Írjon nekünk

Politika

Putyin: a józan ész remélhetőleg felülkerekedik a kaotikus nemzetközi helyzetben

A megjelenés óta

-

Reményét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy végül a józan ész felülkerekedik kaotikus nemzetközi helyzetben.

Putyin akkor beszélt erről, amikor a Kremlben szerdán átvette több állam Oroszországba akkreditált új nagykövetének megbízólevelét.

“A dolgok állása a világon valóban nyugtalanságot kelt. A világon a helyzet egyre kaotikusabb. Ennek ellenére bízunk abban, hogy a józan ész végül felülkerekedik, hogy a nemzetközi kapcsolatok konstruktív mederbe terelődnek és hogy az egész világrendszer stabilabbá és kiszámíthatóbbá válik” – mondta.

Szavai szerint Moszkva kész a külföldi partnerekkel való építő jellegű, a nemzetközi jog és az ENSZ Alapokmánya által vezérelt párbeszédre. Mint mondta, továbbra is következetesen fog törekedni a globális és a regionális biztonság és stabilitás erősítésére, maradéktalanul be fogja tartani nemzetközi kötelezettségeit.

A nap folyamán korábban Donald Trump amerikai elnök egy Twitter-üzenetben azt üzente Oroszországnak, hogy készüljön, mert rakétákat fog kilövetni Szíriára a kelet-gútai Dúmát ért állítólagos rakétatámadás miatt. Szíriai “ellenzéki szervezetek” állítása szerint Damaszkusz erői szombaton vegyi fegyvert vetettek be a városban. Az állítólagos incidens következtében értesülések szerint többtucatnyi polgári lakos életét vesztette.

“Oroszország azzal jön, hogy lelő minden és bármilyen típusú rakétát. Készüljön! Menni fognak (a rekéták), remekek, újak és okosak! Nem lehettek szövetségesei egy Gázzal Gyilkoló Állatnak, aki a saját népét öli, és még élvezi is!” – írta Trump Bassár el-Aszad elnökre utalva, aki a szíriai belháborúban Oroszország támogatását élvezi.

Trump a jelek szerint ezzel arra reagált, hogy Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnöke március 13-án kilátásba helyezte mind a Szíriára irányuló rakétáknak, mind pedig hordozóeszközeinek a kilövését, ha azok orosz katonák életét veszélyeztetnék.

Az amerikai elnök nem sokkal a szerdai harcias üzenetét követően békülékenyebb hangnemre váltott: gazdasági segítséget ajánlott Oroszországnak, és a “fegyverkezési verseny” lezárását szorgalmazta.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az üzenetekkel kapcsolatban azt mondta, hogy Oroszország nem Twitter- hanem komoly diplomáciát folytat. Hangot adott meggyőződésének, hogy a legfontosabb dolog nem ártani a nemzetközi kapcsolatoknak.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke egy Facebook-bejegyzésben közölte: “Komoly beszélgetés tárgyának kell lennie az ENSZ Biztonsági Tanácsában és más nemzetközi fórumokon”, hogy Trump hamis indokra hivatkozva fegyveres erőt akar alkalmazni. Koszacsov “elborzasztónak” nevezte az amerikai elnök üzenetét, rámutatva, hogy “még a bizonyítékokkal meglehetősen könnyedén bánó Nagy-Britannia is +befékezett+”, megértve azt, hogy mivel fenyeget egy kétséges háttérrel végrehajtott rakétacsapás.

“Tényleg félelmetes, amikor az ember megérti, hogy milyen kezekbe kerül a világtörténelem legnagyobb katonai arzenálja” – írta a politikus.

Viktor Poznyihir altábornagy, az orosz fegyveres erők vezérkara műveleti főosztályának helyettes vezetője szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján azt állította, hogy a dúmai állítólagos vegyifegyver-támadás kamerára vett jeleneteit a Fehérsisakosok elnevezésű mentőalakulat “rendezte meg” a kelet-gútai “humanitárius művelet” során immár sokadszor. Hangot adott reményének, hogy ilyesmi utoljára történhetett meg, és megismételte a Moszkvában többször elhangzott állítást, miszerint a csoport kizárólag a “terroristák soraiban működik”.

A tábornok szerint nem felel meg a valóságnak az az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) származó értesülés, amely szerint Dúmában mintegy ötszázan szenvedtek sérülést mérgező anyagoktól. Elmondta, hogy orosz katonák a helyszínen kapcsolatba léptek a szíriai Vörös Félhold és a kelet-gútai humanitárius műveleteket koordináló ENSZ-irodával, de azoknak nem volt tudomásuk ilyen adatokról. Poznyihir meghívta a WHO képviselőit Kelet-Gútába, hogy azok a helyszínen tájékozódhassanak. Közölte, hogy az orosz fél szavatolni fogja biztonságukat.

A tábornok szerint a vezérkar figyelemmel kíséri a Szíria körül alakuló helyzetet. Mint mondta, várhatóan május elején érkezik a Perzsa-öbölbe a Harry Truman repülőgép-hordozó vezette amerikai flottakötelék.

A kötelék a tervek szerint szerdán indul el Európa és a Közel-Kelet felé. Amerikai sajtóértesülések szerint a Donald Cook amerikai rakétahordozóhoz, amely 100 kilométerre közelítette meg a tartuszi orosz katonai kikötőt, hétfőn csatlakozhat majd az ugyanehhez a hajóosztályhoz tartozó Porter. MTI

Hirdetés
Hozzászólások

Politika

Bakuban találkozik az orosz vezérkari főnök és a NATO európai erőinek főparancsnoka

A megjelenés óta

-

Írta:

Bakuban találkozik csütörtökön Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök és Curtis Scaparrotti, a NATO európai erőinek főparancsnoka, hogy megvitassa a szíriai helyzetet – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a két tábornok tárgyalni fog a NATO és Oroszország európai katonai tevékenységéről is.

A TASZSZ orosz hírügynökség brüsszeli diplomáciai forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy Geraszimov és Scaparrotti megbeszéléseinek fő témája “az Oroszország és a NATO katonai tevékenységének esetleges helytelen értelmezéséből fakadó katonai incidensek megelőzése” lesz. MTI

Tovább olvasom

Politika

Putyin már idén orosz gyártmányú páncélozott gépkocsit fog használni (+kép)

A megjelenés óta

-

Írta:

Új elnöki ciklusában Vlagyimir Putyin elnök és biztonsági kísérete fokozatosan áttér a Kortezs típusú, orosz gyártmányú páncélozott gépkocsik mindennapi használatára – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Izvesztija című napilap szerdai kiadásának adott nyilatkozatában.

A Kortezs-projektet 2012-ben Putyin utasítására indították el Oroszországban, a Központi Gépjármű- és Autóhajtómű-ügyi Kutatóintézet (NAMI) részvételével. Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter korábban kijelentette, hogy az elnöki beiktatásra a Kortezs összes modellje – a szedán, a terepjáró, a minibusz és a limuzin – rendelkezésre áll majd.

Peszkov ugyanakkor közölte: nem született még végleges döntés arról, hogy a május 7-i eskütételre már Kortezsen érkezik-e az elnök.

Az orosz kormányzat, valamint annak kommunikációs csatornái védelméért felelős Szövetségi Őrszolgálat (FSZO) a lap szerint eddig 16 ilyen gépkocsit kapott.

Manturov úgy nyilatkozott, hogy a Kortezs iránt már a magánpiacon is nagy az érdeklődés. Mint mondta, a limuzin induló ára 6 millió rubel (jelenlegi árfolyamon csaknem 25,5 millió forint lesz.)

A lap felhívta a figyelmet, hogy a saját autógyártással rendelkező országok vezetői szolgálati funkcióikhoz rendszerint a nemzeti ipar által előállított gépjárműveket részesítik előnyben. A cikk szerint így van ez Kínában, az Egyesült Államokban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Csehországban, Japánban és Indiában is.

A néhai első orosz elnök, Borisz Jelcin, a második világháború utáni szovjet vezetőkhöz hasonlóan egy időben ZIL gépkocsikkal szállítatta magát, de 1997-ban áttért a Mercedes használatára. Erről a hagyományt Putyin és Dmitrij Medvegyev miniszterelnök a mai napig nem mondott le.

Tovább olvasom

Politika

Lavrov a BBC-nek: fogytán a bizalom Oroszország és a Nyugat között

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz külügyminiszter szerint a folyamatos kétoldalú katonai kapcsolattartás miatt nem volt nagy a kockázata annak, hogy az orosz és az amerikai fegyveres erők közvetlen összetűzésbe keveredjenek a Szíriában szombaton végrehajtott nyugati légitámadás során, de a bizalom Oroszország és a Nyugat között most már végképp fogytán van.

Szergej Lavrov a BBC televízió HardTalk című napi interjúprogramjának hétfő esti adásában elmondta: a két hadsereg konfliktusmegelőző kommunikációs csatornája, amely a két főváros között és “Szíriában, a terepen is” működik, mindvégig használatban volt.

Lavrov szerint az orosz és az amerikai hadsereg nagyon profi módon tárgyalt a nyugati akció alatt és tárgyal egymással továbbra is a szíriai helyzetről és más ügyekről, “értik egymást, és talán mindenki másnál jobban megértik az ilyesféle kalandok veszélyeit”.

“Most már viszont kezdjük elveszíteni a nyugati barátainkba vetett bizalom utolsó maradványait is, ők ugyanis azt a kifacsart logikát részesítik előnyben, hogy a büntetés ténye egyben a bizonyíték is” – fogalmazott az orosz külügyminiszter.

Először büntetnek, aztán vizsgálódnak

Szergej Lavrov szerint ez érvényes az angliai Salisbury városában történt mérgezéses incidensre is, amelyben a brit fél “először büntetett, most pedig arra vár, hogy a Scotland Yard a vizsgálat végére érjen”, és a Nyugat először büntetett Szíriában is, és most várja a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vizsgálatát Dúmában.

A szíriai városban a nyugati szövetségesek szerint a szíriai hadsereg április 7-én vegyifegyver-támadást követett el, és erre válaszul hajtotta végre az amerikai, a brit és a francia haderő a szombat hajnali összehangolt légitámadást szíriai vegyifegyver-létesítmények ellen. A szíriai kormány és Oroszország is tagadja, hogy Dúmában vegyifegyver-támadás történt volna.

A Salisburyben március 4-én elkövetett, idegméreggel végrehajtott támadás célpontja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal volt. Mindkettőjüket hetekig válságos állapotban kezelték, de Julija Szkripal a minap már elhagyhatta a kórházat. Édesapja állapota sem válságos már, de továbbra is súlyos.

London gyilkossági kísérletnek tartja az incidenst és az orosz kormányt tekinti felelősnek, Moszkva azonban folyamatosan tagadja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz.

Bizonyítékok nélkül

A hétfő esti BBC-interjúban az orosz külügyminiszter kijelentette: semmi bizonyíték nincs arra, hogy Dúma városában vegyifegyver-támadás történt volna.

Hozzátette: diplomataként nem engedheti meg magának, hogy udvariatlan legyen más országok vezetőivel szemben, “de mindaz, amit a francia, a brit és az amerikai vezetők (bizonyítékként) emlegettek, sajtójelentésekre és a közösségi médiára alapult”.

Lavrov elmondta: ő is látta a bizonyítékként használt képeket, köztük azt, amelyik egy gáztartályt ábrázolt. Ez a tartály egy ágyon hevert, amely sértetlen volt, és a helyiség ablaküvege sem volt betörve. “Legyenek már egy kicsit komolyabbak” – fogalmazott a BBC-műsorban az orosz külügyminiszter, feltéve azt a kérdést is, hogy a három nyugati hatalom miért hajtott végre támadást egy nappal az OPCW ellenőrző küldöttségének tervezett érkezése előtt.

Arra a felvetésre, hogy az OPCW amerikai delegátusa szerint félő, hogy Oroszország manipulálta a dúmai helyszínt, Lavrov kijelentette: garantálja, hogy ilyesmi nem történt.

Kijelentette, hogy Dúmában vegyifegyver-támadás sem történt, “ami történt, az megrendezett volt”.

A Salisburyben történt mérgezésről az orosz külügyminiszter azt mondta: a brit szakértők által kimutatott Novicsok osztályú idegméreg-hatóanyagot valóban – a brit vizsgálat megállapításának megfelelően – még a Szovjetunióban fejlesztették ki, de a fejlesztésen dolgozók egyike később Amerikába települt át, és nyilvánosságra hozta a hatóanyag vegytani képletét, amelyet az Egyesült Államok szabadalmaztatott.

Lavrov hozzátette: ez a hatóanyag rendkívül gyorsan párolog, és orosz szakértők szerint a helyszínről két héttel később gyűjtött minta nem lehetett olyan magas koncentrációjú, ahogy az a brit vizsgálati jelentésben szerepel.

Újabba amerikai szankciók? “túl fogjuk élni ezt is”

Arra a felvetésre, hogy az amerikai pénzügyminisztérium további szankciókkal akarja sújtani Oroszországot Szíria támogatása miatt, és az orosz gazdaság most már szorult helyzetben van, Szergej Lavrov csak annyit mondott, hogy “köszönjük az együttérzést, de túl fogjuk élni ezt is”.

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű