Oroszország hírei

A Gazprom megszerezte a fehérorosz Beltransgaz száz százalékos tulajdonjogát

58

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

GazpromAz orosz Gazprom lett a fehérorosz Beltransgaz száz százalékos tulajdonosa a pénteken aláírt államközi megállapodás alapján, Minszk pedig cserébe olcsóbban kapja a földgázt. Dmitrij Medvegyev orosz és Alekszandr Lukasenka fehérorosz államfő jelenlétében írták alá a Moszkva melletti elnöki rezidencián azt a szerződést, amelynek révén az orosz állami gázóriás akadály nélkül, közvetlenül továbbíthatja a földgázt a fehérorosz csőrendszeren keresztül. A Gazprom 2007-ben már megszerezte a fehérorosz gázcég részvényeinek 50 százalékát. Akkor és most is 2 és fél milliárd dollárt fizetett érte. A két gázcég megállapodott a 2012-2014-es földgáz szállításokról is. Ennek megfelelően Fehéroroszország 2012-ben 165,6 dollárt fizet ezer köbméterenként az orosz gázért. 2013-2014-ben egy külön képlet alapján határozzák meg az árat. Jövőre Fehéroroszország 22,5 milliárd köbméter földgázt kap Oroszországtól, 2013-ban és 2014-ben 23 milliárd köbmétert. A szerződés lehetőséget ad a mennyiségi változtatásokra. A tranzitszerződés alapján ezer köbméter földgáz szállítása Fehéroroszországon keresztül a most megvásárolt Beltransgaz vezetékein 100 kilométerenként 2 dollárba kerül 2012-ben a Gazpromnak.

- Hirdetés -

Elemzők szerint az orosz állami cég a Beltransgaz megvásárlásával egyik legfőbb kockázatától szabadult meg: az Európába menő tranzitfolyosón eddig fennállt akadályoktól. Fél éve még senki sem feltételezte, hogy politikailag lehetővé válik a megállapodás, maga a Gazprom is a fehérorosz gazdaság támogatásaként fogta fel a Beltransgaz részvényei 50 százalékának megvásárlását.
Szergej Smatko orosz energiaügyi miniszter is elégedetten nyilatkozott az üzletről, amely – mint fogalmazott – lezárta az orosz-fehérorosz gázháborúkat.
A Gazprom két másik volt szovjet köztársasági földgázvállalatot tart ellenőrzése alatt: az Armroszgazpromot és a Moldovagázt, amelyek jelentősége jóval kisebb az európai tranzit szempontjából.
Szakértők szerint a fehérorosz gázcég megvétele újabb indok lehet Kijev számára, hogy adja át a tranzitgázvezeték-rendszere feletti ellenőrzést Moszkvának, hogy ezzel biztosítsa magának az olcsó orosz gázt.

 

- Hirdetés -

Pulóverek

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet