Oroszország hírei

Csökkent a pénz kiáramlása Oroszországból

47

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Az orosz Nemzeti Bank adatai szerint a magánszektor által kiáramló pénzösszeg 2015. januárja és november között 53 milliárd dollár volt, ami majdnem a fele a 2014-es 118,7 milliárd dollárhoz képest – írja a Ruvesna.

- Hirdetés -

A Nemzeti Bank sajtóosztálya szerint ez az összeg 2015 első felében nagyrészt a bankok által vállalt kötelezettségek teljesítésével köthető össze, illetve a felhalmozott külföldi vagyon áramlása miatt más ágazatokban. „A magánszektor nettó tőkeexport a második félévben jelentősen csökkent a külföldi adósságok kifizetések csökkenése miatt és a külföldi bevételek összehúzódása miatt” – nyilatkozta az orosz Nemzeti Bank. Az orosz Nemzeti Bank előzetes becslése szerint 2015 januárja és novembere között a fizetési mérleg 60,2 milliárd dollárra emelkedett, ami 2014 azonos időszakában 54,2 milliárd dollár volt.

Alekszej Uljukajev, Oroszország gazdaságfejlesztési minisztere szerint idén a tőkekiáramlás 70 milliárd dollár alatt marad és ez pozitívan mutatkozik majd a rubel árfolyamán is. „Hatalmas függési viszony van a nemzeti valuta és a kőolaj árak között, de nem kell elfelejteni a tőkemérleget sem, és a tőke ki és beáramlásának dinamikáját. Most azt látjuk, hogy a kiáramló tőke dinamika sokkal jobb, mint amit megjósoltunk. Mi és a Központi Bank is javítottunk a kiáramló tőkével kapcsolatos jóslatunkon. Úgy gondolom, hogy ez nem haladja meg a 70 milliárd dollárt és valamivel kevesebb lesz” – mondta az orosz miniszter megjegyezve, hogy ez jótékonyan hat majd a rubelre is.

- Hirdetés -

Forrás: RusNext

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet