Írjon nekünk

Sport

Nem tudom elfogadni, hogy orosz zászló nélkül vegyek részt az olimpián – Medvegyeva

A megjelenés óta

-

Az orosz műkorcsolya világbajnok Jevgenyija Medvegyeva elmondta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) gyűlése előtt, amelyen arról döntöttek, hogy az ország részt vehet-e a 2018-as téli olimpián, megpróbálta figyelmen kívül hagyni az orosz sporttal kapcsolatos negatív híreket.

Medvegyeva is tagja volt annak az orosz delegációnak, amely részt vett a NOB végrehajtó bizottságának keddi közgyűlésén a svájci Lausanne-ban, amelyen arról döntöttek, hogy Oroszország színeiben nem vehetnek részt sportolók a pjongcsangi téli olimpián.

A 18 éves sportoló a gyűlésen felszólalva egy érzelmekkel teli beszédet intézett a NOB képviselőinek, amelyben elmondta, hogy Oroszországot kívánja képviselni Pjongcsangban.

Nem tudom elfogadni azt a lehetőséget, hogy az orosz zászló nélkül, semleges sportolóként vegyek részt az olimpián – mondta Medvegyeva.

Büszke vagyok az országomra, nagy megtiszteltetés számomra, hogy képviselhetem az olimpián. Ez erőt ad és inspirál engem az előadásokon – tette hozzá.

Jevgenyija Medvegyeva

A kétszeres világbajnok, aki 2015 novembere óta nem vesztett versenyt és a legesélyesebbnek tartják az olimpiai győzelemre elmondta, hogy az orosz lobogó kitiltása ellentétes az Olimpiai Charta (OC) alapelveivel, amely minden versenyzőnek egyenlő feltételeket biztosít.

Azt is elmondta, hogy a 2018-as téli olimpia lehet az egyetlen esélye arra, hogy olimpiai aranyérmet nyerjen, mivel nem biztos abban, hogy négy év múlva részt vesz a következő játékokon.

“2014-ben még csak 14 éves voltam. Nem csatlakozhattam az országom nemzeti válogatottjába. Számomra Pjongcsang lenne az első esély arra, hogy elmerüljek az olimpiai játékok egyedülálló hangulatába. Nem tudom megérten, hogy én és a csapattársaim miért veszítik el ezt a lehetőséget” – mondta a sportoló.

A NOB bejelentése után Medvegyeva elmondta, hogy még nem tisztázott, hogy részt vesz-e az olimpián.

Megyek-e az olimpiára? Erről később tárgyalunk. Túl korai még a kérdés. Mélyen legbelül úgy érzem, hogy mindent megtettem. Nagyon boldog voltam, hogy itt lehetek és beszédet mondhatok (a NOB illetékeseinek).

A világbajnok elmondta, hogy tudja, hogy rajongói a világ minden tájáról támogatják, és megígérte, hogy nem fogja feladni és teljes erejével folytatja a munkát.

Спасибо всем всем всем за поддержку!😍💖💖💖

Evgenia Medvedevа (@jmedvedevaj) által megosztott bejegyzés,

Az eltiltások hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette “független vizsgálóbizottság” jelentése áll, mely az oroszok “államilag támogatott”, rendszerszintű doppingolását “tárta fel”. A vizsgálóbizottság úgy határozott, hogy a “tiszta” orosz sportolók semleges zászló alatt részt vehetnek a jövőévi játékokon.

Huszonkét orosz sportoló a nemzetközi sportdöntőbírósághoz fordult

A 2014-es, szocsi téli játékok doppingtesztjeinek felülvizsgálata után az olimpiákról kitiltott 25 orosz sportoló közül 22 a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult.

A lausanne-i székhelyű szervezet szerdai közlése szerint a döntést még a február 9-én rajtoló phjongcshangi téli olimpia előtt meghozza.

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Sport

Phjongcshang 2018: Az indulás mellett döntöttek az oroszok

A megjelenés óta

-

Írta:

Részt vesznek a februári, phjongcshangi téli olimpián az orosz sportolók, akik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) múlt heti határozata szerint csak semleges zászló alatt versenyezhetnek majd a játékokon.

Az indulásról szóló egyhangú döntés kedden, az úgynevezett olimpiai gyűlésen született meg – jelentette a TASSZ orosz hírügynökség.

Az orosz doppingbotrány miatt a NOB végrehajtó bizottsága múlt kedden felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, ezzel egyben kizárta a dél-koreai játékokról, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását.

A 2018-as téli olimpiát február 9. és 25. között rendezik a Phjongcshangban. MTI

Tovább olvasom

Sport

Nem lesz bojkott! Semleges színekben lesznek ott az oroszok az olimpián

A megjelenés óta

-

Írta:

Minden orosz sportoló semleges zászló alatt vesz részt a 2018-as phjongcsangi téli olimpián – közölte Szofija Velikaja az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) sportolói bizottságának elnöke.

Mindenki felkészült és reménykedik. Ebben a pillanatban nincs olyan orosz sportoló, aki nem hajlandó részt venni a játékokon – közölte.

Az Orosz Olimpiai Bizottság sportolói bizottsága támogatja azokat az orosz sportolókat, akik úgy döntöttek, hogy semleges színekben indulnak a phjongcsangi téli olimpián – tette hozzá.

Ma megbeszélést tartottak a sportolókkal, ahol a többség a részvétel mellett döntött. A bizottság feladata az volt, hogy minél több sportolótól megtudja mi a terve.

A sportolók tisztában vannak azzal, hogy nem lesz orosz zászló és himnusz, de akkor is Oroszországot képviselik.

A bizottság egy levelet is írt Thomas Bach NOB elnöknek, hogy vizsgálják felül a döntésüket.

Hivatalos bejelentés várhatóan kedden lesz arról, hogy semleges színekben vesznek részt az orosz sportolók a jövőévi téli játékokon.

A NOB még december 5-én jelentette be, hogy az orosz sportolók csak semleges színekben versenyezhetnek a pjongcsangi téli olimpián és felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottság tagságát.

Az eltiltások hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette “független vizsgálóbizottság” jelentése áll, mely az oroszok “államilag támogatott”, rendszerszintű doppingolását “tárta fel”.

Tovább olvasom

Sport

Az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke a bojkott ellen foglalt állást

A megjelenés óta

-

Írta:

A phjongcshangi olimpia esetleges bojkottja hosszú időre kiiktathatja Oroszországot az olimpiai mozgalomból – figyelmeztetett Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) elnöke, helyettes házelnök, az orosz parlament alsóházának pénteki plenáris ülésén.

“Ha önök bojkottra szólítanak fel, akkor arra szólítanak fel, hogy Oroszország kilépjen az olimpiai mozgalomból. Éppen ez az, amit az ellenségünk akar. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy támogassuk azt a döntést, amit sportolóink meghoznak” – mondta.

Zsukov hangsúlyozta, hogy szabad a választás, minden sportolónak magának kell meghoznia a döntést az indulásról, és “megengedhetetlennek” nevezte az orosz versenyzők olimpiai távolmaradását követelő felszólításokat.

Az OKR elnöke javasolta, hogy rendezzenek külön alternatív versenyt azon sportolók számára, akik úgy döntenek, hogy semleges zászló alatt nem hajlandók részt venni a téli olimpián. Megítélése szerint az orosz zászló és himnusz letiltása a téli olimpián “abszolút igazságtalan” döntés, a sportolók “kollektív megbüntetése”.

A bírálatokra reagálva, amelyeket amiatt kapott, hogy bocsánatot kért a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) a doppingellenes szabályok megsértése miatt, Zsukov kijelentette: “Sajnos, az a laboratórium nem a Marson volt, hanem nálunk. Kolosszális kárt okozott az olimpiai mozgalomnak és az összes sportolónknak. Az OKR-nek nincs köze ehhez a doppingoláshoz, de bocsánatot kértem, túl kell élnünk ezt a nehéz pillanatot a sportban.”

Vjacseszlav Vologyin házelnök kifejtette, az orosz honatyáknak nem kellene ellátogatniuk Phjongcshangba, ha az orosz sportolók számára nem biztosítják a nemzeti zászló és a himnusz használatát.

A vitában Vlagyimir Zsirinovszkij, a konzervatív-nacionalista Liberális Demokrata Párt vezetője azt javasolta, hogy a részvételről írjanak ki népszavazást.

Aliser Uszmanov, a Nemzetközi Vívószövetség orosz állampolgárságú elnöke levélben kérte a NOB-tól, hogy változtassa meg az orosz zászló és himnusz phjongcsangi használatát megtiltó döntését. Ezzel ugyanis érvelése szerint a testület “alapvető emberi jogaiktól” fosztja meg a tiszta orosz sportolókat, és a diszkriminációellenes elvi alapállásával ellentétben, hátrányos helyzetbe hozza őket a többi ország versenyzőivel szemben. MTI

Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Népszerű