2022, december 1.
3.2 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

ūü§°Zelenszkij: az energiav√°ls√°g Oroszorsz√°g Ukrajna elpuszt√≠t√°s√°ra tett k√≠s√©rlete

Az energiav√°ls√°g Oroszorsz√°g Ukrajna elpuszt√≠t√°s√°ra tett k√≠s√©rlete – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukr√°n √°llamfŇĎ p√©nteken a szlov√©n parlamentben, hozz√°t√©ve, hogy Kijev villamosenergia-exporttal pr√≥b√°lja m√©rs√©kelni az eur√≥pai g√°zhi√°nyt.

“Oroszorsz√°gnak az Eur√≥pai Uni√≥ is c√©lpontja, de a szervezet meg tudja v√©deni mag√°t” – mondta az ukr√°n eln√∂k vide√≥n k√∂zvet√≠tett besz√©d√©ben.

A szlov√©n t√∂rv√©nyhoz√°sban – az Ukrajna t√°mogat√°s√°ra rendezett esem√©nyen – elŇĎsz√∂r Urska Klakocar Zupancic h√°zeln√∂k sz√≥lalt fel, aki elmondta: nagy megtiszteltet√©s sz√°m√°ra, hogy szem√©lyesen is √ľdv√∂z√∂lheti Zelenszkijt.

“A h√°bor√ļ kezdete √≥ta Szlov√©nia azon orsz√°gok oldal√°n √°ll, amelyek a leghat√°rozottabban el√≠t√©lt√©k a f√ľggetlen √©s szuver√©n Ukrajna elleni t√°mad√°st” – mutatott r√° a h√°zeln√∂k.

Zelenszkij jelezte: a megtiszteltet√©s k√∂lcs√∂n√∂s, √©s egyben k√∂sz√∂netet mondott minden eur√≥pai orsz√°gnak, amely t√°mogatja Ukrajn√°t azon erŇĎfesz√≠t√©seiben, hogy felszabad√≠tsa az orsz√°got az orosz megsz√°ll√°s al√≥l. “K√∂sz√∂n√∂m a szlov√©n nemzetnek, k√∂sz√∂n√∂m nagy √©s b√°tor sz√≠veteket” – fogalmazott.

Moszkva tov√°bbra is azon dolgozik, hogy megakad√°lyozza Ukrajna elŇĎrehalad√°s√°t – mondta az ukr√°n eln√∂k, de hozz√°tette: “Oroszorsz√°gnak fogy az √ľzemanyaga ahhoz, hogy tov√°bbra is ezen az √ļton haladjon”.

Megism√©telte kor√°bbi kijelent√©s√©t, miszerint Ukrajna a Nemzetk√∂zi B√ľntetŇĎb√≠r√≥s√°g vizsg√°lat√°t k√∂veteli az orsz√°gban elk√∂vetett h√°bor√ļs bŇĪn√∂k miatt, √©s elv√°rja, hogy felelŇĎss√©gre vonj√°k a tetteseket.

Az ukr√°n eln√∂k emellett k√∂sz√∂netet mondott Szlov√©ni√°nak, ami√©rt a legut√≥bbi EU-cs√ļcson t√°mogatta Ukrajna uni√≥s csatlakoz√°si sz√°nd√©k√°t.

“Senki nem tudja megmondani, meddig fog tartani az integr√°ci√≥, de Ukrajna √°lma, hogy a blokk teljes jog√ļ tagj√°v√° v√°ljon – hangs√ļlyozta, hozz√°t√©ve: fontos, hogy az orsz√°g megŇĎrizze ter√ľleti integrit√°s√°t.

Zelenszkij arra kérte a szlovén vállalatokat, hogy csatlakozzanak Ukrajna helyreállítási tervéhez.

Mint mondta, b√≠zik benne, hogy Ukrajna √ļjra szabad lesz, ez az EU √©rdeke is. “Egy√ľtt gyŇĎzni fogunk, dicsŇĎs√©g Ukrajn√°nak” – z√°rta besz√©d√©t az ukr√°n eln√∂k.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! ‚õĒ Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

K√ĖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKR√ĀN V√ĀLS√ĀG

T√∂bb telep√ľl√©s felszabad√≠t√°s√°r√≥l sz√°molt be az orosz katonai sz√≥vivŇĎ

Telep√ľl√©sek felszabad√≠t√°s√°r√≥l sz√°molt be a donyecki r√©gi√≥b√≥l szerd√°n az orosz hadvezet√©s, valamint a helyi k√∂zigazgat√°s k√©t vezetŇĎje. Igor Konasenkov alt√°bornagy, az orosz v√©delmi miniszt√©rium sz√≥vivŇĎje...

Lengyelorsz√°gban ki kell fizetni√ľk a lakhat√°s d√≠j√°t az ukr√°n menek√ľlteknek

Az Oroszorsz√°ggal fenn√°ll√≥ konfliktus miatt Lengyelorsz√°gba menek√ľlt ukr√°noknak j√∂vŇĎre fizetni√ľk kell a lakhat√°suk√©rt √©s az √©lelmez√©s√ľk√©rt - jelentette be a vars√≥i korm√°ny. A lengyel hat√≥s√°gok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Eur√≥pai Bizotts√°g eln√∂ke vide√≥√ľzenet√©ben bejelentette, hogy az ellens√©gesked√©sek kit√∂r√©se √≥ta t√∂bb mint 100 000 ukr√°n katona halt meg. Friss√≠t√©s: Ursula...