Oroszország hírei

A BP-t kilóra felvásárolja az orosz tőke?

55

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

BPA BP megkezdi a részvények aktív eladását. A különálló (orosz tulajdonú) TNK-BP orosz társaság javaslatot kapott arra, hogy vásárolja meg a venezuelai aktívumokat. Adott esetben a BP részesedéséről van szó három venezuelai projektben. A szakértők már korábban is jelezték, hogy a BP ad el aktívumokat. Más lehetősége a Mexikói-öbölben történt fúrótorony-katasztrófa okozta pénzügyi nehézségek orvoslására nincsen.

- Hirdetés -

A legutóbbi adatok szerint   a katasztrófa következményeinek elhárítása 30 milliárd dollárt is felemészthet. 7 milliót már sikerült megszerezni, miután adtak el kitermelői részvényeket az Egyesült Államokban, Kanadában és Egyiptomban. A BP venezuelai  aktívumainak értéke egy milliárd dollár. Ugyanakkor Alekszandr Nazarov, a Metropol társaság analitikusa úgy látja, ez nem a legjövedelmezőbb variáció.

 

- Hirdetés -

„  – A BP számára  az eladás legfőbb célja, hogy maximális mennyiségű pénzhez jusson a Mexikói-öbölben történt platform-baleset következményeinek felszámolásához.  A TNK-BP ebből a szempontból nem a legjobb vásárló. Hiszen a TNK-BP ,mint a BP leányvállalata, számíthat az aktívumok megvásárlásakor bizonyos engedményekre. Másrészt így a BP gyakorlatilag a fele összeget, amiért megveszi a TNK-BP ezeket az aktívumokat, saját zsebéből fizeti ki.”

Ugyanakkor mindez emeli a TNK-BP imidzsét. Egészében véve az orosz olajtársaságnak fontos, hogy megerősítsék a nemzetközi piacon saját pozícióit – mondja Szergej Agibalov, az Energetikai és Pénzügyi Intézet szakértője.

„ – Nagyon fontos, hiszen ma igen korlátozottan van jelen külföldön. Az oroszországi társaságoknak a nagy nemzetközi kőolajstruktúrák példáját kell követniük, akiknek tucatnyi projektjeik vannak világszerte. Ezt csak üdvözölni lehet.”

Éppen Venezuelában vannak a TNK-BP egyedüli külföldi aktívumai. A társaság a jövőben a BP más aktívumainak megvásárlását is fontolóra veheti, elsősorban  Közép-Ázsia és a Kaszpi-medence országairól lehet szól. A TNK-BP nem tartja kizártnak a kőolaj-feldolgozók vásárlását sem a közép- és kelet- európai országokban.

Nem kevéssé fontos az a tény, hogy a British Petroleumtól eltérően a TNK-BP helyzetes sokkal jobb, ezt mutatja jövedelme is. Így jók a lehetőségek az új lelőhelyek felvásárlására és fejlesztésére a világ  különböző körzeteiben.

Forrás: www.tnk-bp.ru

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet