Írjon nekünk

Oroszország

Oroszország-szerte megemlékeztek a kemerovói tűzvész áldozatairól

A megjelenés óta

-

Oroszország-szerte istentiszteleteket és megemlékezéseket tartottak kedden este a kemerovói tűzvész áldozatairól.

A dél-szibériai város Zimnyaja Visnya elnevezésű üzletközpontjában vasárnap kitört tűznek kedd esti hivatalos adatok szerint 64 halálos áldozata volt, köztük 40 gyerek. 38 személy hollétéről továbbra sem tudnak a hatóságok, de Szvetlana Petrenko, a súlyos bűnügyeket vizsgáló, országos hatáskörű Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője szerint a hozzátartozók 67, az Eho Moszkvi rádió értesülése szerint pedig 85 személy eltűnéséről tudnak, akiknek kétharmada 11 és 13 év közötti gyerek. A történtek miatt öt személyt vettek őrizetbe.

Vlagyimir Putyin elnök, aki a nap folyamán felkereste a várost, szerdára országos gyászt rendelt el. Putyin, aki a kórházban meglátogatta a sérülteket, a felelősök megbüntetését ígérte, valamint igyekezett megnyugtatni a helyieket, hogy a hatóságok valós adatokat közöltek a tragédiával kapcsolatban, ellentétben az interneten megjelent, több száz halottról szóló állításokkal.

Azonban sem ő, sem Aman Tulejev kormányzó nem ment el megnyugtatni azt a Kemerovo központjában összegyűlt, mintegy 4 ezer tüntetőt, akik a tragédia feltárását és a felelősök megállapítását követelték. Sürgették a kormányzó és a város polgármesterének távozását.

A mintegy tízórás spontán tüntetésen kínos incidens játszódott le: Szergej Civiljov kormányzó-helyettes féltérdre ereszkedve volt kénytelen bocsánatot kérni a kemerovóiaktól, mert a “gyászban való PR-hajhászással” vádolt meg egy férfit, aki a szavába vágott. Kiderült, hogy az illető, Igor Vosztrikov, aki a nagy nyilvánosság előtt azt mondta neki, hogy “az emberekhez úgy viszonyulnak, mint az állatokhoz”, a vasárnapi tűzvészben elvesztette a nővérét, a feleségét és három gyermekét.

Igor Polozinyenko, az üzletközpont tűzbiztonsági berendezését kezelő Szisztemnij Integrator cég őrizetbe vett vezetője a bíróságon kijelentette, hogy “valaki” negyedórával a tűz előtt manuálisan lekapcsolta a rendszert. Szavai szerint a berendezést utoljára március 20-án ellenőrizték.

Nagyezsda Szuggyenyok, a Zimnyaja Visnya üzletközpontnak a biztonsági előírások megsértésével vádolt vezetője az állította: biztos benne, hogy a tüzet “különböző nemzetiségű” kamaszok gyújtogatás okozta. Mint mondta, a fiatalok gyakran jártak a központban, ahol “huligán” módjára viselkedtek. Azt állította továbbá, hogy az automatikus vészkijáratokat nem zárták be, feltételezése szerint azok meghibásodás miatt nem nyíltak ki.

A nap folyamán korábban az elnök részvételével megtartott válságtanácskozáson Alekszandr Basztrikin, az SZK igazgatója a katasztrófáról elmondta: az üzletközpont tűzjelző berendezése március 19. óta nem működött, és javítását elhanyagolták. A kézi riasztó üzemképes volt ugyan, de a létesítményt őrző szolgálat embere azt nem hozta működésbe. Beszámolója szerint a szakemberek úgy gondolják, hogy elsősorban rövidzárlat okozhatta a tüzet, de nem zárják ki a nyílt láng használatát sem.

Moszkvában kedd este hivatalosan a Kreml tőszomszédságában található Manézs téren, ellenzéki szervezésben pedig a Puskin téren tartottak megemlékezést. Szentpéterváron a Szenátus téren gyűltek össze több százan. Az “északi fővárosában” lejátszott Oroszország-Franciaország barátságos labdarúgó mérkőzés egyperces néma tiszteletadással kezdődött. MTI

Hirdetés
Hozzászólások

Oroszország

Videó: nézze meg a szimferopoli nemzetközi repülőtér új terminálját

A megjelenés óta

-

Írta:

Április 16-án adták át az oroszországi Szimferolpol nemzetközi repülőtér új terminálját. A Krím félsziget első számú légikikötője így évi 6.5 millió fős utasforgalmat képes lebonyolítani.

A legmodernebb eszközökkel felszerelt új terminálon 55 check-in pult, 8 utashíd és 8 standard kapu található. A 16 mozgólépcső és 28 lift biztosítja az utazók akadálymentes közlekedését a repülőtéren.

A szimferopoli nemzetközi repülőtér utasforgalma 2017-ben több mint 5.1 millió fő volt, 2018 első három hónapjában a forgalom 7 százalékos emelkedést mutatott az előző évhez képest. Az utasok száma ekkor 603 378 fő volt.

Mivel a Krím elsősorban egy szezonális üdülőhely, így az orosz kormány egy támogatási programot javasolt a félsziget és más oroszországi régiók közötti járatok számára.

A moszkvai Seremetyjevo székhelyű Nordwind Airlines jelezte, hogy növeli járatai számát a Krímre és 27 úti cél érhető el járataival Szimferopolból.

Tovább olvasom

Oroszország

A Yandex keresőóriás térképén már ott a Krími híd (+ a legfrissebb videó)

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz Yandex (Jandeksz) keresőóriás térképszolgáltatásában már teljes hosszában megjelent Oroszország leghosszabb még építés alatt álló hídja a Krimszkij Moszt.

A Fekete- és az Azovi-tengert összekötő Kercsi-szoroson átívelő 19 kilométer hosszú hídon végső állapotában egy dupla sínpárból álló vasútvonal és kétszer kétsávos autóút biztosítaná a sokezer jármű közlekedését.

A híd 35 méteres magassága és a 227 méteres pillértávolság lehetővé teszi a hajóforgalmat.

A Krím és Szevasztopol 2014 március 11-én kikiáltotta függetlenségét. 2014 március 16-án népszavazást tartottak, ahol a krími szavazók 96.77%-a, a szevasztopoli szavazók 95.6%-a úgy döntött, hogy elszakadnak Ukrajnától és az Oroszországi Föderációhoz csatlakoznak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2014 március 18-án aláírta az újraegyesülésről szóló megállapodást.

Tovább olvasom

Oroszország

Tűzvész: Lemondott a kemerovói kormányzó

A megjelenés óta

-

Írta:

Az egész Oroszországot sokkoló tragédia után lemondott posztjáról Aman Tulejev kemerovói kormányzó – értesült a TASZSZ orosz hírügynökség.

Korábban több ezren követelték a kormányzó és a város polgármesterének távozását a 64 halálos áldozatot követelő plázatűz után.

A 73 éves Tulejev, aki 1997 óta a kemerovói régió kormányzója lemondásával kapcsolatban elmondta, hogy jelen körülmények között ez volt az egyetlen helyes döntés.

A tragédiával kapcsolatban eddig hét embert vettek őrizetbe, akik az épület üzemeltetéséért és biztonságáért voltak felelősek. A plázát 2013-ban alakították ki a város központjában, egy 1968-ban épült édesipari gyár egyes épületelemeinek felhasználásával.

A kemerovói Zimnyaja Visnya üzletközpontban kitört tűz következtében 64 ember, köztük 41 gyermek vesztette életét és 79-en megsérültek.

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű