Vlagyimir Putyin kitüntette a volt washingtoni orosz nagykövetet

0

Alekszandr Nyevszkij-érdemrenddel tüntette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Oroszország volt washingtoni nagykövetét, Szergej Kiszljakot.

- Hirdetés -

A hivatalos online közlönyoldalon hétfőn megjelentetett indoklás szerint Kiszljak az orosz külpolitika érvényesítéséhez való hozzájárulásáért kapta az elismerést.

A diplomata, aki 2008 és 2017 között töltötte be a nagyköveti tisztséget az Egyesült Államokban, korábban külügyminiszter-helyettes (2005-2008) és Oroszország belgiumi, illetve a NATO mellett működő külképviseletének vezetője volt.

Szergej Kiszljak washingtoni megbízatása júliusban lejárt, de a volt nagykövet továbbra is kulcsfigurája annak az amerikai vizsgálatnak, amely azt hivatott feltárni, hogy beavatkozott-e Moszkva a tavaly novemberi amerikai választásokba, és segítette-e Donald Trumpot, hogy győzzön, illetve az elnök és csapata tudott-e minderről és együttműködött-e Moszkvával.

- Hirdetés -

Posztját az amerikai fővárosban Anatalij Antonov vette át, aki tavaly december óta a diplomáciai tárca helyettes vezetője, korábban, 2011-től a védelmi miniszter helyettese volt, azt megelőzően pedig, 2004-től a külügyminisztérium biztonságpolitikai és leszerelési osztályát vezette.

A Kiszljakéhoz hasonló indoklással Putyin az orosz Becsületrenddel tüntette ki Alekszandr Kinscsak damaszkuszi, Szergej Andrejev varsói, Andrej Volikin jereváni és Andrej Maszlov athéni nagykövetet. Alekszej Ovcsinyin űrhajós az Oroszország Hőse kitűntetésben, a 80 éves Joszif Kobzon előadóművészt pedig Jótékonyságért elismerésben részesítette. MTI

Akár ez is tetszhet