2023, március 20.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva
Array

100 milliárd dollár kártérítést követelnek szerb civilszervezetek a NATO-tól Jugoszlávia bombázásáért

16 éve kezdődtek meg a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság (SRJ) elleni NATO-légicsapások. Szerb civilszervezetek most 100 milliárd dolláros kártérítést követelnek a NATO-tól, a 1999-es bombázások alkalmával okozott jelentős anyagi károk megtérítésére.

Szerb szakértők szerint a légicsapások során keletkezett anyagi kár 60 és 100 milliárd dollár között becsülhető.

A NATO támadásai 11 héten át tartottak, és ez idő alatt különböző források becslései szerint 2000–3000 ember vesztette életét a bombázásokban. A 78 napon át folyamatosan tartó légicsapásokban sérült az ország infrastruktúrája, az ipari, de más létesítmények is.

A légitámadások 1999. március 24-én kezdődtek valamivel 20 óra előtt, Javier Solanának, a NATO akkori főtitkárának a rendelete nyomán. A jugoszláv kormány még ugyanazon az estén hadiállapotot hirdetett.

A Jugoszláviát ért anyagi kárra vonatkozó adatok eltérőek. Az akkori belgrádi hatalom 100 milliárd dolláros kárról beszélt, és kártérítést követelt a NATO tagállamaitól.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó