Írjon nekünk

Szíria

Lavrov: a Damaszkuszra tüzelő ellenzéknek is végre kell hajtania az ENSZ BT határozatát

Közzétéve

-

Azoknak a szíriai ellenzéki erőknek is teljesíteniük kell az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a 30 napos tűzszünetről rendelkező 2041-es határozatát, amelyek továbbra is tűz alatt tartják Damaszkuszt.

Ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelentette ki a francia hivatali partnerével, Jean-Yves Le Driannal folytatott tárgyalások nyomán megtartott keddi moszkvai közös sajtótájékoztatón.

Le Drian szerint a Kelet-Gúta térségében aktív három ellenzéki csoport arról tájékoztatta a BT-t, hogy kész a részt venni a tűzszünetben. Lavrov ezzel kapcsolatban kijelentette: “Meglátjuk, hogy a gyakorlatban hogyan realizálódik” annak a három szervezetnek a készsége, amely a – Dzsebhat as-Sám elnevezés használatára áttért – dzsihadista an-Nuszra Fronttal együtt tartózkodik a térségben.

Az orosz diplomácia vezetője úgy vélekedett: az egyoldalú humanitárius tűzszünetek megmutatják majd, hogy mennyire őszintén törekszenek a megbékélésre azok a kelet-gútai csoportok, amelyek állítólag elhatárolódnak az an-Nuszrától. (Vlagyimir Zolotuhin vezérőrnagy, az orosz békítési központ szóvivője egyébként azt közölte, hogy kedden, az első napon, amikor reggel 9 és délután 2 között humanitárius tűzszünetet tartottak, egyetlen békés lakos sem jutott ki Kelet-Gútából a terroristák tüzelése miatt.)

Lavrov emlékeztetett arra, hogy Aleppóban egy évvel ezelőtt hasonlóképpen menekítették ki a polgári lakosságot. A tartomány kormányzójára hivatkozva közölte, hogy azóta 200 ezren tértek vissza a lakóhelyükre. Az orosz külügyminiszter cáfolta a Dzsais al-Iszlam lázadószervezet képviselőjének azt az állítását, amely szerint a 2401-es BT-határozat nem teszi lehetővé a békés lakosság evakuálását.

Le Drian közölte, hogy Franciaország támogatja a napi ötórás kelet-gútai humanitárius tűzszünetekre vonatkozó orosz kezdeményezést, és folytatandó pozitív előrelépésnek nevezte azt. Úgy vélekedett, hogy folytatni kell a Szocsiban megalakult szíriai alkotmányozási bizottság munkáját. Mint mondta, élni kell a lehetőséggel, hogy a rendezési folyamat elmozdult a holtpontról, és fel kell újítani a tárgyalásokat az ENSZ égisze alatt.

Lavrov “rendkívül veszélyesnek” nevezte a nemzetközi iráni atomalku felülvizsgálatára irányuló kísérleteket. Kijelentette: Moszkva és Párizs szükségesnek tartja a Teherán nukleáris programjáról megkötött átfogó közös cselekvési terv maradéktalan végrehajtását. Mint mondta, minden azzal kapcsolatos konzultációt csakis Irán kötelező részvételével, a konszenzus alapján kell lefolytatni. Hozzáfűzte: miként Kairót vagy Rijádot, Teheránt sem lehet korlátozni abban a legitim jogában, hogy fejlessze kapcsolatait a külvilággal.

Le Drian Irakkal kapcsolatban egyebek között arról beszélt, hogy az Iszlám Állam terroristáinak megszállása alól felszabadított Moszul helyreállításakor a városban élő összes csoportnak egyenlő feltételeket kell teremteni.

Lavrov rendezettnek nevezte az Ukrajna ügyében folytatott orosz-ukrán párbeszédet. Azt mondta, hogy a nemrég lezajlott müncheni biztonsági konferencia alkalmából a “normandiai négyek” formátumában megtartani tervezett külügyminiszteri találkozó időpont-egyeztetési problémák miatt hiúsult meg. Szavai szerint Oroszországnak az EU-val és a NATO-val fenntartott kapcsolatai ügyében is folyik kétoldalú együttműködés.

Az orosz diplomácia vezetője reményét fejezte ki, hogy Emmanuel Macron francia elnök május 24-25-re tervezett moszkvai látogatása “minőségi áttörést” hoz majd az orosz-francia viszonyban. MTI

Szíria

Szíriáról egyeztetett telefonon Putyin és Erdogan

Közzétéve

-

Írta:

A szíriai helyzetről egyeztetett telefonon kedden Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség a török államfői hivatalra hivatkozva.

A két ország vezetője a beszélgetésben kiemelte: az asztanai béketárgyalások eredményei fontos szerepet töltenek be a szíriai konfliktus politikai rendezésében. Hozzátették: ahhoz, hogy a megoldási folyamat az ENSZ égisze alatt egészséges keretek között haladjon előre, a szíriai rezsimnek és ellenzékének ügyelnie kell arra, hogy konstruktív módon járjon el.

Erdogan és Putyin egyúttal ismét hangsúlyozta Szíriai területi egységének jelentőségét, valamint nyomatékosította, hogy Szíria nem válhat “ütközőzónává” Irán és Izrael között.

A török elnök leszögezte: a politikai rendezés folyamatában az Ankara által terrorszervezetnek tekintett legnagyobb szíriai kurd párt, a Demokratikus Egység Pártja (PYD) és az ahhoz kötődő csoportok nem vehetnek részt.

A szíriai konfliktus rendezéséről párhuzamosan két tárgyalási folyamat is zajlik: az egyik Genfben az ENSZ égisze alatt, míg a másik Oroszország, Törökország és Irán vezetésével Asztanában. Mindkét tárgyalási folyamatban képviselteti magát Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya, de a genfi és az asztanai tárgyalásokon más-más ellenzékiek vesznek részt. Az asztanai tanácskozások legutóbbi, nyolcadik fordulóját tavaly decemberben tartották.

Az Anadolu beszámolója szerint Erdogan és Putyin kedden az Ankara és Moszkva közötti energiadiplomáciai és gazdasági kapcsolatokról is beszélt.

A két államfő örömtelinek találta a Dél-Törökországban épülő, orosz tervezésű Akkuyu nukleáris erőmű, valamint a Török Áramlat földgázvezeték munkálataiban elért előrehaladást.

Erdogan és Putyin április 3-án az ankarai államfői palota előtt tartott rendezvény keretében, videóüzenetben adta meg a jelet az első törökországi atomerőmű alapkőletételéhez.

Az ukrán tranzit elkerülését célzó Török Áramlat megépítéséről Oroszország és Törökország 2016 októberében kötött kormányközi megállapodást. A Török Áramlat első vezetéke mélytengeri szakaszának lefektetése Törökország fekete-tengeri partvidékének közelében április végén fejeződött be.

Erdogan és Putyin beszélgetésükben rámutattak: fontos, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatokban a felek a török lírát és az orosz rubelt használják. MTI

Tovább olvasom

Szíria

Lavrov: Moszkva az amerikai erők szíriai kivonására számít

Közzétéve

-

Írta:

Oroszország arra számít, hogy az amerikai erőket kivonják a szíriai et-Tanfból, mert jelenlétük a térségben katonai szempontból célszerűtlen – jelentette ki hétfőn Moszkvában az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov így reagált azokra a jelentésekre, amelyek szerint az Egyesült Államok arra készül, hogy visszavonja erőit Homsz tartományból, az iraki és a jordániai határ közeléből.

“Mint már jeleztem, ezt az övezetet mondvacsinált okokra hivatkozva hozták létre, amelyek a katonai célszerűség szempontjából értelmezhetetlenek. Ezért a védelmi minisztériumaink közötti kapcsolatok vonalán felhívtuk erre amerikai kollégáink figyelmét, akik hasonló következtetésre jutottak. Arra számítok, hogy ez testet ölt a gyakorlatban” – mondta az orosz diplomácia vezetője.

Lavrov felhívta a figyelmet arra, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel kapcsolatban álló csoportosulások tevékenysége felélénkült et-Tanf környékén, az amerikai ellenőrzés alatt álló övezetben, egyebek között a Rukban menekülttáborban. Szavai szerint ez nincs összhangban a Szíria déli részén való feszültségcsökkentésről megkötött megállapodásokkal, amire Moszkva felhívta Washington figyelemét.

Az orosz külügyminiszter azokat a sajtóértesüléseket kommentálva, amelyek szerint Oroszország felkérheti Iránt arra, hogy vonja vissza Szíriában állomásozó csapatait az izraeli határról, leszögezte: a déli feszültségcsökkentési övezetről megkötött megállapodás értelmében Izrael határánál kizárólag szíriai kormánycsapatok maradhatnak.

A Kommerszant című napilap értesülése szerint egyébként az orosz védelmi minisztérium két lehetséges verziót tanulmányoz azzal a Deir-ez-Zór tartományban lezajlott összecsapással kapcsolatban, amelyben az orosz védelmi minisztérium vasárnapi bejelentése szerint életét vesztette négy orosz katona. Az egyik szerint az Iszlám Állam fegyveresei támadhatták meg a szíriai hadsereg tüzérütegét, a másik szerint viszont a “mérsékelt ellenzék” fegyveresei, akik a nemzetközi koalíció et-tanfi bázisáról érkeztek.

A lapot úgy tájékoztatták, hogy a szíriai tüzérségi egységet, amely mellé tíz orosz katonai “tanácsadót” rendeltek ki, mintegy tíz, nagy kaliberű golyószóróval felszerelt dzsippel támadták. A szíriai katonák “kitértek a tűz elől”, a harcot az oroszok vették fel. A mintegy egyórás összecsapásban 43 fegyverest és hat járművet semmisítettek meg.

 

Tovább olvasom

Szíria

Négy orosz katona meghalt, miután terroristák támadtak rájuk Szíriában

Közzétéve

-

Írta:

Négy orosz katona életét vesztette, miután kormányellenes fegyveresek tüzet nyitottak rájuk a szíriai Deir-ez-Zór tartományban – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

A tárca közlése szerint a szíriai kormányerők egy tüzérütegét éjszaka terroristák több mobil egysége támadta meg.

Két orosz tűzvezető tanácsadó a helyszínen, további két katona pedig a kórházba szállítást követően életét vesztette. További három orosz katona megsebesült.

A minisztérium tudatta, hogy valamennyiüket kitüntetésre terjesztette fel a parancsnokság.

A tájékoztatás szerint a szíriai katonák és az orosz tanácsadók a kétórás tűzharc során 43 terroristát és hat nagy kaliberű golyószóróval felszerelt terepjárót semmisítettek meg.

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Melyik vb-dal a nyerő?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű