Oroszország hírei

Az Akademik Fjodorov elindult Arhangelszkből az 5 méteres jéggel fedett tenger birodalmába

72

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

..Arhangelszkből három hónapos útra indult a kontinentális talapzat határának meghatározására az „Akademik Fjodorov” tudományos kutatóhajó. Közel  ötven tudós, különböző intézetek, valamint a Védelmi Minisztérium képviselői folytatják a self tanulmányozását. Amint a Vremja Novosztyej lap megállapítja, az expedíció célja: megerősíteni Oroszország jogát a tengeri gazdasági határoktól távol eső arktiszi lelőhelyekre, és komolyabb  bizonyítékokkal szolgálni a világközösségnek,  mint a néhány évvel ezelőtt a tengerfenéken kitűzött zászló. Az „Akademik Fjodorov” kutatóhajót teljes egészében felújítatták. Speciális berendezésekkel szerelték fel a tengermély és a tengeri talapzat kutatására. Van a hajón egy nagy kapacitású echolot is, amely a tengerfenékről 3D formátumban adhat képeket.

- Hirdetés -

A kutatási  körzetben a jég vastagsága elérheti  az öt métert. Ezért a tudományos hajót  jégtörő kíséri. Az expedíció a Laptyev-tengertől a sarkon át eljut  Vrangel-szigetig, majd a Kelet-Szibériai-tengert és a Csukcs-tengert  kutatják.

A 200 tengeri mérföldes övezet elhagyására az ENSZ 1982-ben hozott tengerjogi egyezmény ad jogot. 2001-ben Oroszország már beterjesztett bizonyítékokat a kontinentális talapzathoz való jogára, de akkor ezt a világszervezet nem fogadta el.  Ugyanakkor más, az Északi Jeges-tengerhez közeli országok is érdeklődést mutattak a talapzat iránt.  Az Egyesült Államok, amely nem ratifikálta az egyezményt, Kanadával együtt ugyancsak expedíciót küld az Arktiszra, a self hovatartozása kapcsán. Oroszország 2011-ben adja be újabb kérelmet az ENSZ-hez.

Darja Vasziljevszakaja, az orosz Természeti Erőforrások Minisztériuma geológiai állampolitikai főosztályának igazgató-helyettese az expedícióra váró munkát így összegezte: „Az expedició alapvető feladata a vízmélység mérésekkel kapcsolatos. Azaz:  a méréseket azokon a helyeken kell elvégezni, amelyeknél jogot formálunk a kontinentális talapzat  külső határainak kibővítésére. Ez az Északi Jeges-tenger vidéke. Igen hosszú ideig, mintegy három hónapig tart az expedíció. Lesznek más fontos vizsgálatok is”

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet