Írjon nekünk

Sport

Nem tudom elfogadni, hogy orosz zászló nélkül vegyek részt az olimpián – Medvegyeva

Közzétéve

-

Az orosz műkorcsolya világbajnok Jevgenyija Medvegyeva elmondta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) gyűlése előtt, amelyen arról döntöttek, hogy az ország részt vehet-e a 2018-as téli olimpián, megpróbálta figyelmen kívül hagyni az orosz sporttal kapcsolatos negatív híreket.

Medvegyeva is tagja volt annak az orosz delegációnak, amely részt vett a NOB végrehajtó bizottságának keddi közgyűlésén a svájci Lausanne-ban, amelyen arról döntöttek, hogy Oroszország színeiben nem vehetnek részt sportolók a pjongcsangi téli olimpián.

A 18 éves sportoló a gyűlésen felszólalva egy érzelmekkel teli beszédet intézett a NOB képviselőinek, amelyben elmondta, hogy Oroszországot kívánja képviselni Pjongcsangban.

Nem tudom elfogadni azt a lehetőséget, hogy az orosz zászló nélkül, semleges sportolóként vegyek részt az olimpián – mondta Medvegyeva.

Büszke vagyok az országomra, nagy megtiszteltetés számomra, hogy képviselhetem az olimpián. Ez erőt ad és inspirál engem az előadásokon – tette hozzá.

Jevgenyija Medvegyeva

A kétszeres világbajnok, aki 2015 novembere óta nem vesztett versenyt és a legesélyesebbnek tartják az olimpiai győzelemre elmondta, hogy az orosz lobogó kitiltása ellentétes az Olimpiai Charta (OC) alapelveivel, amely minden versenyzőnek egyenlő feltételeket biztosít.

Azt is elmondta, hogy a 2018-as téli olimpia lehet az egyetlen esélye arra, hogy olimpiai aranyérmet nyerjen, mivel nem biztos abban, hogy négy év múlva részt vesz a következő játékokon.

“2014-ben még csak 14 éves voltam. Nem csatlakozhattam az országom nemzeti válogatottjába. Számomra Pjongcsang lenne az első esély arra, hogy elmerüljek az olimpiai játékok egyedülálló hangulatába. Nem tudom megérten, hogy én és a csapattársaim miért veszítik el ezt a lehetőséget” – mondta a sportoló.

A NOB bejelentése után Medvegyeva elmondta, hogy még nem tisztázott, hogy részt vesz-e az olimpián.

Megyek-e az olimpiára? Erről később tárgyalunk. Túl korai még a kérdés. Mélyen legbelül úgy érzem, hogy mindent megtettem. Nagyon boldog voltam, hogy itt lehetek és beszédet mondhatok (a NOB illetékeseinek).

A világbajnok elmondta, hogy tudja, hogy rajongói a világ minden tájáról támogatják, és megígérte, hogy nem fogja feladni és teljes erejével folytatja a munkát.

Спасибо всем всем всем за поддержку!????

Evgenia Medvedevа (@jmedvedevaj) által megosztott bejegyzés,

Az eltiltások hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette “független vizsgálóbizottság” jelentése áll, mely az oroszok “államilag támogatott”, rendszerszintű doppingolását “tárta fel”. A vizsgálóbizottság úgy határozott, hogy a “tiszta” orosz sportolók semleges zászló alatt részt vehetnek a jövőévi játékokon.

Huszonkét orosz sportoló a nemzetközi sportdöntőbírósághoz fordult

A 2014-es, szocsi téli játékok doppingtesztjeinek felülvizsgálata után az olimpiákról kitiltott 25 orosz sportoló közül 22 a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult.

A lausanne-i székhelyű szervezet szerdai közlése szerint a döntést még a február 9-én rajtoló phjongcshangi téli olimpia előtt meghozza.

Sport

Északi-sarkvidéki jégkorongmérkőzést szervez az orosz hokis legenda

Közzétéve

-

Írta:

A globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztetve jégkorongmérkőzést szervez jövőre az Északi-sarkvidéken, úszó jégtáblán létesített Barneo-táborba Vjacseszlav Fetyiszov szovjet-orosz hokis legenda.

Fetyiszov UNESCO jószolgálati nagyköveti minőségében megtartott moszkvai sajtóértekezletén beszélt erről, kijelentve, hogy kanadai, amerikai, norvég, finn, dán és svéd sztárok jelezték részvételüket.

Kifejezte reményét, hogy a mérkőzésen részt vesz Vlagyimir Putyin elnök is, aki az orosz amatőr jégkorongozók Éjjeli Kupájának kezdeményezője.

Fetyiszov, aki hétszeres világbajnok, kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres Stanley Kupa-győztes védőjátékos, egyúttal parlamenti képviselő és saját műsort vezető televíziós személyiség is Oroszországban.

A Barneo-tábort először 2002-ben hozták létre az Orosz Földrajzi Társaság égisze alatt. A Spitzbergáktól két és fél órányi repülőútra lévő bázist a mostoha időjárási körülmények között minden évben újból meg kell építeni. A csak áprilisban működtetett tábort 2009 óta turisztikai célokra is hasznosítják. MTI

Tovább olvasom

Sport

A Magyar Sambo Szövetség alelnöke ötödik helyen végzett az athéni kontinensviadalon

Közzétéve

-

Írta:

A magyar szövetség alelnöke Sirankó Ferenc 5.helyen végzett 100kg sport sambo kategóriában Athénban. A 13fős mezőnyben szerzett értékes pontszerző helyet.

Az Universiade győztes, EB 2. Moldáv Tachii Denis-el kezdett, akitől sajnos kikapott, de mivel Denis begyalogolt a döntőbe, Ferencnek lehetősége volt a vigaszágon. Ott a Macedon Ace Arsov-ot verte higgadtan, de a tapasztalt Lett klasszissal, Viktor Resko-val sajnos nem bírt a bronzmérkőzésen.

received_2174109179272861
received_2174109739272805
received_2174109902606122
received_2174110422606070
received_2174111279272651

Hazánk másik versenyzője a fiatal Ziman Bence 90kg-os kategóriában sajnos tapasztalt ukrán versenyzőtől kapott ki a 16között, így helyezetlen lett.

Magyarország versenyzői hétvégén a Francia GP-n szállnak harcba Párizsban.

Papp Imre
Elnök
Magyar Sambo Országos Szakszövetség

Tovább olvasom

Sport

Orosz csapatarany a budapesti szinkronúszó világkupán

Közzétéve

-

Írta:

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A nagy esélyes orosz együttes nyerte a csapatversenyt, a magyarok a negyedikek lettek a Budapesten rendezett szinkronúszó világkupa-viadal vasárnapi zárónapján.

A Magyar Úszó Szövetség beszámolója szerint a Duna Arénában csaknem kétezer néző gyűlt össze, a világversenyeken kereken húsz éve veretlen csapat orosz csapat fantasztikus produkciót mutatott be, amely a hétvége legmagasabb pontszámát eredményezte.

A második helyen az ukránok, a harmadikon az izraeliek végeztek, míg a magyar csapat – amelyet a juniorválogatott alkot – negyedik lett.

“Az eleje és a vége jó volt a gyakorlatnak, a közepe viszont, hogy is mondjam, kissé puha. Megyünk tovább, jövő hétre a madridi fordulóra igyekszünk minél több hibát kijavítani. A pontok magasabbak voltak, mint egy hete Szlovákiában, ami örömteli, de még rengeteget kell dolgoznunk, és akkor remélhetőleg még magasabbra jutunk” – mondta Natalija Taraszova, a magyarok szövetségi kapitánya.

A másik két magyar együttes, a klubként szereplő H2O hatodik, a BVSC hetedik helyen zárt. A nyolc elsőségen az oroszok és az ukránok egyenlő mértékben osztoztak, mindkét küldöttség négy-négy aranyérmet visz haza – igaz, az ukránok csak azokban a számokban lettek elsők, amelyekben az oroszok nem indultak.

Az ukránok és az oroszok a legeredményesebbnek járó különdíjat megosztva kapták meg Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól.

Az esemény színpompás gálával ért véget, melynek keretében először 90 utánpótláskorú ifjú adott elő a vízben egy közös kompozíciót, majd egy, az óriás-kivetítőn mutatott koreográfiára együtt táncolt az összes résztvevő csapat, valamint a Duna Arénába kilátogatott kétezer főnyi közönség.

Eredmények:
csapatverseny:
1. Oroszország 97,0000 pont
2. Ukrajna 93,3333
3. Izrael 80,6668
4. Magyarország 76,7332

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű