Oroszország hírei

Egy év után újra feszült a helyzet Dél-Oszétiában

43

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Grúz katonákEgy év telt el azóta, hogy a grúz fegyveres erők megpróbálták átvenni az irányítást az ország két szakadár tartományában Abháziában és Dél-Oszétiában. Az évforduló előestéjén a grúz-oszét határon újra lövéseket hallani és mindkét fél provokációra panaszkodik. Grúzia moszkvai idő szerint 2008 augusztus 7-én este 23:30 kor indította első támadását Dél-Oszétia fővárosa Chinvali ellen. A támadások során a grúz légierő gépei rakétával lőtték a várost, majd a tankok és a grúz hadsereg gyalogos alakulata is megérkeztek Chinvaliba. A nyugati média hatalmas érdeklődéssel követte figyelemmel az eseményeket. A támadás után az orosz tisztségviselők népirtással vádolták Grúziát.

{loadposition billboard}Oroszország a polgári lakosság védelme érdekében 10 ezer katonát, tankokat és vadászgépeket küldött a térségbe, ezután Grúzia visszavonult. Az öt napos háborúban több száz civil vesztette életét. A grúz vereség után Oroszország és Nicaragua független államként ismerte el Dél-Oszétiát és Abháziát. A két tartomány lakosainak többsége orosz útlevéllel rendelkezik és a Rubelt használják fizetőeszköznek. A konfliktust követően Moszkva megállapodott a két köztársasággal a baráti együttműködésről és a közös határvédelemről is. Az orosz diplomácia az elmúlt évben arra törekedett, hogy bebizonyítsa ki a valódi felelős a véres 2008-as eseményekért. Egyes európai politikusok elismerték, hogy Grúzia felelős a kialakult feszült helyzetért a térségben.

Az orosz külügyminisztérium közben hírszerzési forrásokra hivatkozva megvádolta az Egyesült Államokat azzal, hogy fegyvereket szállít Grúziának és kiképzéseket tartanak a grúz katonáknak. A térségbe az EU 340 megfigyelőt küldött, de konfliktus évében nem készült független tényfeltáró jelentés az eseményekről. Az első jelentést július 31-ig kellet volna az Európa Tanácsnak benyújtani, de ezt a határidőt szeptemberre halasztották az új adatok részletes elemzése miatt.

Nincs kapcsolat

Napjainkban Grúzia és Oroszország között nincs diplomáciai kapcsolat. Az orosz érdekeket Grúziában és a grúzAbházia érdekeket Oroszországban Svájc képviseli.

Oroszország úgy tervezi hogy 2009 végén befejezi a térség újjáépítéséért indított rehabilitációs programot. Az orosz Külügyminisztérium összesített információi szerint a grúz hadsereg 650 otthont semmisített meg Dél-Oszétiában. A térség infrastruktúrájának helyreállításának érdekében 2008-ban Oroszország 10 milliárd Rubelt (1.5 milliárd Euró) költött, ugyanerre a célra 2009-ben 8.5 milliárd Eurót fordítottak.

A háború évfordulójának előestéjén újra lövések dördültek el az oszét-grúz határon. A határon állomásozó orosz fegyveres erőket az elmúlt évben több mint 120 grúz provokáció érte.

Az orosz külügyminiszter-helyettes Grigorij Karasin figyelmeztette Tbiliszit, hogy ha megismétlődik a grúz agresszió, arra Oroszország kijózanító katonai választ fog adni.

Grúzia közben a nyugati médiában igyekszik az ellenséges képet fenntartani Oroszországgal szemben. 

Az orosz fegyveres erők vezérkari főnök helyettese Anatolij Nogovicin elmondta, hogy Oroszország információi szerint a grúz hadsereget gyorsan próbálják újjáépíteni, főleg nyugati támogatással. Ugyanakkor ez a hadsereg még nem képes támadást indítani Dél-Oszétia ellen. Az abház-grúz határt napjainkban 1500 orosz katona védi az Abházia és Oroszország által aláírt határvédelemről szóló megállapodás értelmében.

OroszHírek.hu

- Hirdetés -

Sportórák és navi eszközök

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet