2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

10 napra teljesen leáll az Északi Áramlat – a németek aggódnak, hogy nem indítják újra

A német kormány aggódik a nagy orosz gázvezeték közelgő karbantartása miatt, attól tartva, hogy a gázszállítást nem indítják újra – jelentette csütörtökön a Financial Times.

A lap szerint a Gazprom múlt heti, alkatrészekkel kapcsolatos műszaki probléma miatti 60 százalékos gázszállítás-csökkentése növeli a félelmeket, hogy a szállítás teljesen leállhat. Mindez akkor történik, amikor Európa megpróbálja feltölteni gáztartalékait a téli szezon előtt.

A Gazprom Északi Áramlat-1 gázvezetékét minden év július közepén karbantartják. A munkálatok időpontját a hónap elején megerősítették, és az július 11. és július 21. között lesz, a német Szövetségi Hálózati Ügynökség pedig arra figyelmeztetett, hogy a 10 napos időszak alatt a gázszállítás a vezetéken keresztül lehetetlen lesz.

Az elmúlt években az Északi Áramlaton keresztül történő szállítás karbantartás miatti kiesését az Ukrajnán vagy Lengyelországon keresztül történő megnövekedett szállítással kompenzálták. Különböző tisztviselők és az ipar képviselői azonban az FT-nek elmondták, attól tartanak, hogy Oroszország ezúttal nem ezt teszi, és a kontinensnek gázhiánnyal kell szembenéznie.

A német kormány csütörtökön meghirdette a háromszintű gázveszélyhelyzeti tervének második, “riasztási” fokozatát. A Szövetségi Hálózati Ügynökség szerint a gázellátás helyzete jelenleg stabil, de ha az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő orosz szállítások a jelenlegi alacsony szinten maradnak, Németországnak további intézkedések nélkül nehéz lesz decemberre 90 százalékra feltölteni a tárolóit.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...