bonyolítják le, amelyet Kazahsztántól bérel Oroszország.

Kevesebb vendégmunkás dolgozhat Moszkvában

Ismét csökkentették a vendégmunkások kvótáját Moszkvában. 2011-ben 200 ezer külföldit foglalkoztatnak – közölte Oleg Nyetyerebszkij, a foglalkoztatási főigazgatóság vezetője. Az idén 225 ezer fő volt a kvóta.  A hivatalnok szerint nem biztos, hogy  teljes egészében betöltik a helyeket. A moszkvai hatóságok az ország különböző részeiből szeretnének munkásokat toborozni  a fővárosba.

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet