Írjon nekünk

Politika

Lavrov: a Nyugat allergiás az orosz sikerekre

A megjelenés óta

-

A Nyugatnál allergiát váltanak ki Oroszország bel- és külpolitikai sikerei – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Szocsiban egy országos vezetkiválasztási vetélkedő finalistáinak.

“A jelenlegi körülmények között, a korszakváltás összefüggésében, amikor a történelmi Nyugat dominanciájának korszaka egy többpólusú korszakba lép át, sok európai és nyugati kollégánknál allergiát váltanak ki azok a sikerek, amelyeket országunk a belső és a külső fronton vívott ki magának” – mondta Lavrov.

Megítélése különösen az Egyesült Államokban fogják fel “fájdalmasan”, hogy “a világ életének több évszázados dominálása után azt kell látniuk, hogy (a Nyugatnak) már nem sikerül minden problémát megoldani és másra kényszeríteni az akaratát”. Az orosz diplomácia vezetője szerint a többközpontú világ kialakulása lassú lesz az illegitim eszközökkel történő ellenállás, így az erőnek az ENSZ-alapokmány megkerülésével történő alkalmazása miatt.

“Mindez a nemzetközi jog eróziójához vezet. Igyekszünk csillapítani ezeket a tendenciákat” – fogalmazott a tárcavezető.

Az orosz sportolók diszkreditálása egyike az Oroszország “megbüntetését” célzó eszközöknek

Lavrov szerint az orosz sportolók diszkreditálása egyike az Oroszország “megbüntetését” célzó eszközöknek. Ezek között sorolta fel egyébként a szankciókat, a globális rakétavédelmi rendszer elemeinek az orosz keleti és a nyugati határok közelébe történő telepítését, a tájékoztatási háborút és Moszkva kibertámadásokkal való “alaptalan” meggyanúsítását.

Úgy vélekedett, Nyugaton ma egyre többen felfogják, hogy értelmetlen zavarni Oroszország társadalmi és gazdasági fejlődését és Európa “távolról sem mindenben ért egyet” Washington Moszkvával szemben folytatott politikájával, főképp a szankciók ügyében.

Lavrov azt hangoztatta, hogy Oroszország kész az Egyesült Államokkal való együttműködésre, nem akar vele konfrontációt, de nem tapasztalja ennek viszonzását Washington részéről. Rámutatott, hogy a nukleáris hatalomra különös felelősség hárul a stratégiai stabilitás fenntartásában.

Mint mondta, a két ország a stratégiai stabilitás, a koreai rendezés, Szíria és több más kérdés ügyében kapcsolatot tart fenn egymással. Hozzátette: “egyelőre, sajnos, az Egyesült Államok ezeken a csatornákon keresztül azt próbálja bebizonyítani, hogy bármely kérdésben az övé az egyetlen helyes álláspont”.

Lavrov közölte, hogy Moszkva folytatni fogja a párbeszédet Washingtonnal a hadászati támadó fegyverekről, amelyekkel kapcsolatban, csakúgy, mint a vegyi fegyverek ügyében Oroszország maradéktalanul teljesítette a vonatkozó szerződésben foglaltakat. Hozzáfűzte, hogy “az Egyesült Államoknak nem keveset kell tenniük a kötelezettségei teljesítéséért”.

Szavai szerint Moszkva teljes mértékben fenn akarja tartani a közepes- és rövid hatótávolságú rakéták megsemmisítéséről szóló egyezményt és kész a párbeszédre a kiberbiztonság kérdésében is.

A miniszter azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy tervei vannak Szíria feldarabolására. Mint mondta, a humanitárius segélyek és a politikai folyamat ügyében az ENSZ égisze alatt folyik a munka. Beszámolója szerint Oroszország aktív részvevője marad a helyzet stabilizálásának a feszültségcsökkentési övezetekben, amelyek közül nem mindegyikben van nyugalom a – Dzsebhat as-Sám elnevezés használatára áttért – dzsihadista an-Nuszra Front tevékenységének köszönhetően.

Lavrov hangsúlyozta, hogy az iráni nukleáris program korlátozásáról megkötött nemzetközi megállapodás széthullása veszélyt jelentene az atomfegyverek elterjedését akadályozó rendszerre. Úgy vélekedett, hogy egymillió emberéletbe kerülhet, ha az Egyesült Államok az erő forgatókönyvét alkalmazza Észak-Koreával szemben.

Ukrajnáról szólva Lavrov azt mondta, hogy az ottani “háborús párt” akadályozza a rendezést szolgáló minszki megállapodások végrehajtását, a Donyeckkel és a Luganszkkal folytatandó közvetlen párbeszédet. Felszólította az Egyesült Államokat, Franciaországot és Németországot, hogy gyakoroljanak nyomást Kijevben a szerződésben vállaltak megvalósítása érdekében. MTI

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Politika

Oroszország soha nem kérné azt Szerbiától, hogy szakítsa meg a kapcsolatait valakivel

A megjelenés óta

-

Írta:

Oroszország soha nem kérné azt Szerbiától, hogy szakítsa meg a kapcsolatait valakivel – hangsúlyozta szerdán Belgrádban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután megismételte korábbi álláspontját, amely szerint nem jó politikai irányvonalat képvisel Brüsszel, amikor azt kéri Belgrádtól, hogy válasszon a Nyugat és Oroszország között.

Az orosz diplomácia vezetője szerda este érkezett kétnapos látogatásra a nyugat-balkáni országba, ahol megérkezése után azonnal Aleksandar Vucic szerb elnökkel találkozott, majd közösen tartottak sajtótájékoztatót.

Szergej Lavrov kiemelte: Moszkva üdvözli Szerbia európai integrációs törekvéseit, de azt is, hogy jók a kapcsolatai az Eurázsiai Gazdasági Unióval. Mint mondta, azt is pozitívumnak tartják, hogy Brüsszel közvetít a Belgrád és Pristina közötti párbeszédben. Hozzátette azonban, hogy ha a koszovói albánok kérésére az Egyesült Államok is bekapcsolódik a párbeszédbe, akkor Oroszország sem áll majd tétlenül, hanem – ha Szerbia ezt kéri – Belgrád mellé fog állni.

Szerinte a Balkán stabilitásának egyik alappillére az, hogy Szerbia katonailag semleges, és együttműködik az Észak-atlanti Szerződés Szervezetével (NATO), de a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetével (CSTO) is.

Aleksandar Vucic szerb államfő a sajtótájékoztatón leszögezte: Szerbia az Európai Unió felé halad, de továbbra is arra törekszik, hogy a legjobb kapcsolatokat tartsa fenn Oroszországgal. Bizonyára lesznek, akik más irányt szabnának a szerb külpolitikának, de Belgrád a jövőben is tiszteletben fogja tartani a hagyományosan jó viszonyt Moszkvával.

Szergej Lavrov a hivatalos közlések szerint azért érkezett Belgrádba, mert most van 180 éve annak, hogy Moszkva és Belgrád felvette a diplomáciai kapcsolatokat. Szergej Lavrov Aleksandar Vucic mellett Ana Brnabic miniszterelnökkel és Ivica Dacic külügyminiszterrel is megbeszéléseket folytat csütörtökön. A várakozások szerint a találkozókon Szerbia és Koszovó kapcsolatának rendezéséről, valamint az európai és balkáni helyzet elemzéséről lesz szó.

A tárgyalások témái között felmerül majd a dél-szerbiai Nisben található orosz humanitárius központ státusa is.

Moszkva diplomáciai védettséget kért az intézményben dolgozók számára, ezt a kérést azonban Belgrád eddig nem teljesítette.

Külpolitikai szakértők szerint Szergej Lavrov belgrádi látogatása voltaképpen azt hivatott lemérni, milyen a hangulat Szerbiában azt követően, hogy az Európai Bizottság a közelmúltban hozta nyilvánosságra nyugat-balkáni bővítési stratégiáját, amelyben Szerbia számára 2025-ös csatlakozási dátumot jelez előre. A stratégiában két fontos elvárás szerepel Szerbiával szemben: rendezni kell a kapcsolatot Koszovóval, és össze kell hangolni Szerbia külpolitikáját az Európai Unió külpolitikájával, ez pedig azt is jelentené, hogy Szerbiának is csatlakoznia kellene az Oroszországgal szembeni szankciókhoz.

“Tudjuk, hogy az EU a csatlakozási fejezetek keretében feltételeket szabott, és ezek között külpolitikára vonatkozó feltételek is szerepelnek, például az Oroszországgal szembeni szankciók vagy Koszovó függetlenségének elismerése” – magyarázta az orosz külügyminiszter. Hozzátette mindazonáltal, hogy az Európai Unió egyre több országa gondolja úgy, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók a szándékukkal ellentétes hatást értek el, ezért – véleménye szerint – “ez a feltétel nem lesz hosszú életű”. MTI

Tovább olvasom

Politika

Lavrov: nincs bizonyíték az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozásra

A megjelenés óta

-

Írta:

Nincs bizonyíték arra, hogy Oroszország beavatkozott volna a 2016-os amerikai elnökválasztásba – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken az Euronews hírcsatornának nyilatkozva.

“Nem tudtunk jósolni, és persze nem tudtunk volna beavatkozni, és nem is avatkoztunk be. Folyamatosan a kampányfolyamatba való állami beavatkozásról beszélnek, de mindeddig egyetlen bizonyítékot sem láttam. A minap az amerikai külügyminiszter kiberbiztonságért felelős belbiztonsági tanácsadója világosan kijelentette: nincs rá bizonyíték, hogy Oroszország beavatkozott volna a legutóbbi elnökválasztási kampányba” – mondta Lavrov a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség beszámolója szerint.

“Olyan nem létezik az Egyesült Államokban, hogy másfél év alatt, amióta ez a vizsgálat folyik, egyetlen tény sem szivárgott volna ki… Ha lett volna valamilyen ‘lángocska’, annak a füstje azonnal látszott volna” – tette hozzá.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője abszurdnak nevezte a nagyesküdtszék pénteken bejelentett vádemelését, amely szerint 13 orosz állampolgár és három orosz jogi személy beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba.

“Tizenhárman voltak az amerikai igazságügyi minisztérium szerint, tizenhárman a szakszolgálatok milliárdos költségvetésével szemben? A felderítéssel és az elhárítással szemben, a legújabb technikákkal szemben? Abszurdum? Igen. De ez az amerikai politikai valóság” – írta a Facebookon Zaharova. MTI

Tovább olvasom

Politika

Kirill pátriárka az orosz-amerikai közvetlen összeütközés veszélye miatt találkozott 2016-ban Ferenc pápával

A megjelenés óta

-

Írta:

Kirill orosz pátriárka azért döntött úgy, hogy 2016 februárjában találkozik Ferenc pápával, mert Szíriában megjelent az Oroszország és az Egyesült Államok közötti közvetlen konfliktus veszélye.

Kirill erről akkor nyilatkozott, amikor csütörtökön Moszkvában fogadta II. Abdalláh jordániai királyt.

“Amikor megéreztem ezt a veszélyt, haladéktalanul találkozót javasoltam Ferenc pápának, noha a történelem során moszkvai pátriárka addig sohasem találkozott a római pápával” – mondta az orosz ortodox egyházfő.

“Sikerült egyeztetnünk álláspontjainkat. Elsősorban arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a fenyegetéssel közösen kell megküzdenünk. Ebből a tűzből senki sem kaparhatja ki a parazsat a maga javára. Ez egy nagyon téves és veszélyes megközelítés” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy abban a pillanatban – a pátriárka 2016. február 12-én találkozott a pápával Havannában – bármilyen hiba a két hatalom összeütközéséhez vezethetett volna. Mint mondta, Moszkva arra számított, hogy Szíriában egységfront jön létre, de ez nem történt meg: az orosz légierő a szíriai kormánycsapatokkal együtt “tette a dolgát”, mégpedig “nagyon sikeresen”, a többi ország pedig “koalícióban egyesült és végzett valamilyen munkát”.

“A két erős, közös koordinációt nélkülöző katonai csoportosulás (szíriai) jelenléte önmagában kolosszális kihívást és a nagyszabású katonai műveletek megkezdésének veszélyét hordozta magában” – hangoztatta Kirill.

II. Abdalláhot a nap folyamán fogadta Vlagyimir Putyin elnök is, aki kétoldalú és regionális kérdésekről tárgyalt vele, és hangsúlyozta a kölcsönös bizalom és az együttműködés erősítésének fontosságát. Emlékeztetett rá, hogy a két ország 55 éve létesített diplomáciai kapcsolatot egymással.

A jordániai király, aki uralkodása során immár 18. alkalommal kereste fel Moszkvát, méltatta vendéglátója szerepét abban, hogy a kétoldalú koordináció révén Szíria déli részén sikerült megteremteni a béke helyreállításának politikai feltételeit. Megköszönte Putyin szerepét abban az útkeresésben, amelynek célja a palesztin-izraeli konfliktus békés rendezése. MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű