Oroszország hírei

Kreml: Putyin és Trump a kétoldalú viszonyról, Szíriáról és Észak-Koreáról tárgyal majd

68

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

A kétoldalú viszony, valamint szíriai és az észak-koreai helyzet lesz a fő témája Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök tárgyalásának vietnami Da Nangban, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének november 10-én és 11-én megrendezendő csúcstalálkozóján.

- Hirdetés -

Ezt Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója jelentette ki újságíróknak szerdán Moszkvában. Szavai szerint a kétoldalú kapcsolatokban nagyon sok a probléma, a kapcsolatok “a kudarc, a válság állapotában” vannak.

A Kreml tisztségviselője ugyanakkor – ugyanúgy, mint a nap folyamán korábban Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő – elismerte, hogy a találkozó pontos idejét még nem egyeztették.

“Készek állunk a két elnök alapos kétoldalú különmegbeszélésére, amelynek lehetősége többször is szóba került” – mondta.

- Hirdetés -

Usakov szerint mivel mind Trump, mind Putyin részt vesz majd az APEC-csúcs rendezvényein, ezért “logikus, hogy találkozhatnak és megvitatnak egyes kérdéseket”.

A már Da Nangban tartózkodó Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelentette, hogy Putyin kész a Trumppal való találkozásra. Utalt rá, hogy hasonló szándékra utaló nyilatkozatok hangzottal el az amerikai elnök részéről is. Mint mondta, az ügyben a két fél protokollszolgálata kapcsolatban áll egymással.

Az ázsiai körúton tartózkodó Trump még az indulása előtt, Washingtonban kijelentette a Fox News hírtelevíziónak:

“Lehet egy találkozónk Putyinnal, aki nagyon fontos, mert ők (az oroszok) segíthetnek nekünk Észak-Koreával és Szíriával kapcsolatban. Beszélnünk kell Ukrajnáról”.

A tervek szerint mindkét elnök pénteken érkezik meg Da Nangba. Trump és Putyin számos alkalommal lépett már telefonon kapcsolatba, de személyesen eddig csak július 7-én, a G20-csoport hamburgi csúcstalálkozóján találkozott személyesen is egymással. Az akkori tanácskozásuk két és egynegyed órán át tartott. MTI

Keress pénzt

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet