Oroszország hírei

Csernobil ma: a közeljövőben beszünteti működését a csernobili atomerőmű

35

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

CsernobilAz ukrajnai Legfelsőbb Tanács 2009-ben döntést hozott az atomerőmű ügyében. Kivonják a termelésből az erőművet, és ökológiailag veszélytelenné teszik. A 441 képviselőből 354 vett részt a szavazáson. Mint ismeretes, 1986-ban az erőmű négyes blokkjában következett be súlyos baleset. Az épen maradtak ma is működnek.

- Hirdetés -

Az ukrán Legfelsőbb Tanács döntésével lehetővé vált, hogy megteremtsék az erőmű biztonságossá tételének gazdasági, szervezeti és technikai feltételeit. Az atomerőmű működésének megszüntetése, és az üzem biztonságossá tétele négy szakaszból áll majd, ezek közül az első szakasznak a tervek szerint 2012-ig le kell zárulnia, a negyedik – végső – szakasznak pedig 2064-ig.

- Hirdetés -

A négy szakasz, amelyet a szakemberek kijelöltek, a következők:

1) A működés befejezése, az erőmű fokozatos kivonása a termelésből. Ez idő alatt az elhasznált radioaktív fűtőelemek egy hosszú távon is biztonságos tárolóba kerülnek. Ennek során az energiablokkokat is ki kell üríteni. Az első szakasznak 2012-re be kell fejeződnie.
2) A reaktornak és tartozékainak végleges elfedése, az állapotuk stabilizálása. Ebben a szakaszban semlegesítik a reaktort, valamint a legtöbb szennyezést hordozó berendezéseket. A második szakasz várhatóan 2013-tól 2022-ig tart majd.
3) A reaktor berendezésének tárolása addig az időszakig, amikorra már természetes úton is elfogadható szintre csökken a sugárzás (2022-2045).
4) A reaktor-berendezés szétszerelése. Erer az időszakra tehető majd a védőréteg lebontása és a terület teljes megtisztítása (2046-2064).
A Csernobil-program finanszírozásában részt vállal mind az állam, mind pedig az egyéb támogatók. Az összeg több milliárd euróra rúg, de a későbbiekben a finanszírozást mindig az adott szituációhoz szabják. Amint látjuk, tudósok több generációjának kell még dolgozni azon, hogy Csernobil és környéke újra biztonságos legyen.

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet