Oroszország hírei

65 éve szabadult fel Budapest a német megszállás alól

26

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

német megszállás65 évvel ezelőtt, a második világháború során a szovjet csapatok február 13-án szabadították fel Budapestet a náciktól. Ugyanezen a napon a Szovjetunió szövetségesei – Nagy-Britannia és az Egyesült Államok –  Drezdát terror-bombázták anélkül, hogy ezt  egyeztették volna a szovjet féllel. Az Országos Stratégiai Kutatások Intézetének igazgatója – Leonyid Resetnyikov – arról nyilatkozott, hogy a mai kutatók miként látják ezeket az eseményeket. Resetnyikov elmondta, hogy Budapest felszabadítása a második világháború befejező szakaszának egyik legfontosabb akciója volt.

- Hirdetés -

Budapest bevétele, az ellenfél 190 ezres csoportosulásának megsemmisítése nagy véráldozatokat követelő csatában biztosította a Vörös Hadsereg számára az Ausztria és Németország felé való  előrenyomulást. Ugyanezen a napon azonban az amerikai-brit szövetséges légierő tulajdonképpen megsemmisítette a német Drezdát, amelyik egyáltalán nem volt stratégiai célpont, az amerikai-angol terrorbombázás csaknem 300.000 német ártatlan polgári áldozatot követelt. Ennek ellenére a várost légibombázás során lényegében romba döntötték.

Napjainkban a nyugaton, Kelet-Európában, Magyarországon, sőt, gyakran Oroszországban is írják olykor, hogy a szovjet csapatok felszabadították ugyan Kelet-Európát a hitleristáktól és azok kiszolgálóitól, de közben a kommunizmus rabigáját hozták magukkal. Azok, akik ezt állítják, természetesen, nem az igazat mondják, mert a Szovjetunió Kelet-Európa felszabadítása során mindenekelőtt a náci Németország  megsemmisítésének feladatát oldotta meg. Kelet-Európa felszabadítása során a szovjet vezetőség nem a kommunizmus modelljének másolását tűzte ki céljául, hanem azt javasolta a felszabadított országoknak, hogy  népi-demokratikus államokat hozzanak létre, olyan polgári,  paraszti pártok bevonásával, amelyek nem szolgálták ki a nácikat…  Churchill fultoni beszéde után azonban  1946-ban világossá vált, hogy a nyugat nem kívánja elfogadni azt a tényt, hogy számos ország a Szovjetunió  befolyása alá került és a nemzetközi politikában  megkezdődött a „bekeményítés”.

- Hirdetés -

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)

Pulóverek

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet