Írjon nekünk

Politika

Putyin: teljesen helyreálltak az orosz-török kapcsolatok

A megjelenés óta

-

Gyakorlatilag teljesen helyreálltak a kapcsolatok Oroszország és Törökország között – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Szocsiban fogadta Recep Rayyip Erdogan török elnököt.

A két ország között rendkívül feszültté vált a viszony, miután két évvel ezelőtt egy török vadászgép – légtérsértésre hivatkozva – lelőtt egy Szíriában bevetett orosz bombázót. A kapcsolatok Erdogan bocsánatkérését követően kezdtek helyreállni.

A tavalyi 30 százalékos zuhanás után az idei első 9 hónap során 38 százalékkal nőtt a kétoldalú gazdasági forgalom, és a múlt héten feloldották a török paradicsomra vonatkozó orosz behozatali korlátozást is. Nagy lendülettel folytatódik a Török Áramlat földgázvezeték építése.

A két vezető hétfői megbeszélésének homlokterébe a szíriai rendezést állította. Erdogan, mielőtt Szocsiba indult volna, bírálta a vietnami Danangban, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagországainak vietnami csúcstalálkozóján szombaton elfogadott orosz-amerikai nyilatkozatnak azt a kitételét, amely szerint a szíriai polgárháborúnak “nincs katonai megoldása”.

“Ha nem lehet szó katonai megoldásról, akkor (az oroszok és az amerikaiak) vonják ki az erőiket” – hangoztatta a török vezető, rámutatva, hogy mind Moszkva, mind Washington bázisokkal rendelkezik Szíriában.

Oroszország, Törökország és Irán az asztanai folyamat keretében “feszültségcsökkentési övezeteket” hozott létre Szíriában, aminek hatására csökkent a harcok hevessége. Moszkva és Ankara mindazonáltal ellenérdekelt feleket támogat fegyveresen Szíriában. MTI

Hirdetés
Hozzászólások

Politika

Putyin: az ENSZ BT megkerülése a terroristák kezére játszik

A megjelenés óta

-

Írta:

A terroristák kezére játszik, hogy néhány ország az ENSZ Biztonsági Tanácsának megkerülésével alkalmaz katonai erőt – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök egy Szocsiban szerdán megnyílt nemzetközi biztonsági konferencia részvevőihez intézett üzenetében.

“A nemzetközi közösség néhány tagja mind gyakrabban igyekszik semmibe venni a nemzetközi jog általánosan elismert normáit és elveit, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának megkerülésével folyamodik katonai erő alkalmazásához, elutasítva a tárgyalásokat mint a nemzetközi viták megoldásának kulcseszközét” – hangzott Putyin üzenete, amelyet Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára ismertetett a fórum részvevőivel.

Az orosz elnök szerint az ilyen lépések politikai és társadalmi instabilitáshoz, a helyi konfliktusok és válságok felerősödéséhez vezetnek, valamint “a terrorizmus, a szélsőségesség, a transznacionális bűnözés erőinek kezére játszanak”.

Leszögezte, hogy Oroszország a globális és a nemzetközi biztonság szavatolása érdekében kész többoldalú és kétoldalú alapon is együttműködni nemzetközi partnereivel.

Patrusev elmondta, hogy a szocsi tanácskozáson 118 ország és az ENSZ biztonságpolitikai szakértői, tisztségviselői – köztük miniszterelnök-helyettesek, elnöki tanácsadók és belügyminiszterek -, valamint diplomatái vesznek részt.

Tovább olvasom

Politika

Moszkva: Washington beavatkozik a nyugat-balkáni országok belügyeibe

A megjelenés óta

-

Írta:

A nyugat-balkáni országok belügyeibe történő beavatkozással és nyomásgyakorlással vádolta meg az Egyesült Államokat és nyugat-európai szövetségeseit Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának elnöke hétfőn a szarajevói parlamentben tartott beszédében.

A boszniai képviselőknek az orosz felsőház elnöke azt mondta: a NATO nyugat-balkáni bővítése veszélyezteti a térség biztonságát és stabilitását, emellett pedig az Egyesült Államok és nyugat-európai szövetségesei Oroszország ellenes propagandát folytatnak.

“Oroszország soha senkire nem kényszerített rá semmit, és kategorikusan elutasítja a más országok belügyeibe történő beavatkozást” – hangsúlyozta Valentyina Matvijenko.

Hozzátette, Moszkva célja, hogy minél szorosabb kapcsolatot alakítson ki a délkelet-európai országokkal, főként egy olyan időszakban, amikor “nehéz megőrizni a békét, és amikor éppen a világrend átrendezése folyik”, hiszen “az Egyesült Államok és szövetségesei igyekeznek irányítani a világ sorsát”. Véleménye szerint az említett országok propagandaháborút folytatnak Oroszország ellen, mert az nem ért egyet a politikájukkal.

Az orosz politikus megköszönte a boszniai képviselőknek, hogy Szarajevó nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz. Szarajevó ezen lépése azonban nem feltétlenül tükrözi az ország teljes vezetésének véleményét, a szankciókhoz történő csatlakozást eddig csak azért nem fogadta el a parlament, mert azt a szerb képviselők minden alkalommal megvétózták.

A nyugat-balkáni országok közül Szerbia áll ki a leghatározottabban a NATO-csatlakozás ellen, mindazonáltal nem akar semmilyen tömbhöz csatlakozni, katonailag semlegesnek vallja magát, és ebben a boszniai szerbek is támogatják. A szerbeket történelmi, vallási és kulturális hagyományok kötik az oroszokhoz.

Oroszország mélységesen elítéli azt, hogy Montenegró tavaly csatlakozott a NATO-hoz – mutatott rá Valentyina Matvijenko. Mint mondta: az ott élők legalább fele nem támogatta a csatlakozást, így Podgorica döntése nem volt demokratikus, és az európai biztonsági rend aláásásának újabb példájaként szolgálhat.

“Ugyanezt a veszélyes kísérletet akarják most Macedóniában is megvalósítani” – húzta alá az orosz felsőház elnöke.

A NATO terjeszkedése az orosz határ felé 1990-től 2009ig

Míg a Nyugat úgy véli, hogy a nyugat-balkáni országok euroatlanti integrációja biztosíthatja a térség békéjét és stabilitását, Oroszország szerint a NATO és az EU terjeszkedésének célja az orosz befolyás visszaszorítása. Ennek jó példája Montenegró tavalyi NATO-csatlakozása, amit Oroszország ellenzett, és a döntést követően több orosz cég ki is vonult az országból. Montenegró csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, valamint néhány orosz diplomatát is kiutasított a közelmúltban a Szkripal-üggyel összefüggésben.

Podgorica szerint a 2016-os parlamenti választások idején orosz és szerb állampolgárok kíséreltek meg puccsot annak érdekében, hogy megakadályozzák az ország NATO-csatlakozását. Moszkva tagadta, hogy bármi köze is lenne az ügyhöz, a montenegrói hatóságok azonban fenntartották a vádakat.

Bosznia-Hercegovina 2010 óta tárgyal a NATO-val a lehetséges csatlakozásról, ám a szerb nemzetiségű politikusok mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg. MTI

Tovább olvasom

Politika

Leállhat a közvetlen légi közlekedés Oroszország és az Egyesült Államok között

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz külügyi tárca tájékoztatása szerint teljesen leállhat a közvetlen légi közlekedés Oroszország és az Egyesült Államok között, amiért Washington vízum blokádot vezetett be az orosz állampolgárokkal szemben.

Nem zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy a két ország közvetlen légi összeköttetés nélkül marad. Az egyetlen légitársaság, amelyik rendszeres járatokat üzemeltet Oroszország és az Egyesült Államok között az Aeroflot, amely kénytelen lesz leállítani járatait, mivel pilótáik nehézségekkel szembesülnek az amerikai vízumszerzéssel kapcsolatban – közölte az orosz külügyminisztérium.

Az Aeroflot közben megerősítette, hogy folyamatosan problémát okoz számukra  pilóták vízumhoz jutása.

Az Egyesült Államok először tavaly 85 napra hosszabbította meg a vízumigénylések várakozási idejét, a közelmúltban a várakozási időt 250 napra módosították. Washington a konzuli személyzet hiányával indokolta a döntést, azonban a valódi ok mögött a “blokád” áll a külügyi tárca szerint.

A külügyminisztérium szerint úgy tűnik, hogy az amerikai hatóságok attól tartanak, hogy az orosz utazók felnyitják a hétköznapi amerikaiak szemét az abszurd oroszellenes propagandával kapcsolatban és szándékosan megszakítanák az emberek közötti kapcsolatot.

Oroszország válaszolva a nyugati országok Szkripal-üggyel kapcsolatos ellenséges lépéseire és bejelentette, hogy 60 amerikai diplomatát kiutasítanak az országból, valamint bezárják az Egyesült Államok szentpétervári konzulátusát.

Moszkva közölte, hogy a kiutasítások nem érintették a konzuli személyzetet, így elfogadhatatlan Washington magyarázata a vízum kiadásokkal kapcsolatban.

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű