Oroszország hírei

Az orosz duma elfogadta a homoszexualitás népszerűsítését tiltó törvényt

46

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Az orosz képviselőház (duma) kedden elfogadta az úgynevezett nem hagyományos szexuális kapcsolatok fiatalkorúak körében való “népszerűsítését” tiltó törvényt, egyben szigorított a büntetési tételeken. A jogszabályt harmadik, végső olvasásban tárgyalta az orosz törvényhozás alsóháza. Az 450 képviselőből 436-an szavaztak igennel, egy fő tartózkodott. Előzőleg a honatyák megszavazták, hogy az eredeti javaslathoz képest súlyosabb bírságokat szabjanak ki a törvénysértőkre. Döntésük szerint amennyiben a fiatalkorúak körében a nem hagyományos szexuális kapcsolatok népszerűsítése nem meríti ki a büntetőjogi kategóriát, akkor 4-5 ezer rubelig (körülbelül 28-35 ezer forintig) terjedő szabálysértési bírsággal sújthatják az ilyen cselekményeket elkövető magánszemélyeket.

- Hirdetés -

Tisztviselők esetében tízszer akkora a büntetési tétel, jogi személyekre pedig a törvény szerint akár 800 ezer rubeles (több mint 5 és fél millió forintos) büntetést is kiróhat a bíróság, amint életbe lép a törvény. Az orosz törvényhozás még szigorúbb büntetést írt elő abban az esetben, ha a nem hagyományos szexuális kapcsolatokat a sajtóban, vagy az interneten népszerűsíti valaki. Akkor is sokkal nagyobb a büntetés, ha külföldi állampolgárokat, vagy jogi személyeket érnek tetten, s még több, ha azok a tiltott “propagandát” az internet, vagy a sajtó segítségével fejtik ki.

A külföldieket az akár egymillió rubeles pénzbüntetés mellett ki is utasíthatják Oroszországból.

- Hirdetés -

Az orosz törvényhozás alsóháza elé januárban nyújtották be a törvényjavaslatot, amelyhez hasonló Szentpéterváron és Novoszibirszkben már tavaly hatályba lépett.

A duma ugyancsak elfogadta azt a törvényt, amelynek alapján három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják azt, aki megsérti a hívők vallásos érzelmeit. A jogszabály megszületésében a Pussy Riot orosz punkegyüttesnek a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott tavalyi akciója is szerepet játszott.

Hamarosan Frissítjük!

Kapcsolódó: Elfogadták a homoszexualitás népszerűsítését tiltó törvényt Szentpéterváron

Pulóverek

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet