2023, január 27.
1.3 C
Budapest
-2.6 C
Moszkva

10 napra teljesen leáll az Északi Áramlat – a németek aggódnak, hogy nem indítják újra

A német kormány aggódik a nagy orosz gázvezeték közelgő karbantartása miatt, attól tartva, hogy a gázszállítást nem indítják újra – jelentette csütörtökön a Financial Times.

A lap szerint a Gazprom múlt heti, alkatrészekkel kapcsolatos műszaki probléma miatti 60 százalékos gázszállítás-csökkentése növeli a félelmeket, hogy a szállítás teljesen leállhat. Mindez akkor történik, amikor Európa megpróbálja feltölteni gáztartalékait a téli szezon előtt.

A Gazprom Északi Áramlat-1 gázvezetékét minden év július közepén karbantartják. A munkálatok időpontját a hónap elején megerősítették, és az július 11. és július 21. között lesz, a német Szövetségi Hálózati Ügynökség pedig arra figyelmeztetett, hogy a 10 napos időszak alatt a gázszállítás a vezetéken keresztül lehetetlen lesz.

Az elmúlt években az Északi Áramlaton keresztül történő szállítás karbantartás miatti kiesését az Ukrajnán vagy Lengyelországon keresztül történő megnövekedett szállítással kompenzálták. Különböző tisztviselők és az ipar képviselői azonban az FT-nek elmondták, attól tartanak, hogy Oroszország ezúttal nem ezt teszi, és a kontinensnek gázhiánnyal kell szembenéznie.

A német kormány csütörtökön meghirdette a háromszintű gázveszélyhelyzeti tervének második, “riasztási” fokozatát. A Szövetségi Hálózati Ügynökség szerint a gázellátás helyzete jelenleg stabil, de ha az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő orosz szállítások a jelenlegi alacsony szinten maradnak, Németországnak további intézkedések nélkül nehéz lesz decemberre 90 százalékra feltölteni a tárolóit.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...