Oroszország hírei

A Szovjetunió a Nagy Győzelem 65. évfordulójára készül

15

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Győzelem napjaDmitrij Medvegyev  fogja meggyújtani február 23-án az Örök Tüzet a Kreml falánál – közölte az Elnöki Hivatal. Ezen a napon az Örök Tüzet visszahelyezik a Sándor-kertbe, ahonnan időlegesen, műszaki munkálatok idejére a Poklonnaja hegyre helyezték át. Az emlékmű teljes restaurációját be fogják fejezni május 9-ig, azaz a fasizmus feletti Nagy Győzelem 65. évfordulójára. Oroszország történetében először 2010. május 9-én a moszkvai Vörös téren az ünnepi díszszemle keretében nemcsak orosz katonák menetelnek, hanem a Hitler-ellenes koalíció más tagországainak katonasága is.

- Hirdetés -

Várható, hogy a díszszemlében részt vesznek amerikai, brit és francia zászlóaljak, közben tudni lehet, hogy Franciaországot a nevezetes Normandia-Nyeman légiezred fogja képviselni. Páratlan eseménynek ígérkezik a május 9-i díszszemle – mondja a Politikai Technológiák Központjának igazgatóhelyettese, Alekszej Makarkin.
„A koncepciót, az elvi hozzáállást próbálják megváltoztatni. Rámutatnak, hogy az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Anglia, Franciaország  és még számos más ország szövetségesek voltak a háborúban. Közös ellenséggel harcoltunk, akkor mind együtt voltunk. A háború véget ért, győzelmet ünnepeltünk, nagy tisztelettel viseltettünk a szövetségesek iránt. Ugyanakkor nyugaton nagy volt a Szovjetunió tekintélye is.  A továbbiakban a helyzet, sajnos, rosszra fordult.”

 

- Hirdetés -

A moszkvai ünnepségre előreláthatóan 45 ország delegációi és számos nemzetközi szervezet vezetői is eljönnek. A díszszemlét megtisztelik jelenlétükkel Kína, Franciaország, több kelet-európai állam vezetői. A Kreml jelezte, hogy Moszkva örvendeni fog az amerikai elnöknek, brit miniszterelnöknek is. Eljönni május 9-én Moszkvába annyit jelent, hogy baráti kezet nyújtanak Oroszországnak – vallja meggyőződéssel Alekszej Makarkin.

„Sok függ majd attól, hogy a felek képesek lesznek-e elfeledni sérelmeiket és megállapodni a részvételről, hogy ez nem politikai és pszichológiai probléma lesz. Ebben az esetben ez a kölcsönös pozitív kapcsolatok újabb bizonyítéka lenne.”
Előzetes adatok szerint a Nagy Győzelem 65. évfordulója alkalmából rendezendő díszszemle több mint egymilliárd rubelbe kerül a költségvetésnek. A díszszemle során óriási légi parádéra is sor kerül: a Vörös tér felett több tucat repülőgép vonul fel. Az orosz honpolgárok élő adásban láthatják majd a közvetítést a Vörös térről, ahol  felszólal majd a Legfelsőbb Főparancsnok. Oroszország számos településén speciális kivetítőket szerelnek fel.

Kapcsolódó: az Elbrusz hegyen szovjet emlékmű lesz
A kabard- és balkárföldi Elbrusz hegyen 4200 méter magasságban emléktáblát helyeznek el a szovjet hadsereg  katonái tiszteltére, akik 1943 februárjában eltávolították az Elbrusz csúcsáról a hitleri zászlókat és orosz lobogókat helyeztek el. Az emléktábla lesz a legmagasabb  emlék, amelyet a Nagy Honvédő háborúban elesett katonák emlékére állítanak  fel.

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)

Sífelszerelések

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet