Írjon nekünk

Foci-vb 2018 Oroszország

Nézze meg az oroszországi foci-vb helyszíneit

Közzétéve

-

Kevesebb mint 30 nap van hátra a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságig, de a legtöbb helyszínen már megtartották a tesztmérkőzéseket.

Összegyűjtöttük a legjobb felvételeket a 12 stadionról, amelyekben mérkőzéseket rendeznek. Az ország turisztikai hivatala szerint több mint 1.5 millió külföldi turista érkezik Oroszországba a vb idején.

Luzsnyiki

Moszkva – Férőhely: 80 000 fő

A moszkvai Luzsnyiki lesz a világbajnokság központi stadionja. 1956-ban adták át az akkor Lenin stadionnak keresztelt létesítményt. A stadion a Moszkva folyó partján egy korábban beépítetlen helyen épült fel. Az utóbbi időben számos nagy nemzetközi sporteseményt, köztük az 1980-as nyári olimpiát és a 2008-as UEFA Bajnokok Ligája döntőjének is otthont adott. 2013-ban bezárták és megkezdődött a stadion teljes körű felújítása a világbajnokságra. A munkálatokkal 2017 novemberében készültek el.

A világbajnokságon a Luzsnyikiben hét mérkőzést, köztük a nyitó meccset és a döntőt rendezik.

Mérkőzések: június 14.: Oroszország – Szaúd-Arábia; június 17.: Németország – Mexikó; június 20.: Portugália – Marokkó; június 26.: Dánia – Franciaország; Július 1.: nyolcaddöntő; július 11.: elődöntő; Július 15.: döntő.

Szpartak stadion

Moszkva – Férőhely: 45 000 fő

Az Otkrityije Aréna vagy más néven Szpartak Stadion 2014-ben készült a Szpartak Moszkva labdarúgó klub számára. A főváros az egyetlen helyszín, ahol két stadionban rendeznek mérkőzéseket a világbajnokságon. A Szapartak Stadionban már rendeztek mérkőzéseket a 2017-es Konföderációs kupa alkalmával.

A világbajnokságon 5 mérkőzést játszanak a stadionban.

Mérkőzések: június 16.: Argentína – Izland; június 19.: Lengyelország – Szenegál; június 23.: Belgium – Tunézia; június 27.: Brazília – Szerbia,; július 3.: nyolcaddöntő.

Kalinyingrád Stadion

Kalinyingrád – Férőhely: 35 000 fő

Kalinyingrád balti-tengeri kikötőváros, Oroszország exklávéjának, a Lengyelország és Litvánia között található Kalinyingrádi területnek a székhelye. Korábban Könisbergnek hívták, majd a második világháború után 1946-ban Kalinyingrádra keresztelték.

A Kalinyingrád Stadion más néven Baltika Aréna az Oktyabrszkij-szigeten épült fel, közel a városközponthoz. A létesítmény külseje átlagosnak tűnhet nappal, azonban éjjel lenyűgöző látványt nyújt. Kalinyingrád lesz a vb legnyugatibb helyszíne.

A stadion, amely idén májusban készült el, az orosz másodosztályban szereplő FK Baltika Kalinyingrád futballklub otthona lesz a vb után. Az eredeti tervek szerint 45 000 férőhelyesre tervezték a stadiont a FIFA követelményekkel összhangban, de végül 35 000 férőhelyes terv épült meg, amelyet a FIFA is jóváhagyott. A vb után 25 000 férőhelyes lesz az aréna.

Kalinyingrádban 4 csoportmérkőzést játszanak.

Mérkőzések: június 16: Horvátország – Nigéria; június 22: Szerbia – Svájc; június 25: Spanyolország – Marokkó; június 28: Anglia – Belgium

Volgográd Aréna

Volgográd – Férőhely: 45 000 fő

A második világháború idején vált világszerte ismerté a város, amelyet akkor Sztálingrádnak hívtak. Jelenlegi nevét 1961-ben kapta meg a Volga jobb partján elterülő Volgográd.

A folyó partján, a Mamajev Kurgan háborús emlékmű lábánál felépült impozáns aréna idén április elején készült el. Megjelenése emlékeztet a pekingi Madárfészek olimpiai stadionra.

A Világbajnokság után a stadion az FC Rotor Volgográd futballklub otthona lesz.

Az első testmérkőzést április 21-én rendezték az arénában, de itt lesz az orosz kupa döntője is május 9-én a Győzelem napján. A vb után a stadiont 35 000 férőhelyesre csökkentik.

Mérkőzések: június 18: Tunézia – Anglia; június 22: Nigéria – Izland; június 25: Szaúd-Arábia – Egyiptom; június 28: Japán – Lengyelország.

Jekatyerinburg Aréna

Jekatyerinburg – Férőhely: 35 000 fő

A világbajnokság egyik legkülönlegesebb és legkeletibb helyszíne a Jekatyerinburg Aréna. Az 1.4 millió lakosú város az Urál hegységtől keletre fekszik.

A város központi stadionját, amit 1957-ben adtak át teljeskörűen felújították a világbajnokságra. A férőhelynövelése érdekében a stadionon “kívül” helyezkedik el az ideiglenes lelátó.

A stadion hivatalos újranyitási mérkőzését idén április 15-én tartották, amikor a helyi FC Ural csapata 2-1-re legyőzte a Szpartak Moszkvát.

Jekatyerinburgban négy csoportmérkőzést rendeznek a világbajnokságon, ezután a mobillelátókat elbontják.

Mérkőzések: június 15: Egyiptom – Uruguay; június 21: Franciaország – Peru; június 24: Japán – Szenegál; június 27: Mexikó – Svédország.

Fist Stadion

Szocsi – Férőhely: 48 000

A világbajnokság egyik legszebb és legnépszerűbb helyszíne a Fekete-tenger partján fekvő dél-oroszországi Szocsi lesz. A 2014-es téli olimpia nyitó és záróünnepségének, valamint a 2017-es Konföderációs kupa mérkőzéseinek is otthont adó Fist stadion közvetlenül a tengerparton, az olimpiai parkban fekszik.

A stadion a Kaukázus nyugati hegyvidékén található Fist csúcsról kapta a nevét.

A világbajnokság hat mérkőzését rendezik az üdülőváros stadionjában.

Mérkőzések: június 15: Spanyolország – Portugália; június 18: Belgium – Panama; június 23: Németország – Svédország; június 26: Ausztrália – Peru; július 7: negyeddöntő

Kazany Aréna

Kazany – Férőhely: 45 000

A több mint 1.2 millió lakosú Kazany, Tatárföld fővárosa és büszke arra, hogy Oroszország “sport fővárosa” is.

A Kazany Aréna 2013-ban készült el és itt rendezték a 2013-as nyári  Universiade megnyitó és záró ünnepségét, a 2015-ös úszó-világbajnokságok úszó számait és a Rubin Kazany futballklub mérkőzéseinek is otthont ad.

A stadion homlokzatán Európa legnagyobb kijelzőjét helyezték el. A vb idején hat mérkőzés lesz a stadionban, köztük egy negyeddöntő is.

Mérkőzések: június 16: Franciaország – Ausztrália; június 20: Irán – Spanyolország; június 24: Lengyelország – Kolumbia; június 27: Dél-Korea – Németország; június 30: nyolcaddöntő; július 6: negyeddöntő.

 

Szamara Aréna

Szamara – Férőhely: 45 000 fő

Az építési késedelem miatt az oroszországi labdarúgó-világbajnokság “legproblémásabb” helyszíne. A stadionban csak április 28-án tartják a tesztmérkőzést, amikor a helyi klub a Krilja Szovjetov mérkőzik a Fakel Voronyezs csapatával.

A stadion tervezése igen látványosra sikerült. Megjelenése emlékeztet mindenkit arra, hogy a városban gyártják az orosz űrkutatáshoz kapcsolódó kozmikus eszközök jelentős részét.

A több mint 1.1 millió lakosú Szamara a Volga középső folyásán 50 km hosszan, a folyó bal oldali magas partján terül el, a Szok és a Szamara folyók torkolatánál.

A Szamara Aréna hat vb mérkőzésnek ad majd otthont.

Mérkőzések: június 17: Costa Rica – Szerbia; június 21: Dánia – Ausztrália; június 25: Uruguay – Oroszország; június 28: Szenegál – Kolumbia; július 2: nyolcaddöntő; július 7: negyeddöntő.

Mordovia Aréna

Szaranszk – Férőhely: 44 000 fő

Az oroszországi foci-vb helyszínei közül talán az egyik legismeretlenebb helyszíne Mordvinföld fővárosa Szaranszk.

A több mint 314 000 lakosú Szaranszk a középső-volgai régió egyik legrégebbi városa. Fontos kulturális, oktatási, politikai, pénzügyi, kereskedelmi és gazdasági központ.

A régió nevét viselő stadion, amely az Inszar folyó partján épült fel a világbajnokság után a helyi futballklub otthona lesz és a férőhelyek számét 25 000-re csökkentik.

Az első tesztmérkőzést április 21-én tartották a stadionban, ahol 4 csoportmérkőzést játszanak majd.

Mérkőzések: június 16: Peru – Dánia; június 19: Kolumbia – Japán; június 25: Irán – Portugália; június 28: Panama – Tunézia.

  Nyizsnyij Novgorod stadion

Nyizsnyij Novgorod – Férőhely: 45 000 fő

Nyizsnyij Novgorod, amely az ötödik legnagyobb orosz város a világbajnokság egyik legérdekesebb helyszíne. Országos jelentőségű közlekedési és gazdasági központ, emellett gazdag történelmi múlttal rendelkezik.

A Volga és az Oka folyó találkozásánál fekvő Nyizsnyij Novgorodnak több mint 1.2 millió lakosa van. Az új stadion a folyóparton épült fel.

A stadion a 2018-as világbajnokságot követően várhatóan az orosz válogatott, valamint a Olimpijec Nyizsnyij Novgorod hazai mérkőzéseinek ad otthont.

Rosztov Aréna

Rosztov-na-Donu – Férőhely: 45 000 fő

A Rosztov Aréna egy teljesen új stadion, amely a Moszkvától 1000 kilométerre délre található Rosztov-na-Donu-ban épült fel.

A több mint 1 millió lakosú város a doni régió fontos kulturális, oktatási, politikai, pénzügyi, kereskedelmi és gazdasági központja.

A világbajnokság után az új stadion a helyi futballklub a Rosztov hazai mérkőzéseinek ad majd otthont. Az első tesztmérkőzést április 15-én játszották az arénában.

Mérkőzések: június 17: Brazília – Svájc; június 20: Szaúd-Arábia – Uruguay; június 23: Dél-Korea – Mexikó; Június 26: Izland – Horvátország; július 2: nyolcaddöntő.

Kresztovszkij Stadion

Szentpétervár – Férőhely: 67 000 fő

A szentpétervári Zenit labdarúgóklub stadionja a vb egyik legjelentősebb helyszíne lesz. A történelméről és építészetéről világhírű város stadionja a Kresztovszkij szigeten épült fel, melynek teteje rossz idő esetén zárható.

Itt rendezték a 2017-es Konföderációs kupa nyitó mérkőzését és döntőjét is.

Az 5.1 millió lakosával az 1703-ban Nagy Péter cár által alapított Szentpétervár Oroszország második legnépesebb városa Moszkva után.

Foci-vb 2018 Oroszország

Videó: amikor az énekesnő a színpadon tudja meg, hogy gólt lőttek az oroszok

Közzétéve

-

Írta:

Az orosz válogatott drámai negyeddöntőben 2-2-es döntetlent követő tizenegyespárbajban szombaton kiesett ugyan a világbajnokságon, de a futball-láz megállíthatatlan Oroszországban.

A mérkőzéssel egy időben lépett színpadra Polina Gagarina énekesnő, aki végig szurkolta a Szbornaja menetelését. A népszerű előadó fellépése közben lőtt gólt az orosz válogatott, amelyet kivetítőn követtek a helyszínen. Az énekesnő reakciója magáért beszél:

Tovább olvasom

Foci-vb 2018 Oroszország

Vb-2018: egyes szurkolók mindent feláldoznak a döntőért

Közzétéve

-

Írta:

Az utcákat járva furcsábbnál furcsább történeteket hallhat az újságíró az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra érkezett szurkolóktól, akik közül többen mindent feláldoztak, vagy bármit feláldoznának azért, hogy a helyszínen tekinthessék meg a döntőt.

Egy southamptoni fiatalember például a csoportküzdelmek után olyannyira hitt az angol válogatott végső sikerében, hogy – elmondása szerint – felmondott a munkahelyén, eladta az autóját és minden megtakarítását felhasználta ahhoz, hogy a Kolumbia elleni nyolcaddöntőre már megérkezzen Moszkvába.

Ahogy fogalmazott, teljesen egyetért Gareth Southgate szövetségi kapitánnyal, miszerint a háromoroszlános együttes történelmi esélyt kapott azzal, hogy a belgák mögött csoportmásodikként az alsó ágra került. Itt egyetlen “nagyágyú” sem szerepelt a spanyolokon kívül, akik ráadásul aztán meglepetésre azonnal búcsúztak a legjobb 16 között a házigazda oroszokkal szemben.

“Soha vissza nem térő lehetőség. Ilyen egyszer adatik az életben, látni akarom, hogy világbajnokok leszünk” – mondta a 23 éves rajongó, aki arról is áradozott, hogy minden képzeletét felülmúló vb-hangulatot teremtettek az oroszok.

Amíg az angol drukker hazája remélt sikere miatt áldozott fel mindent, addig egy brazil rajongót az motivált, hogy bejusson a vasárnapi fináléra, akkor is, ha nem a Selecao játszik az aranyéremért.

“Persze jó lenne, ha Brazília is játszana, de nem ez a fontos. A lényeg, hogy jegyet szerezzek a döntőre – bármi áron” – mondta a belgák elleni negyeddöntő szünetében a moszkvai szurkolói zónában a Reciféből érkezett szurkoló, aki elárulta, egy napja érkezett az orosz fővárosba. “Mindenemet feladtam azért, hogy életemben először eljussak Európába és lássam a döntőt. Még nincs jegyem, de van rá másfél hetem, hogy szerezzek”. – tette hozzá.

Amikor észrevette az MTI tudósítójának akkreditációját, nevetve azonnal afelől érdeklődött, hogy 1000 dollárért hajlandó lenne-e átruházni azt a döntőre szóló belépővel…

A világbajnokságokon szinte minden beszélgetés azzal a kérdéssel kezdődik, hogy a másik fél melyik országból érkezett. Egy idősebb futballőrült, aki nemcsak a jelenkor legjobbjait ismerte, hanem a régmúlt hőseit is, így például a legendás Aranycsapat tagjait, meghallva Magyarországot azonnal elkezdte sorolni az évszázad mérkőzésén az angolok felett 6-3-as diadalt aratott válogatott kezdőcsapatát. A 65 év körüli moszkvai férfi tudása viszont ennyiben nem merült ki, ugyanis az 50-es évek elején a legjobb klubcsapatnak számító Bp. Honvéd összeállítását is kívülről fújta.

Ő arról mesélt, hogy rendkívül nagyra tartja Puskás Ferencet, de szerinte az aranylabdás Albert Flórián volt a legjobb magyar játékos, bár azt hozzátette, valószínűleg kissé elfogult, mert utóbbit élőben is látta játszani, s teljesen lenyűgözte őt.

A Moszkva és Szentpétervár közötti nagyjából 650 kilométeres vonatút során pedig – ez több, mint ami Magyarország két legtávolabbi pontja között van – az uruguayi rádió munkatársai azt mesélték nagy lelkesedéssel, amikor megtudták, hogy magyar kollégákkal beszélgetnek, hogy a Ferencvárosban futballozó Fernando Gorriarán nagybátyja a fodrászuk. MTI

Tovább olvasom

Foci-vb 2018 Oroszország

Videó: szurkolók ezrei fogadták az orosz válogatottat Moszkvában

Közzétéve

-

Írta:

Az orosz labdarúgó-válogatott vasárnap délután érkezett a Lomonoszov Egyetem főépülete előtti szurkolói zónába, ahol több ezren köszöntötték őket.

A döntőnek is otthont adó Luzsnyiki Stadionnal szemben, a Moszkva folyó túlpartján lévő Veréb-hegyen kialakított Fan Fest zónában fogadták a szurkolók a Szbornaját.

A hazai válogatott drámai negyeddöntőben 2-2-es döntetlent követő tizenegyespárbajban szombaton kiesett Horvátországgal szemben a világbajnokságon.

A himnusz:

Érkeznek:

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Melyik vb-dal a nyerő?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű