Az EU üdvözölte az orosz vegyifegyver-arzenál megsemmisítését

0

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) jelentése szerint Oroszország vegyi-fegyverei teljes arzenáljának megsemmisítésével a kitűzött határidőn belül teljesítette a nemzetközi szerződésékben foglalt kötelezettségét, amely fontos lépés a vegyifegyver-tilalmi egyezmény céljainak megvalósítása felé – közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) csütörtökön.

- Hirdetés -

Az uniós külügyi szolgálat aláhúzta, az Európai Unió és tagállamai szilárdan és következetesen támogatják a vegyifegyver-tilalmi egyezmény céljainak egyetemessé tételét és hatékony végrehajtását, nem csak Oroszország, hanem valamennyi érintett állam által birtokolt ilyen jellegű fegyverek megsemmisítésével kapcsolatosban is.

A vegyi fegyverek fennmaradó készleteit a lehető legrövidebb időn belül a világon mindenütt meg kell semmisíteni egy vegyifegyver-mentes világ elérése érdekében – tették hozzá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán adott utasítást az utolsó orosz vegyi töltet megsemmisítésére.

- Hirdetés -

A Kreml sajtószolgálata szerint Oroszország 39 967 tonna mérgező anyagot – szarint, szománt, VX-et, mustárgázt és lewisite-et – tartalmazó 4 352 033 vegyi töltetet, 107 nagy kapacitású tárolót és 927 tartályt semmisített meg. A végtermékkel kapcsolatos utókezelés és utómunkálatok a következő két évben folytatódnak majd. Ezzel Oroszország maradéktalanul teljesítette a vegyi fegyverek kifejlesztését, gyártását, felhalmozását és bevetését megtiltó, 1992. szeptember 3-án megkötött genfi egyezményt. MTI

Akár ez is tetszhet