Írjon nekünk

Szíria

Lavrov: a Damaszkuszra tüzelő ellenzéknek is végre kell hajtania az ENSZ BT határozatát

A megjelenés óta

-

Azoknak a szíriai ellenzéki erőknek is teljesíteniük kell az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a 30 napos tűzszünetről rendelkező 2041-es határozatát, amelyek továbbra is tűz alatt tartják Damaszkuszt.

Ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelentette ki a francia hivatali partnerével, Jean-Yves Le Driannal folytatott tárgyalások nyomán megtartott keddi moszkvai közös sajtótájékoztatón.

Le Drian szerint a Kelet-Gúta térségében aktív három ellenzéki csoport arról tájékoztatta a BT-t, hogy kész a részt venni a tűzszünetben. Lavrov ezzel kapcsolatban kijelentette: “Meglátjuk, hogy a gyakorlatban hogyan realizálódik” annak a három szervezetnek a készsége, amely a – Dzsebhat as-Sám elnevezés használatára áttért – dzsihadista an-Nuszra Fronttal együtt tartózkodik a térségben.

Az orosz diplomácia vezetője úgy vélekedett: az egyoldalú humanitárius tűzszünetek megmutatják majd, hogy mennyire őszintén törekszenek a megbékélésre azok a kelet-gútai csoportok, amelyek állítólag elhatárolódnak az an-Nuszrától. (Vlagyimir Zolotuhin vezérőrnagy, az orosz békítési központ szóvivője egyébként azt közölte, hogy kedden, az első napon, amikor reggel 9 és délután 2 között humanitárius tűzszünetet tartottak, egyetlen békés lakos sem jutott ki Kelet-Gútából a terroristák tüzelése miatt.)

Lavrov emlékeztetett arra, hogy Aleppóban egy évvel ezelőtt hasonlóképpen menekítették ki a polgári lakosságot. A tartomány kormányzójára hivatkozva közölte, hogy azóta 200 ezren tértek vissza a lakóhelyükre. Az orosz külügyminiszter cáfolta a Dzsais al-Iszlam lázadószervezet képviselőjének azt az állítását, amely szerint a 2401-es BT-határozat nem teszi lehetővé a békés lakosság evakuálását.

Le Drian közölte, hogy Franciaország támogatja a napi ötórás kelet-gútai humanitárius tűzszünetekre vonatkozó orosz kezdeményezést, és folytatandó pozitív előrelépésnek nevezte azt. Úgy vélekedett, hogy folytatni kell a Szocsiban megalakult szíriai alkotmányozási bizottság munkáját. Mint mondta, élni kell a lehetőséggel, hogy a rendezési folyamat elmozdult a holtpontról, és fel kell újítani a tárgyalásokat az ENSZ égisze alatt.

Lavrov “rendkívül veszélyesnek” nevezte a nemzetközi iráni atomalku felülvizsgálatára irányuló kísérleteket. Kijelentette: Moszkva és Párizs szükségesnek tartja a Teherán nukleáris programjáról megkötött átfogó közös cselekvési terv maradéktalan végrehajtását. Mint mondta, minden azzal kapcsolatos konzultációt csakis Irán kötelező részvételével, a konszenzus alapján kell lefolytatni. Hozzáfűzte: miként Kairót vagy Rijádot, Teheránt sem lehet korlátozni abban a legitim jogában, hogy fejlessze kapcsolatait a külvilággal.

Le Drian Irakkal kapcsolatban egyebek között arról beszélt, hogy az Iszlám Állam terroristáinak megszállása alól felszabadított Moszul helyreállításakor a városban élő összes csoportnak egyenlő feltételeket kell teremteni.

Lavrov rendezettnek nevezte az Ukrajna ügyében folytatott orosz-ukrán párbeszédet. Azt mondta, hogy a nemrég lezajlott müncheni biztonsági konferencia alkalmából a “normandiai négyek” formátumában megtartani tervezett külügyminiszteri találkozó időpont-egyeztetési problémák miatt hiúsult meg. Szavai szerint Oroszországnak az EU-val és a NATO-val fenntartott kapcsolatai ügyében is folyik kétoldalú együttműködés.

Az orosz diplomácia vezetője reményét fejezte ki, hogy Emmanuel Macron francia elnök május 24-25-re tervezett moszkvai látogatása “minőségi áttörést” hoz majd az orosz-francia viszonyban. MTI

Hirdetés
Hozzászólások

Szíria

Moszkva megtorolna egy Damaszkusz elleni amerikai csapást

A megjelenés óta

-

Írta:

Kész katonai válaszlépéseket tenni az orosz védelmi minisztérium, ha egy Szíriában végrehajtandó amerikai csapás orosz katonák életét veszélyeztetné – jelentette ki Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke kedden Moszkvában.

Geraszimov állítása szerint a fegyveres lázadók vegyi fegyverrel végrehajtandó provokációt készítenek elő Kelet-Gútában a békés lakosság ellen, hogy indokot szolgáltassanak egy, a damaszkuszi kormánynegyed elleni masszív amerikai támadáshoz. Mint mondta, a tervezett provokáció helyszínén már megjelentek a – Moszkva által provokátoroknak nevezett – fehérsisakos mentőegységek, valamint a műholdkapcsolattal rendelkező kamerák.

Az orosz vezérkari főnök rámutatott, hogy a szíriai védelmi minisztérium intézményeiben és objektumaiban, valamint a békéltetőközpontban orosz katonai tanácsadók és rendészek tartózkodnak. Hangsúlyozta, hogy veszélybe kerülésük esetén az orosz fegyveres erők válaszintézkedéseket hoznak majd mind a bevetett rakéták, mind pedig hordozóeszközeik ellen.

Geraszimov arra reagált, hogy Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet hétfőn új tűzszüneti javaslatot nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsának, s azzal fenyegetőzött, hogy ha a testület nem lép, akkor az Egyesült Államok csapást mér a szíriai kormányerőkre, ahogy azt tavaly áprilisban tette a Hán Sejkún-i vegyifegyver-támadás után.

Washington akkor Damaszkuszt vádolta a támadással, Moszkva pedig az ellenzékieket, kifogásolva egyébként, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői nem szálltak ki szemlére, sem a támadás helyszínére, sem az amerikaiak által megtámadott szíriai katonai reptérre, ahonnan a vegyi csapás állítólag kiindult.

Az orosz rakétavédelem áprilisban nem lőtte le a szíriai repteret támadó amerikai manőverező repülőgépeket.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden Moszkvában kijelentette, hogy “a legsúlyosabb következményekkel” jár majd, ha az Egyesült Államok Szíriában végrehajtja az ENSZ-nagykövet által kilátásba helyezett újabb csapást.

“Haley úrhölgynek meg kell értenie, hogy egy dolog a mikrofon felelőtlen használata az ENSZ BT-ben és egy másik dolog, amikor a katonáknak – oroszoknak és amerikaiaknak – kommunikációs csatornáik vannak, és ezeken a csatornákon keresztül világosan megmondják nekik, hogy mit szabad és mit nem” – mondta a külügyminiszter.

“És az amerikai koalíció ezt pontosan tudja” – tette hozzá.

Lavrov úgy vélekedett, az új amerikai BT-határozat tervezetének megjelenése arról árulkodik, hogy a kelet-gútai fegyveresekkel szoros kapcsolatban álló Washington nem volt képes betartani a tűzszünetről rendelkező 2401-es határozatot, és rákényszeríteni védenceit a fegyvernyugvásra.

Szergej Lavrov kijelentette, hogy Moszkva szerint jelenleg nem célszerű növelni a feszültségcsökkentési övezetek számát Szíriában. A legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy véget vessenek a tűzszünet durva megsértésének a Damaszkuszhoz közeli Kelet-Gútában. MTI

Tovább olvasom

Szíria

Orosz hadsereg: a militánsok kijárási tilalmat rendeltek el a humanitárius tűzszünet idejére

A megjelenés óta

-

Írta:

Kijárási tilalmat rendeltek el a militánsok Kelet-Gútában a humanitárius tűzszünet idejére, és betiltották a tömegmegmozdulásokat is – közölte Vlagyimir Zolotuhin vezérőrnagy, a szíriai orosz békéltetési központ szóvivője vasárnap újságírókkal.

Zoltuhin szerint a kijárási tilalom megsértőit nyilvános fenyítésben részesítik.

A szíriai kormányerők vasárnap hatodik alkalommal tartottak humanitárius tűzszünetet Kelet-Gútában 9 és 14 óra között és biztosítottak folyosót a távozni kívánó polgári lakosok számára.

A szíriai hadsereg vasárnap előretörésről és számos “terrorista” megöléséről számolt be. A közlemény szerint az előretörés a humanitárius tűzszüneten kívüli időben történt. MTI

Tovább olvasom

Szíria

Moszkva: Damaszkusz és az orosz légierő megteremtette a keresztények hazatérésének feltételeit

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz légierő által támogatott szíriai kormánycsapatok terrorellenes küzdelmének eredményeképpen lehetővé vált, hogy megkezdődjön a keresztények visszatérése az arab országba – jelentette ki Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön Moszkvában.

Bogdanov, aki egyben az orosz elnök közel-keleti és afrikai különmegbízottja a Császári Ortodox Palesztinai Társaság kerekasztal-beszélgetésén szólalt fel a témában.

“Megállapítható: az orosz légi- és űrerő által támogatott szíriai kormányerők sikeres műveleteinek, csakúgy mint az Oroszország kezdeményezésére létrejövő feszültségcsökkentési övezetek hatására létrejönnek annak a feltételei, hogy a lakosság keresztény része visszatérhessen állandó lakhelyére, és hogy helyreállhassanak a vallásközi viszonyok” – mondta a diplomata.

Bogdanov méltatta a Szocsiban megtartott szíriai nemzeti párbeszéd kongresszusát, amelynek szavai szerint kulcsfeladata volt, hogy helyreállítsa a szíriai társadalom etnikai, vallási és politikai összetevőinek egységét. Kiemelte, hogy a fórumon keresztény és muszlim vallási vezetők is részt vettek, ami “a politikai rendezés elidegeníthetetlen része, és ami a megbékélés lehetőségét hordozza magában”.

Bogdanov emlékeztetett arra, hogy Moszkva humanitárius segélyben részesíti a szíriai polgári lakosságot, köztük a keresztényeket.

A szíriai orosz békéltető központ csütörtökön egyébként az közölte, hogy a militánsok Kelet-Gútában három alkalommal is megtámadták a Damaszkusz felé megnyitott humanitárius folyosót, de a szíriai kormányerők mindannyiszor visszaverték őket. MTI

Tovább olvasom

Elnökválasztás 2018

Elnökválasztás 20183 nappal telt el

Trump gratulált Putyinnak és egy csúcstalálkozó lehetőségéről tárgyaltak

Total: 171 167 3 0 1 0Egy kétoldalú csúcstalálkozó lehetőségéről is tárgyalt telefonon egymással Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump...

Elnökválasztás 20184 nappal telt el

A Kreml nem tartja barátságtalan lépésnek, hogy Trump nem gratulált Putyinnak

Total: 93 91 2 0 0 0Nem tekinti barátságtalan lépésnek a Kreml, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek újraválasztása alkalmából nem...

Elnökválasztás 20184 nappal telt el

Merkel is gratulált Putyinnak

Total: 82 76 5 0 1 0Angela Merkel német kancellár gratulált hétfőn Vlagyimir Putyinnak az oroszországi elnökválasztáson elért győzelméhez. A...

Elnökválasztás 20184 nappal telt el

Zeman cseh elnök is gratulált Putyinnak, szívesen látná Prágában

Total: 6 1 5 0 0 0Milos Zeman cseh államfő hétfőn táviratban gratulált Vlagyimir Putyin orosz elnöknek megválasztásához, és közölte...

Elnökválasztás 20184 nappal telt el

A Fehér Ház nem gratulál Putyinnak, de együttműködik Oroszországgal

Total: 330 327 3 0 0 0A Fehér Ház nem gratulált Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az újraválasztásához, de együttműködik Oroszországgal...

Elnökválasztás 20184 nappal telt el

A német és a francia elnök is gratulált Putyinnak

Total: 210 206 3 1 0 0Frank-Walter Steinmeier német és Emmanuel Macron francia elnök is gratulált Vlagyimir Putyin orosz elnöknek...

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű